ŁAŃCUCH + ZĘBATKI

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez mitsumiuu » środa, 16 września 2009, 08:48

A jezeli chcesz mieć pewność wejdz : http://www.didchain.com/suzuki.htm
mitsumiuu

zębatka

Postprzez banan_rutek » środa, 16 września 2009, 20:45

Witam mam pytanko od jakich moto moze pasowac zebatka przednia do gsx-f 600 1992??
banan_rutek

Postprzez Alpha » środa, 16 września 2009, 21:16

GSX-R 600 ....... '92 , '93
GSX-R750 ......... '86 , '87
GSX600F .......... od '88 do '97

źródło : ronayers.com
Alpha

Postprzez kamilv7 » czwartek, 17 września 2009, 16:03

a na dobrej klasy napędzie bez strzałów ze sprzęgła i prób jazdy na kole ile kilometrów robicie??
kamilv7

Postprzez banan_rutek » sobota, 19 września 2009, 18:05

ile zębów byscie polecali wziąć?

[ Dodano: 20-09-09, 14:11 ]
odkręciłem starą zębatkę i tam jest 14 zębów a na allegro takich nie ma co zrobić?
banan_rutek

Postprzez miki1406 » poniedziałek, 21 września 2009, 07:34

Zapytaj w sklepie :P ?? :?
miki1406

Postprzez Pawel BMW » środa, 23 września 2009, 09:16

14/48 - tak mam ja :mrgreen:
Pawel BMW

Łańcuch wymiana

Postprzez mynka_uk » czwartek, 8 października 2009, 19:59

Ostatnio zauważyłem że w łańcuchu brakuje mi 2 " o ringów" (tak to się chyna nazywa) Wiem ze będę musiała pomyśleć o nowym łańcuchu ale czy mogę z tym poczekać jeszcze 1-2 tys mil (łańcuch daje się jeszcze naciągać ) czy muszę wymienić napęd już teraz
mynka_uk

Re: Łańcuch wymiana

Postprzez pegaz » czwartek, 8 października 2009, 20:11

mynka_uk napisał(a):Ostatnio zauważyłem że w łańcuchu brakuje mi 2 " o ringów" (tak to się chyna nazywa) Wiem ze będę musiała pomyśleć o nowym łańcuchu ale czy mogę z tym poczekać jeszcze 1-2 tys mil (łańcuch daje się jeszcze naciągać ) czy muszę wymienić napęd już teraz

Nie za bardzo rozumiem "brakuje". Sa uszkodzone?

Co do wymiany, zalezy jakie stosujesz podejscie. Od awarii do awarii, czy dzialasz prewencyjnie.
pegaz

Postprzez mynka_uk » czwartek, 8 października 2009, 21:23

pomiędzy ogniwami są takie gumowe uszczelki i zauważyłem że 2 brakuje
Wiem że to źle wróży dla łańcucha nawet kupiłem już łańchch z kompletem zębatek ale miałem oststnio sporo wydatków więc wolałbym pomęczyć ten łańcuch jeszcze 1-2 tys mil jeżeli to jest możliwe
Nie lubię gdy moto staje mi niespodziewanie więc jeżeli brak tych uszczelek grozi zerwaniem łańcucha to chyba będę zmuszon wymienić go już teraz
Ostatnio edytowano czwartek, 8 października 2009, 21:25 przez mynka_uk, łącznie edytowano 1 raz
mynka_uk

Postprzez zolwik » piątek, 9 października 2009, 08:21

pewenie chodzi ci o O-ring szt. 2 nie wiem jak jest trwałość łańcucha beznich ale bym nie ryzykował zerwania w trasie.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez guardian_angel » piątek, 9 października 2009, 10:08

O-ring to tylko uszczelnienie, więc zerwać się nie zerwie, jedynie może się skrócić żywotność łańcucha właśnie na tych oczkach.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Alpha » piątek, 9 października 2009, 20:12

Jakiej firmy łańcuch ?

Jeśli świeżo zakupiony - oddaj do sklepu . Ja kiedys zwróciłem dwa IRIS-y , jeden po 3kkm , drugi po 1kkm .

Jeśli ~10kkm kup sobie nowe ogniwo do zakucia - i już masz wszystkie uszczelki .

~20kkm -Jeśli nie robisz długich tras , możesz i chce ci sie często kontrolować np. suwmiarką zużycie tego ogniwa , to myslę że spokojnie można jeździć . A jak zacznie hałasować , stukać , to wymień zestaw na nowy .

Jak mnie pamięć nie myli w serwisówce jest uwaga , zeby stosować tylko łańcuchy oringowe . :P
Alpha

Postprzez yogi136 » piątek, 9 października 2009, 22:46

Panowie nie popadajmy w paranoje... Brak dwóch O-ringów nie oznacza konieczności wymiany łańcucha czy też całego napędu , (pomijając pedantów, którzy wszystko muszą mieć idealne...) Jeśli łańcuch jest naciągnięty równo miernie to nic Ci się nie stanie, Jak już ktoś u góry wspomniał łańcuch w miejscu bez o-ringów może się bardziej naciągnąć... Ale przy zerwaniu nie ma to tak dużego znaczenia...
A resztę osób które wypowiedziały się w tym temacie i nie podzielają mojego zdania zachęcam do sprawdzenia czy ich łańcuch posiada wszystkie O-ringi ;)
pzdr
yogi136

Postprzez Bochen » sobota, 10 października 2009, 15:21

Ja się nie znam specjalnie, ale z tego co wiem to są tylko uszczelki, dzięki którym smar na ogniwach się dłużej utrzymuje i dzięki temu ogniwa są lepiej nasmarowane. Wydaje mi się, że ich brak spowoduje gorsze smarowanie łańcucha, co zmusi do częstrzego wykonywania tego zabiegu.
Bochen

Postprzez Alpha » sobota, 10 października 2009, 18:03

yogi136 napisał(a): zachęcam do sprawdzenia czy ich łańcuch posiada wszystkie O-ringi
Czyżbyś miał założonego Scotoilera ? Przecież jak smarujesz łańcuch olejem czy sprayem co 500 km , to widzisz czy masz oringi , czy łańcuch nie ma nadmiernego luzu . Możesz w czasie takiego przeglądu również wykryc uszkodzoną oponę , luźną śrubę czy np zużyty ślizg łańcucha .

Bochen napisał(a): brak spowoduje gorsze smarowanie łańcucha, co zmusi do częstrzego wykonywania tego zabiegu.
Oringi zapobiegają również dostawaniu się drobinek piasku oraz wody = większe zużycie .

Wydaje mi się , że brak choćby jednej uszczelki , zmienia nam cały łańcuch z oringowego na bezoringowy , a taki można kupić za połowę ceny tego pierwszego .
Alpha

Postprzez guardian_angel » sobota, 10 października 2009, 18:08

Kurde, rozwalacie gówno na atomy. Tak czy siak mynka_uk, możesz spokojnie jeździć, nic sie nie stanie o ile bedziesz kontrolował łańcuch. Tyle w tym temacie.
Ostatnio edytowano sobota, 10 października 2009, 18:08 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
guardian_angel

Postprzez Nyuno » niedziela, 11 października 2009, 08:27

Amen
Obrazek
Nyuno

Postprzez guardian_angel » niedziela, 11 października 2009, 08:51

Bóg zapłać :mrgreen:
guardian_angel

Postprzez firefox » niedziela, 11 października 2009, 11:26

Ku chwale ojczyzny :P