OLEJ

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

WYMIANA CAŁEGO OLEJU - GSXF 750 JAJKO

Postprzez kaky » wtorek, 29 września 2009, 00:01

Witam.
Zapytanie do szanownych kolegów mam, bo się nigdzie tego na forum nie doszukalem. A mianowicie - jak wymienić cały olej w maszynie? Kupiłem moto z olejem w bardzo kiepskim stanie, a podczas wymiany ponoć zmienia się tylko połowę z calego oleju będącego w silniku. Gość, który mi serwisował maszyne - chwile już w tym siedzi, nie jakiś z pierwszej łapanki - twierdzi, że aby cały olej wymienić należy rozebrać silnik. Prawda to??
A może ma ktoś jakiś łatwiejszy sposób?
kaky

Postprzez TasmaN » wtorek, 29 września 2009, 01:26

:shock: OMG !!! Wiesz prawda to ze calego pewnie nie spuscisz ale ze polowa zostaje to nie sadzilem.

Wez po prostu kup olej, filtr i wymien. Nic wiecej nie potrzeba kombinowac.

ZTCP to wchodzi (z wymiana filtra) ok. 3,3 litra. Do tego nowy filtr i smigasz i sie nie przejmujesz.

Po krotce:
1. Rozgrzewasz silnik zeby olej zrobil sie mniej gesty.
2. Odkrecasz owiewki (plug dolny)
3. Odkrecasz srube spustowa (ZTCP klucz 17, najlepiej nasadkowy) z dlugim ramieniem
4. Odkrecasz filtr (klucz do filtra zabkowy lub taki czarodziejski nasadkowy jak w Susuki oryginalny; paskowy nie daje rady i sie slizga). Jak nie da rady kluczem to bierzesz gwozdzia cholernie dlugiego lub dlugi srubokret i przebijasz z boku filtr i odkrecasz. Przebijasz jak najdalej od silnika (gwintu filtra).
5. Czekasz 30 min. az kropelka po kropelce sie stary olej nakapie.
6. Nowy filtra smarujesz na rancie olejem i wkrecasz. Dokrecasz TYLKO reka ze swoja naturalna sila. Zadnych kluczy, dociskania kluczem itp.
7. Zakrecasz srube spustowa (warto tu wymienic uszczelke/podkladke lub nasmarowac olejem). Dokrecasz kluczem z wyczuciem zeby gwinta nei przekrecic.
8. Wlewasz tyle az ci sie pokaze w okeinku z boku - lejesz partiami z przerwami zeby olej sobie ladnie sciekl na dol.
9. Odpalasz (jak olej widac w okeinku) i silnik pracuje 2-3 min.
10. Gasisz i czekasz ok. 2 min. i potem znow sprawdzasz poziom oleju (rozprowadza sie po ukladzie podczas pracy silnika). Jak jest okej to jedziesz spalic gume pod oknem sasiada.
11. Jak nie jest okej to dolewasz az stwierdzisz ze jest okej i potem jedziesz spalic gume pod oknem sasiada ;)
TasmaN

Postprzez guardian_angel » wtorek, 29 września 2009, 06:27

Wow ale łopatologia nawet słoń by zrozumiał :brawo:
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez ZiGi » wtorek, 29 września 2009, 07:42

TasmaN aleś Ty pomocny :P
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez zolwik » wtorek, 29 września 2009, 15:56

przerabiał ponownie temat i może to sie przyda :P

http://www.motofakty.pl/artykul/olejowe_abc.html
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Alpha » wtorek, 29 września 2009, 16:21

Po czym poznać , ze olej jest w bardzo kiepskim stanie ?

W silniku miesci się 4,7 litra oleju , przy wymianie z filtrem zlejesz starego ~ 3,6 l . Reszta zostaje w chłodnicy , w głowicy i oczywiście troszkę w całym silniku .

W serwisówce od Bandita są schematy układu chłodzenia i smarowania .
Alpha

Postprzez guardian_angel » wtorek, 29 września 2009, 17:47

Po tym, że juz nie nadaje sie do smażenia frytek :P
guardian_angel

Postprzez ZiGi » środa, 30 września 2009, 08:29

Alpha napisał(a):Po czym poznać , ze olej jest w bardzo kiepskim stanie ?

W silniku miesci się 4,7 litra oleju , przy wymianie z filtrem zlejesz starego ~ 3,6 l . Reszta zostaje w chłodnicy , w głowicy i oczywiście troszkę w całym silniku .

W serwisówce od Bandita są schematy układu chłodzenia i smarowania .

Hmm... jak to zostaje w chłodnicy i głowicy.
Po to się rozgrzewa silnik przed spuszczeniem oleju żeby był bardziej płynny olej i łatwiej spływał z silnika.
Wydawało mi się że spływa praktycznie wszystko.
Poza tym po co na deklu jest napis 3300ml skoro wchodzi 4700ml :?:
Sorki ale dla mnie to troszkę nie logiczne, może Greedo się wypowie w tej kwestii :?:
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez deleCour » poniedziałek, 5 października 2009, 21:47

3,3 l a z wymianą filtra wchodzi 3,6l. Ja zalałem raz 3,8l z wymianą filtra i miałem olej przy kresce z oznaczeniem full na okienku pomiarowym. Do jajka 600 wchodzi od 3,5 do 3,8 lit oleju.
deleCour

Postprzez Nyuno » wtorek, 6 października 2009, 11:07

A co to za różnica, czy w silniku mieści się 4,6 czy 3,8l oleju? (tak, wiem, matematycznie różnica jest 0,8l)

Postępowanie jest takie samo: rozgrzewasz, wyłączasz, wylewasz, czekasz, zalewasz, włączasz, czekasz, wyłączasz, czekasz, dolewasz....

Jak nie wiecie ile oleju wyleci to większą michę pod moto połóżcie i tyle. Także ta debata jest bez sensu :roll:
Obrazek
Nyuno

Postprzez guardian_angel » środa, 7 października 2009, 06:45

Amen
guardian_angel

Postprzez ZiGi » środa, 7 października 2009, 12:32

Nyuno napisał(a):A co to za różnica, czy w silniku mieści się 4,6 czy 3,8l oleju? (tak, wiem, matematycznie różnica jest 0,8l)

Postępowanie jest takie samo: rozgrzewasz, wyłączasz, wylewasz, czekasz, zalewasz, włączasz, czekasz, wyłączasz, czekasz, dolewasz....

Jak nie wiecie ile oleju wyleci to większą michę pod moto połóżcie i tyle. Także ta debata jest bez sensu :roll:

No kwestia tylko czy bańka 4 litrowa oleju Ci wystarczy czy nie :P
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez Nyuno » środa, 7 października 2009, 13:40

To wystarczy kupić z zapasem. To jest sztuczne tworzenie problemów :)
Obrazek
Nyuno

Postprzez Krystian » sobota, 28 listopada 2009, 17:46

A zmieniacie olej przed zimą czy przed samym sezonem? To samo pytanie w/s świec, kabli, filtrów i regulacji gaźników. Wszystko mnie czeka i nie wiem czy teraz czy na wiosnę?
Krystian

Postprzez TasmaN » sobota, 28 listopada 2009, 17:59

Olej zmien przed zima. Wtedy syfy ze starego oleju nie osiada w silniku. Reszta spraw wg. uznania :)
TasmaN

Postprzez Krystian » sobota, 28 listopada 2009, 18:44

No to olej pójdzie na pierwszy ogień, a reszta jak kasa pozwoli, bo chyba lepiej od razu wszystko i mieć z głowy.
Krystian

Postprzez TasmaN » sobota, 28 listopada 2009, 19:12

i filtr oleju koniecznie tez zmien.
TasmaN

Postprzez Krystian » niedziela, 29 listopada 2009, 17:54

Jasne jasne. Filtr razem z olejem pójdzie do wymiany.

[ Dodano: 04-12-09, 17:12 ]
Jeszcze zapytam z ciekawości. Stosujecie jakieś płukanki do silnika przy wymianie oleju?
Krystian

Postprzez jacus-87 » wtorek, 15 grudnia 2009, 20:34

kolego co do plukanki to wydaje mi sie ze najlepiej jest zmieniac olej po lekkim rozgrzaniu silnika;) wtedy szybciej scieknie i bedzie razem z tym syfem ;)
jacus-87

Postprzez Alpha » wtorek, 15 grudnia 2009, 20:54

Przypuszczam , że informacje o płukaniu olejem wrzecionowym , można spotkać tylko w starych poradnikach . Oleje z tamtych czasów zostawiały w karterach mnóstwo osadów . Obecnie tak się nie dzieje , wszystko się rozpuszcza i łączy z olejem , po otwarciu np pokrywy zaworowej , wnętrze jest idealnie czyste .

W naszych silnikach , przy wymianie z filtrem , po spuszczeniu starego oleju , i tak ponad litr zostaje w układzie chłodzenia i smarowania . I raczej pracochłonne by było próbować go stamtąd odessać .
Alpha

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK