budowa gaźnika-

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

budowa gaźnika-

Postprzez marchewpl » środa, 25 czerwca 2014, 21:50

Witam dzis dokonczyłem czyszczenie gaźników sprawdziłem membrany przedmuchałem, ale dysz nie ruszałem bo nie znałem ustawień a jako tako imbryk chodził .Po złozeniu wszystkiego oczywiscie nie odpala bo jak inaczej,w dodatku nie wiem czy dobrze podłaczyłem te gumowe weze nie wiem do czego słuzy ten co idzie od pokrywy membrany czyli ten podłaczony do króćca na 3 gazniku siedząć na moto.i jest jeszcze jeden na samym koncu z boku gaźnika reszta wiadomo paliwo i dwa przelewowe.Chyba poprzekrecałem cos z linkami ssania i manetki plus linka wolnych obrotów i pewno dlatego nie pali ech tak to jest jak sie jest biednym i sie kupuje złom za małą kase :( a moze jest ktos z Poznania chetny do pomocy za opłata ???
Memento mori
marchewpl

Postprzez KR-Ociec » czwartek, 26 czerwca 2014, 07:07

marchewpl napisał(a):i jest jeszcze jeden na samym koncu z boku gaźnika

- ten "idzie" na kranik paliwa jako regulator/włącznik podciśnieniowy
marchewpl napisał(a):Chyba poprzekrecałem cos z linkami ssania i manetki plus linka wolnych obrotów

- z linką ssania sprawa prosta bo ona ma "iść" na taką listwę poziomą (w poprzek Moto=wzdłuż gaźników od strony silnika), która to listwa wyciąga POSUWEM 4trzpienie z gaziorów (ssanie) i pamiętaj: MA BYĆ PROSTA i ZE SPRĘŻYNKĄ POWROTU !!! bo Ci nie będzie wyłączać ssania :(
- linka od manetki gazu "idzie" na zaczep na ośce wzdłuż gaziorów, która to poprzez OBRÓT otwiera gardziele ...
marchewpl napisał(a):plus linka wolnych obrotów

- ona (taka krótka) ma "iść" na lewą stronę (siedząc na Moto) pod/z boku gaźnika Nr 1 masz taki zaczep/oczko i tak możesz regulować obroty lewą ręką nawet siedząc na Moto w trakcie jazdy.
Ostatnio edytowano czwartek, 26 czerwca 2014, 07:10 przez KR-Ociec, łącznie edytowano 1 raz
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez marchewpl » czwartek, 26 czerwca 2014, 07:38

super to dzis poprzemieniam a co to za weżyk na króćcu platikowym na pokrywce od membrany na gaźniku jest tez taki .to króćce do wakuometrów ponoć ,dziekuje za pomoc raz jeszcze
Memento mori
marchewpl

Postprzez KR-Ociec » czwartek, 26 czerwca 2014, 07:58

marchewpl, - otwórz sobie stronę:
- http://www.alpha-sports.com/suzuki_parts.htm
wyszukaj swój model i zobacz: CARBURETOR FITTINGS / CARBURETOR
Powinno pomóc :)
marchewpl napisał(a):a co to za weżyk na króćcu platikowym na pokrywce od membrany na gaźniku jest tez taki .to króćce do wakuometrów

- wydaje mi się, że ktoś przekombinował: króćce na pokrywach gaźników powinny być zaślepione na stałe gumowymi kapturkami (służą TYLKO do synchro/reg. gaźników) a ten wężyk powinien ZAPEWNE (bo nie wiem na 100% !!!) iść od króćca/trójnika na wężyku gumowym "górnym"-podciśnieniowym (na Rys. Nr.7. tematu: CARBURETOR FITTINGS jest trójnik "21" pomiędzy wężykami "16" i "22") i "idzie" on na króciec na wskaźniku poziomu paliwa łączony ZAPEWNE TYM WĘŻYKIEM :roll:
UWAGA: ten króciec na tym wężyki podciśnieniowym może być tylko w wersji CALIFORNIA ???
Ale niech koledzy to jeszcze potwierdzą ... :?
Poszukaj tematu z wężykami gaźników bo na pewno było już przerabiane :/
Ostatnio edytowano czwartek, 26 czerwca 2014, 08:05 przez KR-Ociec, łącznie edytowano 1 raz
KR-Ociec

Postprzez Bodzan » czwartek, 26 czerwca 2014, 22:53

marchewpl napisał(a): ech tak to jest jak sie jest biednym i sie kupuje złom za małą kase

Oj nie panikuj,ja to z gardzielami walczyłem trzy miesiace i wreszcie doszłem ładu :P
Daj więcej inf. z brakiem niepalenia (jakie świece itp.)
Bodzan

Postprzez Miksol » piątek, 27 czerwca 2014, 07:32

Generalnie gaźniki w suzuki to delikatny temat... Jak działają prawidłowo, to może tak być i 10 lat, ale jak się tylko coś zacznie dziać to kaplica... Walka trwaaa i trwaaa :roll: :diabel:
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Postprzez KR-Ociec » piątek, 27 czerwca 2014, 07:37

Miksol, - please, nie starasz nam "marchewy" :D - da radę => zwycięstwo smakuje najlepiej jeśli okupione ciężką walką :P :D
KR-Ociec

Postprzez marchewpl » piątek, 27 czerwca 2014, 08:19

zdążyłem zauważyć byłem se juz poradzic mechanika i chyba go oddam osiwieje jestem twrdy ale nie az tak ;) a chce wreszcie pojezdzic po mam urlop pozdrawiam i dzieki za pomoc
Memento mori
marchewpl

Postprzez Miksol » piątek, 27 czerwca 2014, 13:23

KR-Ociec napisał(a):Miksol, - please, nie starasz nam "marchewy" :D - da radę => zwycięstwo smakuje najlepiej jeśli okupione ciężką walką :P :D

No niestety... :P W motocyklach na H gaźniki nigdy nie sprawiły mi najmniejszych problemów, z olejakami zawsze jakieś przeboje mam :mrgreen:

Ale to jest urządzenie, zaprojektowali je ludzie opierając się o jakiś pomysł i zasadę działania. Jak się to wszystko zrozumie, to naprawianie nie jest takie straszne...

Ja walczyłem najpierw z brakiem wolnych obrotów, teraz są, ale nie stabilne.
Aktualnie podczas dziennego maratonu z tłumikami i linkami, zabiorę się za diagnostykę ustawienia poziomu w komorach pływakowych... I jak będzie oki to kręceniem składem...

Ostatecznie poszukam gaźników, ale nie lubię się poddawać i wydawać kasy na coś co mam :P
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Postprzez marchewpl » sobota, 28 czerwca 2014, 13:29

przemyślałem i stwierdziłem ze jeszcze raz spróbuje ale musze wiedziec jakie sa ustawienia firmowe czyli poczatkowe wtedy moge sie za to brac mam wersje moto z tego co sprawdziłem california. Szukałem jakie były montowane gaźniki ale nic nie znalazłem jest ich od groma ale mam takie link

macie moze info na temat jakie tam sa ustawienia chodzi o dysze iglice pływak
Memento mori
marchewpl

Postprzez KR-Ociec » niedziela, 29 czerwca 2014, 20:51

marchewpl, - szukaj info na Forum a najpewniej w "Dziale Klubowicza" masz Serwisówki :)
KR-Ociec

Postprzez marchewpl » poniedziałek, 30 czerwca 2014, 08:29

szuakłem na forum i czytałem serwisówki nic z nich nie wynika a po angielsku nie umiem az tak ,niewazne jakos sobie poradze dzis zrobie foty i wzuce na forum moze mi ktos powie któa dysza do czego jest bo nie moge wywnioskowac za duzo jest tego pozdrawiam i koncze ten temat
Memento mori
marchewpl

Powrót do SILNIK