Podróby Motula 5100 10W40

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez DeElcano » wtorek, 16 kwietnia 2013, 07:23

KR-Ociec, a może to do mnie :D dziwnie Kubuś podszedł do tematu, sugeruje że ktoś tu ściemnia :?: :!: tylko po co i w jakim celu. Poczytałem trochę o podróbach Motula, o motocyklowych jeszcze nikt nic nie nagłośnił, najwyższy czas. Podróbę samochodowego Motula można poznać po kolorze oleju.
DeElcano

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 16 kwietnia 2013, 07:26

DeElcano, - to wrzuć koniecznie wyniki konsultacji do wglądu bo kumplowi po wymianie oleum w tym sezonie jakoś dziwnie NOWE sprzęgło ślizga w Fazeraku (=> MOTUL 5100 10W/40) :roll:
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez DeElcano » wtorek, 16 kwietnia 2013, 07:39

KR-Ociec, jak tylko coś się dowiem konkretnego to napisze, zapytaj kolegę o kolor jak zalewał.
DeElcano

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 16 kwietnia 2013, 07:48

Ma "oryginalną" bańkę - prześle mi foty to wrzucę.
KR-Ociec

Postprzez KUBA-GSXF » wtorek, 16 kwietnia 2013, 09:52

DeElcano napisał(a):
KUBA-GSXF napisał(a): A co jesli fotki zrobił sam "cwaniak " ? hee :roll:

sprecyzuj bo nie rozumiem, jakie fotki i jaki cwaniak ?

Ten co wstawiał fotki Fake i ori robiac kedyś tam zamieszanie . Generalnie nie ty czy ktos tam z forum ,żeby była jasność .Więć bez paniki
Zrobił podróbe ale musiał jaoś przekonać ludzi ,ze podróba wyglada tak a nie inaczej ze wskazaniem ,że oryginał to podróba ! swoiste zamieszanie ;)

[ Dodano: 16-04-13, 10:56 ]
Oleje podrabiają od zawsze i to nie tylko problem Motula ,Castrola też podrabiają i Wszystko co jest na rynku co ma sprzedaż !

[ Dodano: 16-04-13, 11:02 ]
KR-Ociec napisał(a):DeElcano, wychodzi na to, że "KUBA" z "olem" będą mieli "bliskie spotkanie 3-go stopnia" :mrgreen: :diabel: :ufo: :ufo: :ufo:
Kto przyjmuje zakłady ??? :P :P :P

Spotkanie może być jak najbardziej ale nie sadze,ze ktos się obrazi na kogoś bo mamy za dużo lat na jakieś bzdury :)

[ Dodano: 16-04-13, 11:05 ]
DeElcano napisał(a):KR-Ociec, a może to do mnie :D dziwnie Kubuś podszedł do tematu, sugeruje że ktoś tu ściemnia :?: :!: tylko po co i w jakim celu. Poczytałem trochę o podróbach Motula, o motocyklowych jeszcze nikt nic nie nagłośnił, najwyższy czas. Podróbę samochodowego Motula można poznać po kolorze oleju.

Jakub ale żeby nie było sztywno może być Kuba ,Kubuś to zmiękczenie dla 5 latka :P

Nie sadze ze na tym forum aby ktoś sciemniał ,miałem na mysli kogos tam w tle , jeżeli juz wczesniej opisywał ten temat gdzieś tam daleko .Bo o podróbie słyszałem już z rok temu albo i dalej . Z tym,że byłem pewien ,że kupić moge lipę u np. mechanika sciemniacza(który zalał nam nowy olej z beczki) ale nie w sklepie z pułki
Ostatnio edytowano wtorek, 16 kwietnia 2013, 10:07 przez KUBA-GSXF, łącznie edytowano 1 raz
--------------------------------------------------------
GSXF-600 + DR 650 all by SUZUKI :)
KUBA-GSXF

Postprzez olo1114 » wtorek, 16 kwietnia 2013, 14:25

Takie zdjęcia wysłałem do MOTUL'A, jeszcze nic nie odpisali.
https://picasaweb.google.com/1173051451 ... directlink
olo1114

Postprzez BiEdRoN » wtorek, 16 kwietnia 2013, 15:15

Uważam że ten z lewej to właśnie oryginał, a ten jasny to słonecznikowy z biedronka :P
simson s51-> gsx 600f -> gsx750f -> gsx 750f-> xciting 400i
Obrazek
BiEdRoN

Postprzez olo1114 » wtorek, 16 kwietnia 2013, 19:27

Przecież to jest taki sam olej, ten z lewej jest nieratyfikowany a drugi ratyfikowany ;)
Ostatnio edytowano wtorek, 16 kwietnia 2013, 19:36 przez olo1114, łącznie edytowano 1 raz
olo1114

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 16 kwietnia 2013, 19:48

I oba z I-wszego tłoczenia na zimno :P :D
Czyli RZEPAK !!! A nie ESTER :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
KR-Ociec

Postprzez olo1114 » niedziela, 21 kwietnia 2013, 20:39

Mija tydzień od czasu rozmowy i wysłania maila do gościa z Motula. Chyba mnie olał bo do tej pory nic nie odpowiedział.
olo1114

Postprzez KR-Ociec » niedziela, 21 kwietnia 2013, 21:08

olo1114, - upomnij się o odpowiedź, zobaczy, że to nie była ściema tylko gościu poważny - wtedy powinien odpowiedzieć :roll:
KR-Ociec

Postprzez olo1114 » czwartek, 25 kwietnia 2013, 20:59

Odezwał się do mnie wreszcie przedstawiciel Motula.
W krótkiej rozmowie telefonicznej potwierdził oryginalność oleju na podstawie numerów nadrukowanych na bańce, choć przyznał że firma w której zakupiłem olej prowadzi prywatny import z zagranicy.
Co do koloru to jego barwa zależy od dodanych komponentów oczywiście o tych samych parametrach zgodnie z normami produkcji.
Na koniec Pan powiedział mi żebym na przyszłość kupował olej od autoryzowanych importerów wtedy będę miał pewność oryginalności.
Od następnego sezonu przerzucam się na inny olej.
olo1114

Postprzez KR-Ociec » piątek, 26 kwietnia 2013, 09:07

Dzięki za info :)
KR-Ociec

Postprzez pchel1985 » sobota, 14 września 2013, 13:32

Odświeżając tema t mam pytanie co sądzicie na temat olejów firmy ElF. Ostatnio oglądałem ciekawy program gdzie porównywano różne marki i właśnie oleje marki Elf okazały sie najlepsze min spadło zużycie paliwa itp. Gdy tak wertowałem strony w poszukiwaniu odpowiedniego oleju do mojego moto znalazłem to :

http://habi.pl/elf-competition-sti-10w4 ... 49687.html

Przed sezonem planuje wymianę oleju i filtrów dlatego zastanawiam sie nad zakupem ww oleju o ile właśnie ten jest odpowiednim typem do naszych jajeczek.
pchel1985

Postprzez Tymon » sobota, 14 września 2013, 16:49

Też słyszałem dobrą opinię na temat Elfa , jest małe prawdopodobieństwo kupienia podróbki. Do motocykli Elf produkuje typ: MOTO 4 ROAD pólsyntetyk 10W-40. Ten co podałeś w linku to samochodowy do motocykla się nie nadaje.
Tymon
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jackal79 » niedziela, 2 marca 2014, 10:33

Koledzy, jaki macie kolor starego oleju przy wymianie tj ca 6000km ?? czy on maja w ogole jakas przejrzystosc czy zupelnie czarny?
jackal79

Postprzez michalm83 » niedziela, 2 marca 2014, 10:38

jackal79, czarny i raczej nie przezroczysty
michalm83
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez MARO_M » niedziela, 2 marca 2014, 17:15

Będąc na targach motocyklowych rozmawiałem z dwoma przedstawicielami firmy na stoisku Motula.
Pytałem o to jak mogą się ustosunkować do tego, że istnieje opinia o podrabianiu ich produktów, czyli olejów silnikowych.
Ich odpowiedź?
Jednoznaczna i jednogłośna, że nie słyszeli, nie mieli sygnału ani nie widzieli podrobionego produktu jakim jest ich olej a to dlatego że niejednokrotnie dementowali nieoryginalność przyniesionej do siedziby firmy rzekomej podróbki przez klienta bańki z olejem.
Ów rzekome podróbki okazywały się oryginalnymi pełnowartościowymi produktami.
coś w tym jest?
sam nie wiem.
Osobiście wolę za olej 5100 10W40 zapłacić 140zł w autoryzowanym sklepie niż na allegro 100 zł i nie mieć pewności.
MARO_M

Postprzez paavo91 » niedziela, 2 marca 2014, 18:02

Wtrącę swoje 3 grosze jeśli mogę..

Rozumiem, że każdy dba o swoją maszynę i chce aby służyła jak najlepiej dlatego też każdy chce jej wlać co najlepsze.

-Jaki olej lejesz?
-Motul.
-A to dobry jest?
-No dobry, wszyscy moi znajomi go leją i nikt nie narzeka, w końcu to dobra marka i każdy ją chwali.

Zauważyłem, że niektórzy w ciemno wierzą ogólnie przyjętej opinii na temat Motula, potem znów są urażenie bo trafili rzekomo na podróbkę, na forach wrze :)

Nie używałem nigdy tego oleju więc nic nie powiem, lałem i dalej zamierzam lać olej z Orlenu Platinum Moto 4T. Spotkałem się z opiniami, że ktoś tam nie będzie ryzykował, a to że nie będzie dawał zarabiać tym "złodziejom z mafii paliwowej" :mrgreen:
Sam też raz zostałem lekko skrytykowany jak mogę coś takiego lać. Przyznam, że troszkę mnie to zirytowało więc postanowiłem przekonać co niektórych, że w takich firmach istnieją laboratoria przestrzegające norm i nie mieszają sobie tego "Janusz ze śwagrem" w beczce a potem rozlewają.

Uwierzcie albo nie ale jeździłem na tym oleju i nic złego nie powiem. Natknąłem się na kilka opinii na temat tego oleju i ludzie chwalili jednak nadal pozostaje niepewność i lepiej kupić Motula bo to pewniak.

Sam kiedyś postanowiłem zbadać sprawę i dotrzeć do informacji bezpośrednio od producentów. Poniżej zamieszczam tabelę porównawczą Motula 5100 oraz Platinum Moto 4T. Oba półsyntetyki.

Obrazek

Nie jestem chemikiem, ekspertem od olejów ale patrząc na to porównanie nie mam żadnych obaw przed wlaniem tego oleju zamiast Motula.

Chciałbym tutaj jeszcze obalić pewien mit dotyczący tego, że wlanie syntetyka po semi rozsczelnia silnik. Nie jest to żadna reguła. Znaczenie ma parametr zwany liczbą zasadową TBN. Czym większa tym olej ma lepsze właściwości myjąco-płuczące. Jak widać Orlen prezentuje się moim zdaniem lepiej. Syntetyk może mieć większy TBN lub mniejszy. Zachęcam do sięgania do źródeł ;)

I nie chce mi się dyskutować z kimś kto uparcie będzie twierdził, że taki olej mu rozszczelni silnik wypłukując nagar. Silnik który trzyma się na nagarze to dla mnie złom ale jak ktoś ma inne zdanie to ok. Ani mój GS z 92r nie padł po tym oleju ani obecny gsxf też z 92r nie doznał uszczerbku pomimo tego, że ma większe stężenie TBN niż Motul.(chociaż nie wiem co było wlane wcześniej)

Sorry jeśli kogoś zmęczyły moje wypociny. Nie chce się spierać, zachęcać do oleju z Orlenu ani krytykować kupujących Motula. Tylko podzieliłem się wynikami swojego "śledztwa" ;)
paavo91

Postprzez jackal79 » niedziela, 2 marca 2014, 18:10

MARO_M napisał(a):Będąc na targach motocyklowych rozmawiałem z dwoma przedstawicielami firmy na stoisku Motula.
Pytałem o to jak mogą się ustosunkować do tego, że istnieje opinia o podrabianiu ich produktów, czyli olejów silnikowych.
Ich odpowiedź?
Jednoznaczna i jednogłośna, że nie słyszeli, nie mieli sygnału ani nie widzieli podrobionego produktu jakim jest ich olej a to dlatego że niejednokrotnie dementowali nieoryginalność przyniesionej do siedziby firmy rzekomej podróbki przez klienta bańki z olejem.
Ów rzekome podróbki okazywały się oryginalnymi pełnowartościowymi produktami.
coś w tym jest?
sam nie wiem.
Osobiście wolę za olej 5100 10W40 zapłacić 140zł w autoryzowanym sklepie niż na allegro 100 zł i nie mieć pewności.

Bylem na wielu roznych targach i stalem po obu stronach ( jako zwiedzajacy i jako wystawca) i powiem Ci ze takie opinie panow z Motula sa dla mnie wiarygodne conajwyzej na 50%. Na targach sa najczesciej handlowcy + asystenci, ktorzy czesto nawet nie maja do konca pojecia o produktach, ktore sprzedaja. Wciskaja tylko standardowa papke o zaletach swojego produktu i nierzadko o wadach produktow konkurencji. To zwykli sprzedawy, ktorym zalezy tylko na jak nawiekszej sprzedazy wiec chwytaja sie wszystkich mozliwych argumentow zeby przekonac potencjalnego klienta do swoich produktow.
O wiele wiecej o podrobkach i oryginalach powiedzialby Ci pracownik techniczny sredniego szczebla z produkcji w tej czy innej firmie. Ale takich niestety nie wysylaja na targi;)
Ostatnio edytowano niedziela, 2 marca 2014, 18:23 przez jackal79, łącznie edytowano 2 razy
jackal79

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK