Tak jak w temacie, w dniach 23-25 sierpnia chciałbym zaprosić wszystkich forumowiczów, tych którzy mogą i chcą poznać innych urzytkowników GSXF'ów (i nie tylko) na wspólne biwakowanie połączone ze zwiedzaniem świętokrzyskich miejscowości i zabytków.
Jako, że termin zbiega się z rocznicą śmierci Pegaza, przewidziane jest odwiedzenie jego grobu. Wiem też, że część forumowiczów planuje przejechanie trasy "szlakiem latarni morskich", której nie udało się zrobić w zeszłym roku. Dlatego dobrze by było, aby chętni na spotkanie w świętokrzyskim zgłosili się jak najszybciej (najlepiej pisząc w tym temacie).
Piszę wcześniej bo znając przybliżoną ilość uczestników łatwiej będzie ustalić pewne szczegóły, jak również będzie czas na odniesienie się do waszych sugestii odnośnie trasy i zwiedzanych obiektów.
Ja bym to widział wstępnie tak:
1. 23.VIII - PIĄTEK
- zbiórka na polu namiotowym nad jeziorem CHAŃCZA - powiedzmy godzina 18-19 (jak ktoś później to też nie będzie problemu). Jest możliwość na polu namiotowym ustawić grilla albo obok rozpalić ognisko. Gdybyście chcieli zbiórkę wcześniej to można by jeszcze w piątek zwiedzić SZYDŁÓW.
2. 24.VIII - SOBOTA
- jeśli SZYDŁÓW zrobimy w piątek to w trasę wyruszamy o 10.00 i zwiedzamy KUROZWĘKI (zespół pałacowy, zamek rycerski i mini zoo z bizonami)
- dalej lecimy na KLIMONTÓW - grób Pegaza
- w zależności od chęci i czasu lecimy na SANDOMIERZ i jak da radę to OPATÓW (ew. tylko jedno z nich).
- UJAZD - zamek Krzyżtopór
- powrót nad jezioro i pewnie znów jakieś ognisko
3. 25.VIII - NIEDZIELA
- w zależności od chęci, nastrojów i możliwości a co ważniejsze od tego co zobaczymy w sobotę kończymy co zostało (i nie mam tu na myśli zawartości butelek), pakujemy toboły i... kto chętny, jest mu "po drodze", albo po prostu chce zobaczyć ŚW. KRZYŻ i wejść na ŁYSICĘ to jedziem do HUTY SZKLANEJ i ŚW. KATARZYNY (niestety na sam Św. Krzyż nie da się wjechać moto i trzeba iść pieszo - to samo jeśli chodzi o Łysicę).
To jest taki ogólny zarys spotkania. Miałem w zeszły weekend dowiedzieć się więcej szczegółów ale pogoda jaka była wiadomo i mi się nie chciało.
W przybliżeniu trasa na wszystkie dni wynosi 270km czyli benzynka powinna się zamknąć w 100zł (nie licząc dojazdu i powrotu do domu).
Za pole namiotowe wychodzi około 50zł (namiot + 1 osoba + moto przy namiocie) - pewnie dla większej liczby uczestników można jakieś zniżki wynegocjować ale muszę wiedzieć ile osób chętnych.
Zwiedzanie:
- Szydłów: 6zł/osobę (jednorazowo na wszystkie obiekty w mieście)
- Kurozwęki: 3zł - obowiązkowo za wstęp, 6zł/os. - przewodnik po pałacu, 4zł/os. - muzeum, 6zł/os. - safari wśród bizonów; razem: 19zł
- Sandomierz: tu koszty bardzo różne w zależności od tego co będziemy chcieli zwiedzać, ale trzeba brać również pod uwagę ograniczenia czasowe. Obowiązkowo trzeba odwiedzić podziemia 10zł/os. Brama Opatowska - 4zł/os. Zbrojownia - 6zł/os. Zamek - 8zł/os. Rynek na szczęście za free. Jest możliwość rejsu statkiem po Wiśle - 12zł/os./0,5h.; razem: 40-50zł
- Opatów: Brama Warszawska, Podziemia, rynek - koszt narazie nieznany
- Ujazd - zamek Krzyżtopór: 7-8zł/os. +30-40zł przewodnik na grupę (opcja)
- Św. Krzyż - chyba 10zł za wstęp do parku
- Łysica za free, ew. na tym samym bilecie co Św. Krzyż bo to ten sam park tylko z drugiej strony
Całkowity koszt ok. 280zł (licząc wache na przejazdy, wszystkie bilety wstępu i pole namiotowe). do tego trzeba sobie doliczyć to co zjemy tudzież wypijemy
Myślę, że cena niezbyt wysoka a może się jeszcze zmniejszyć jeśli będzie conajmniej 20 osób. Wszystko jest do dogadania bo dopiero w niedzielę myślę objechać i dopytać szczegóły. Jest jeszcze czas ale trzeba działać już żeby później nie obudzić się "z ręką w nocniku"
Plus takiego rozwiązania - nie trzeba nigdzie płacić zaliczek
Aha... w tym samym ośrodku jest możliwość wynajęcia domków ale tu obowiązuje rezerwacja itp.
Dobra, kto chętny to się pisać
Lista niezobowiązująca ale jednak:
1. [SCH]Marcin + JenJer