Rzrzad po raz kolejny

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Rzrzad po raz kolejny

Postprzez cactus » czwartek, 31 lipca 2014, 12:32

Witam serdecznie!!!

Pol dnia przegladam ebay-a celem znalezienia napinacza lancuszka rozrzadu do duzego imbryka rocznik 92. Ku mojemu zadziwieniu nie moge znalezdz nowki sztuki (ani na ebay-u ani w sklepach internetowych) wiec pojawia sie pytanie od jakich innych modeli bedzie pasowal? Z tego co widze na zdjeciach to imbryk i jajko maja inne napinacze (chyba, ze zdjecia sa tylko przykladowe) wiec ciekawi mnie czy szyna napinajaca lancuszek rozrzadu tez bedzie inna (kolejny element jakiego potrzebuje :P ) Haynes manual jeszcze nie doszedl wiec niemam gdzie zaczerpnac wiarygodnych informacji, z reszta i tak z jakichs przyczyn sa dwa rozne Haynesy do imbryka i jajka....

No i na koniec jeszcze takie pytanko- czy eksperymentowal juz ktos z wymiana walkow rozrzadu (na GSX-R owskie przykladowo)? Jesli tak to z jakim efektem?

LWG!!!
cactus

Postprzez BiEdRoN » czwartek, 31 lipca 2014, 19:08

simson s51-> gsx 600f -> gsx750f -> gsx 750f-> xciting 400i
Obrazek
BiEdRoN

Postprzez cactus » czwartek, 31 lipca 2014, 21:56

No i dzieki wielkie Ci za to ;). Gdyby sie dalo to bys dostal wirtualnego browara a tak to wisze Ci prawdziwego :D Oblookalem tak na szybciacha i wydaje mi sie, ze to roczniki 98 w gore ale tak sobie wykminilem, ze jakby wlorzyc szyne i napinacz od jajka to bedzie pasowac jak ulal....
cactus

Postprzez lenar » piątek, 1 sierpnia 2014, 13:42

jak coś to mam napinacz od jajka
Potrzebujesz części? dzwoń 792 234 987
lenar

Postprzez cactus » sobota, 9 sierpnia 2014, 20:39

Mam jeszcze takie pytanie- jak twarda sprezyne macie w napinaczu? Czy spokojnie daje sie ja wcisnac jednym paluszkiem czy trzeba uzyc calej dloni celem wepchniecia jej w napinacz. Pytam bo dzis wykrecilem owy napinacz ze swojego imbryka i szczena mi opadla chyba do samego kolektora wydechowego jak zobaczylem jaki on mieciutki....

A nowego tematu nie chce zakladac bo to dalej chodzi o napinacz ;)
cactus

Postprzez Cygi » sobota, 9 sierpnia 2014, 22:38

"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez cactus » sobota, 9 sierpnia 2014, 23:11

Cygi, Pomoc jaknajbardziej doceniam ;)

Pytanie o twardosc sprezyny bylo z czystej ciekawosci :) Jesli wszyscy maja taka mieciutka (z nowym napinaczem porownam oczywiscie jak juz go zamowie :D ) to jestem zdania, ze imbryki smigaja bez napinacza :D . Po prostu w porownaniu z takim ZZ-R 1100, gdzie troszeczke trzeba sie nameczyc zeby to wepchnac w napinacz, GSX-F po prostu ma go wmontowanego tylko zeby cos tam bylo....
cactus

Postprzez Miksol » poniedziałek, 11 sierpnia 2014, 12:03

Nie pamiętam jak tam jest dokładnie, ale jak jest system zapadkowy, to sprężyna może być delikatna. Działa ona tylko wtedy jak łańcuszek się luzuje od strony ślizgu napinacza i poddaje trzpień na następny "cyk" zapadki... Tyle...

Co do wałków, opcja ciekawa. Wiem, że do bandita b12 kładą wałki od gsx1100r, bo są ostrzejsze... W sumie 750 "dziks" też był :diabel:
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Postprzez cactus » poniedziałek, 11 sierpnia 2014, 19:45

Wlasnie to 750 mialem na mysli i tak niesmialo myslalem, ze ktos juz probowal :mrgreen:

Co do napinacza to jest to system zapadkowy ale nie jestem pewien czy ta sprezyna docisnie szyne przy jakimkolwiek obciazeniu (nawet minimalnym...) no i w sumie to ja winie za grzechotanie lancuszka rozrzadu a nie sam lancuszek....
cactus

Postprzez paavo91 » poniedziałek, 11 sierpnia 2014, 20:29

Ostatnio sprawdzałem swój napinacz i w mojej ocenie ta sprężyna da radę napiąć łańcuch rozrządu. ;)
paavo91

Powrót do SILNIK