SPRĘŻANIE POWIETRZA W AIR BOX

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

SPRĘŻANIE POWIETRZA W AIR BOX

Postprzez guardian_angel » czwartek, 10 września 2009, 06:31

Witam.
Mam pomysł żeby zwięszyć nieco ciśnienie powietrza zasyzanego w air boxie, a co za tym idzie podnieść lekko moc silnika. Chcę zamontować na wlocie wentylator co by kompresował powietrze. Przyglądałem się u kolegi w Kawasaki ZX9 jak jest rozwiązane zasysanie powetrza...no i wloty są wyprowadzone pod samą czachą, więc silnik łapie powietrze, które samo wpada do wlotu, więc nie traci mocy na jego zassanie, no i jest oczywiście zimne powietrze bo z zewnatrz a nie spod kanapy wymieszane z ciepłotą silnika. Poczytałem trochę o zasadach działania silników spalinowych i tuningu i drogą dedukcji doszedłem do tego, że skoro im więcej powietrza dostaje silnik, to więcej zużywa paliwa, żeby utrzymać mieszankę w odpowiednim składzie, to więcej silnik ma mocy. Jest jeszcze teoria o zimnym i ciepłym powietrzu ale żeby wyprowadzić wlot na zewnatrz trzeba by poważne modyfikacje wykonać. Zobaczymy jakie efekty przyniesie ten wentylator. Dziś postaram sie to zamontować. Co o tym myślicie drodzy forumowicze ?
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez kosa1022 » czwartek, 10 września 2009, 19:28

Ciekawa sprawa :idea: .
Daj znać jak się to sprawuje , no i czy gra warta świeczki :P .
kosa1022

Postprzez pegaz » czwartek, 10 września 2009, 20:13

Cisnienie zasysanego powietrza (ciag) do f. powietrza jest dosc duze. Musialbys zalozyc wiatrak ktory pozwoli na uzyskanie wiekszego cisnienia niz obecne. Druga sparawa jest stosunek cisnienia (ilosci powietrza zasysanego) do ilosc paliwa. W przypadku wtrysku masz sonde lambda ktora steruje czasem otwarcia wtrysku, a co za tym idzie ilosci podanego paliwa. W przypadku gaznikow te zaleznosci sa raczej stale. Wiatrak musialby pracowac ze zmienna predkoscia zalezna od obrtow silnika (il. powietrza skorelowana z iloscia paliwa).

W gsxr-ach jest stosowany tgz. system dynamicznego doladowania SRAD i chyba wlasnie o tym myslisz.

Pomysl ciekawy, ale moze nie ma co wywazac otwartych drzwi. Filtr K&N + wieksze dysze + nieseryjny wydech moglby dac bardziej przewidywalny efekt.

Ale zawsze mozna pokombinowac.
pegaz

Postprzez guardian_angel » piątek, 11 września 2009, 06:30

pegaz, no masz trochę racji. Założyłem ten wentylator, mały co by pasował do wlotu airboxa. Testowałem na postoju i w jeździe. Wentylator niepodłaczony zaczyna sam sie kręcić siłą ssania powietrza przez gaźniki od ok 3000 obr. Po dodaniu więcej gazu kręci się szybko. W czasie jazdy testowej zauważyłem że moto ma lepszego kopa w przedziale obrotów 2-4 tyś i 7-9 tyś Wentylator podłączony pod załpon i pompuje cały czas. Choć jest tam niewiele miejsca będę kombinował żeby dać większy wiatrak może komputerowy 90 lub 100 szybkoobrotowy i bardziej wydajny. W każdym bądź razie, ja zauważyłem efekt na +, i dalej będę rzeźbił ten temat.

[ Dodano: 11-09-09, 07:33 ]
pegaz napisał(a):Pomysl ciekawy, ale moze nie ma co wywazac otwartych drzwi. Filtr K&N + wieksze dysze + nieseryjny wydech moglby dac bardziej przewidywalny efekt.
no tak ale wentylatorek kosztował mnie 14 zł, a to wszystko to bedzie 1400 zł i mase roboty.

[ Dodano: 11-09-09, 07:37 ]
pegaz napisał(a):W gsxr-ach jest stosowany tgz. system dynamicznego doladowania SRAD i chyba wlasnie o tym myslisz.

Nie do końca, nie chę uzyskać efektu doładowania "boost" tylko chcę odciążyć silnik , który zużywa moc na zassanie powietrza przez filtr. Wentylator niejako w tym pomaga bo sam wpycha powietrze do airboxa a gaźniki zasysają tyle ile potrzebują. Podobnie tylko bez wentylatora jest to rozwiązane w Kawasaki (1 post). Moc którą uda się "zaoszczędzić" idzie w koło. Takie mam zamierzenia.
Ostatnio edytowano piątek, 11 września 2009, 06:39 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
guardian_angel

Postprzez pegaz » piątek, 11 września 2009, 07:53

Przy doborze wentylatora musisz miec pewnosc ze dostarczy on wiecej powietrza, niz samo zasysanie bez niego. Komputerowy wentylator moze miec za mala wydajnosc. Sprobuj zrobic eksperyment i przy wlaczonym silniku poluz otwarta dlon na wlocie do f. powietrza i zwiekszaj obroty. To pozwoli Ci mniej wiecej okreslic wyajnosc wiatrak.

Co do samego wiatraka, to moze pokombinuj z witrakiem przeplywowym. Powinien miec wyzsza wydajnosc. Moze cos takiego?

Obrazek

W srodku sa, jak dobrze pamietam 2 wiatraki.
pegaz

Postprzez pinio » piątek, 11 września 2009, 17:28

Hejka...
dla mnie ciekawy temat, zawsze wdawało mi się że można jeszcze trochę więcej wydobyć z gsx-fa.
Przypadkiem nie podłącz odwrotnie wiatraka bo będzie zasysał powietrze :)

pozdrawiam
Pi
pinio

Postprzez guardian_angel » piątek, 11 września 2009, 18:45

Są różne wentylatory komputerowe, najbardziej wydajny jaki spotkałem to 80 m3/h. Musiałbym przeliczyc kubature airboxa i zmierzyć ile powietrza zasysa silnik przy max obrotach. To da mi wartości wyjściowe z których można wyliczyć jak wydajny powinien być wiatrak. Sama średnica wlotu filtra jest niewielka bo 47 mm, więc duzo nie zdziałam. Jest na formu może jakiś matematyk lub fizyk raczej by sie przydał, który może pomóc w tej sprawie ?
guardian_angel

Postprzez DiElektryk » piątek, 11 września 2009, 20:35

Moim zdaniem coś fantazjujecie :)
Urządzeniem które jest w stanie faktycznie wspomóc sprężanie jest turbina, proponowane akcje tutaj to cośna wzór zdaje się turbinki kowalskiego do malucha - która to rzecz jasna nic nie dawała. Żaden wiatraczek nie wydoli. Urządzenie musi być wysoko obrotowe - kilkadziesiąt tyś obr.min - jak turbina w sam. Obroty "sterowane" z wydechu, chyba że jakieś el. takie cudo by było to czujnik położenia przepustnicy będzie niezbędny. Wiatraczek wygeneruje jedynie dodatkowe opory i zawirowania powietrza co moim zdaniem negatywnie wpłynie na pracę silnika. To już lepiej jakieś airboxy łapiące powietrze chyba wyprowadzić do przodu, ale z tego co się orintuje one też działają dopiero przy wysokich prędkościach.

Co do ilości powietrza to na chłopski rozum jeśli silnik ma poj 600ccm, czyli jeden obrót garów tyle powietrza zaciąga w przybliżeniu. Przyjmując że max obroty to 10.000 w ciągu minuty moto przedmucha 6.000.000cm3.
Ponieważ 1 m3 = 1.000.000 cm3 zatem mamy 6m3 na min. przy 10k obr/min.
Wiatraczek robi 80m3/h więc chyba jest jakiś obraz sytuacji :diabel:
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez baba_zanetti » piątek, 11 września 2009, 23:10

witam
zapomniałeś o tym że to silnik czterosuwowy i co drugi obrót wału zasysa, można to obliczyć także inaczej, na 1kg paliwa silnik potrzebuje ok 15kg powietrza co w przybliżeniu daje 14m3, w ciągu godziny silnik może spalić 5-10 kg, czyli potrzebuje ok 70- 140m3. Tak czy siak, taki ani większy wentylator nie da rady, nie ma sensu w to brnąć. Ewentualnie warte jest przemyślenia przerobienie chwytu powietrza na bardziej korzystny (jak w SRADzie).
baba_zanetti

Postprzez DiElektryk » piątek, 11 września 2009, 23:34

Pawda, zatem 3m3 na minutkę zassie bestia :P, że już nie wspomnę o 750 czy litrach jaki to ma przerób powietrza :D
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez guardian_angel » sobota, 12 września 2009, 10:18

Czyli bez trubiny ani rusz, szkoda, w takim razie będę rzeźbił sam wlot powietrza może uda się na PCV wyprowadzić na zewnątrz lub miekkim przewodem.

[ Dodano: 13-09-09, 14:09 ]
Jestem po 2 testach. Co zauważyłem, moto wyraźniej przyśpiesza z dolnego pułapu obrotów, ale spadła moc od 9 tyś obrotów i nie udało mi sie zamknąć 200 km/h.
Koncepcja upadła wraz z moim zapałem do tej roboty. Jak juz wspomniałem będę starał się coś wykombinować z wlotem żeby powietrze trafiało z zewnątrz a nie spod dupy.

[ Dodano: 13-09-09, 14:11 ]
Jeśli ma ktoś jakąś koncepcję prosze sie nią podzielić może coś z tego wyjdzie.
guardian_angel

Postprzez miki1406 » wtorek, 15 września 2009, 07:45

Tylko tak:
Za dużo powietrza przy takim samym sprężaniu - duża temp. spalania - spłyną tłoki,
Za dużo powietrza przy mniejszym sprężaniu - spoko - wymagane odprężenie,
miki1406

Postprzez Laguna » poniedziałek, 26 października 2009, 18:56

guardian_angel znalazłem coś takiego morze warto by to wypróbować ;)
http://moto.allegro.pl/item795061702_tu ... etrza.html
Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 października 2009, 18:59 przez Laguna, łącznie edytowano 1 raz
Laguna

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 26 października 2009, 19:04

Może by to zadziałało ale jakość wykonania łopatek daje dużo do życzenia, a poza tym turbinka jest sama napędzana zasysanym powietrzem więc raczej przynosi straty niż podnosi sprężanie powietrza, musiała by być czyms napedzana, ale ciekawy pomysł.
guardian_angel

Postprzez Laguna » poniedziałek, 26 października 2009, 19:12

Ja w pracy poszukam starej turbiny są tam lepsze łopatki tylko wydaje misie że będzie problem z łożyskiem które wytrzyma takie obroty bez smarowania :?
Laguna

Postprzez miki1406 » wtorek, 27 października 2009, 08:38

Ale co za problem ze smarowaniem?? Jeśli turbo ma wkrętki na magistrale to luz...

guardian_angel moim zdaniem twój problem leży w ustawieniu składu mieszanki... Nagle dałeś sporo więcej powietrza, a co z paliwem?? Trzeba by podkręcić dozowanie mikstury :P
miki1406

Postprzez guardian_angel » wtorek, 27 października 2009, 08:46

Też prawda na wiosnę zajmę się tym tematem.
guardian_angel

Powrót do SILNIK