Prędościomierz wariuje przy przyspieszaniu

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Prędościomierz wariuje przy przyspieszaniu

Postprzez k.adrian1 » środa, 10 kwietnia 2013, 06:42

Niedawno zmieniłem czujnik napędu prędkościomierza (ten przy zębatce zdwczej) Wszystko było ok do momentu gdy zaczałem przyspieszac w miare agresywniej i wtedy prędkościomierza zaczał skakac od 60 do 140 potem zwolnilem do 90 i pokazywał normalnie a potem przestał działać. Rozebrałem wszystko dokręciłem napęd czujnika jeszcze raz, wszystko było ok przez 100km spokojnej jazdy do póki przy przyspieszaniu przestał działać całkowicie. Miał ktoś z Was kiedyś podobny problem, albo wie co to może byc?
k.adrian1

Postprzez Gof » środa, 10 kwietnia 2013, 13:24

Może styki przy kostce luźne albo skorodowane, albo przewody nie łączą?
Gof

Postprzez k.adrian1 » czwartek, 11 kwietnia 2013, 21:19

Sprawdzałem, wszystko ok ze stykami. Sprubuje jeszcze mocniej dokręcić i zobaczymy czy będzie działać
k.adrian1

Postprzez Gof » czwartek, 11 kwietnia 2013, 21:24

No on nie powinien latać... spróbuj postawić moto na centralce, wbić szósty bieg na ssaniu (albo niech ktoś trzyma gaz, bo katowanie silnika na ssaniu nie jest dla niego zdrowe) i ruszać kablami przy czujniku i ogólnie całą wiązką, która idzie od czujnika, ruszać kostką, itd. Może być tak, że po dotknięciu, poruszeniu licznik zacznie wariować.
Gof

Postprzez k.adrian1 » sobota, 13 kwietnia 2013, 08:10

Juz naprawione ;) okazało się, że sam czujnik był poluzowany i niestykał się z napędem. Dla tego przy gwałtownym przyspieszaniu wypadał lekko a przy hamowaniu wsuwał się na miejsce. Dzieki za pomoc ;)
k.adrian1

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF