KRANIK PALIWA, ZBIORNIK, PRZEWODY

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Re: KRANIK PALIWA, ZBIORNIK, PRZEWODY

Postprzez mirasr » poniedziałek, 12 stycznia 2015, 19:45

Nadal toczę nierówną walke z moim kranikiem i on ciągle wygrywa- nadal benzyna nie leci. Nie brakuje mi tam jakiegoś elementu między tą spreżyną a plastikowym stożkiem?
mirasr

Postprzez woja750 » poniedziałek, 12 stycznia 2015, 20:14

Odpowiedż masz w moim ostatnim poście. Jak coś to pisz PW ale powinieneś zrozumieć o co tam chodzi żeby mieć PRI Pozdro
Lewy pas, gaz i płynę...
woja750

Postprzez Miksol » środa, 14 stycznia 2015, 09:52

System działa tak...
Plastikowy naparstek jest kręcony za pośrednictwem gałki.
Naparstek ma od strony tej sprężynki taką "zjeżdżalnie", przetłoczenie.
Kiedy kręcisz na ON lub RES nie dotyka sprężynki.
Jak kręcisz na PRI, przetłoczenie naparstka powinno nacisnąć na sprężynkę, a dziubek skierowany w stronę membrany winien ją wcisnąć puszczając paliwo grawitacyjnie.

Tak to działa...

Dziubek powinien trafiać w metalowy trzpień membrany (ten z oringiem)
Sprężynka ma wypust, który pozycjonuje ją w kanale kranika... Zobacz dokładnie, tego nie do się założyć źle :)

Nie sprawdzaj poprawności złożenia dmuchając w króciec paliwowy. Ja tak rozbierałem kran 3 razy. Ciśnienie płuc wystarcza, aby otworzyć membranę "wstecznie" i nawet sprawny kranik będzie puszczał.

Jeśli demontowałeś plastikową przekładkę membran, zwróć uwagę, że nie jest ona symetryczna, a założona odwrotnie będzie blokować membranę.

Opinie na temat zestawów naprawczych są różne... Sugerowałem się negatywnymi, ale zaryzykowałem. Opłacało się... Kran jak nowy! Kwestia, że trzeba to dobrze poskładać, a da się złożyć źle, a nawet coś uszkodzić...

Mnie podkusiło o rozciągnięcie trochę sprężynki membrany od strony podciśnienia. Nic się nie dzieje, ale raczej tego nie polecam. Większe napięcie sprężynki, to większe podciśnienie potrzebne do otwarcia membrany... Nie wiadomo jak zareaguje cały system...

Taka moja lista rad :gitara:
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Postprzez mirasr » środa, 14 stycznia 2015, 18:37

Dzięki koledzy za pomoc.
Teoretyczną zasadę działania tego, po kilku wieczorach w garazu i waszej pomocy, wreszcie wykumałem. Tak jak piszecie tej płaskiej sprężynki nie można założyć źle, u mnie jednak to zagięcie jest do tej plastikowej baryłki nie do membrany ( nie wiem dlaczego). Namierzyłem jednak tani kranik, który dostanę jutro, i posłuży mi on jako dawca tejże feralnej sprężynki.
mirasr

Postprzez Miksol » czwartek, 15 stycznia 2015, 09:32

Albo założona od czegoś innego, albo ktoś to poprzeginał...

Moim zdaniem ten kranik jest mocno niedopracowany, ale jakoś tam działa... Widziałem lepsze... :P
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Postprzez woja750 » czwartek, 15 stycznia 2015, 10:02

U mnie podciśnienie w kraniku nie puszcza ani wiaerku jeszcze :D
Lewy pas, gaz i płynę...
woja750

Postprzez lewmichal » czwartek, 15 stycznia 2015, 10:35

woja750 napisał(a):wiaerku

?
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez woja750 » czwartek, 15 stycznia 2015, 11:02

Wiaterku
Lewy pas, gaz i płynę...
woja750

Re: Ustawianie poszczególnych pozycji kranika - Która do cze

Postprzez maciek » środa, 22 kwietnia 2015, 21:40

TasmaN napisał(a):Kranik a dol - ON
Kranik z lewo - RES
Kranik w prawo - PRI

U mnie chyba nietypowy problem. Czytam wątek i serwisówkę i trochę zgłupiałem. U mnie (600 '99) pokrętło chodzi lewo - góra - prawo. Poprzedni właściciel wspominał, że kranik naprawiał. Nie pamiętam już, w jakim położeniu zazwyczaj miał kranik (chyba RES, co jak się obawiam oznaczało PRI, choć sprzęt podobno nie wariował, a przy ustawieniu na PRI chyba powinien), ale na wszelki wypadek ustawiłem pokrętło w pozycji pionowej, by na 99% było na ON. Gdy zdjąłem plastiki, przyjrzałem się kranikowi, ale pokrętło można było zamontować na osi tylko w jednym położeniu (odkręciłem śrubę przytrzymującą pokrętło). Mniemam więc, że poprzedni właściciel coś schrzanił i zakładam, że w lewo mam PRI, do góry ON i w prawo RES (oś pokrętła obrócona o 180 stopni). Pytania teraz dwa:
1. Jak z najmniejszym prawdopodobieństwem popsucia czegokolwiek (czyli by jak najmniej rozkręcać) zweryfikować, gdzie jest RES, a gdzie PRI (kiedy i czy zalewa gaźniki, a kiedy nie)?
2. Czy muszę rozebrać cały kranik, by przełożyć pokrętło z górnego półokręgu na dolny?
maciek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Schummi » czwartek, 23 kwietnia 2015, 07:11

sprawdzenie gdzie PRI jest dość proste bez rozkręcania czegokolwiek - tylko bak trzeba podnieść (chyba, że jest sposób z założonym bakiem ale nie znam :)) - przy wyłączonym silniku paliwo poleci tylko na PRI - kręcisz i widzisz czy leci :)

co do drugiej części pytania to nie wiem bo nie rozkręcałem nigdy kranika :D
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez pleszko » sobota, 18 marca 2017, 14:59

Witam :)
Czy ktoś może powiedzieć mi jak powinny być połączone przewody z kranika w imbryku z 92r(750cc) bo wydaje mi się, że u mnie jest coś kombinowane.
Pozycje na kraniku to lewo, góra, prawo. W instrukcji pokazane jest odwrotnie (lewo,dół,góra) Przypuszczam, że pozycja ON u mnie to góra. Jednak z kranika jeden wąż jest zaślepiony i nie wiem czy to tak powinno być, ale chyba nie?
Z góry dziękuję Wam za pomoc :) :D
https://zapodaj.net/e8aea404de92b.jpg.html
GSX-F 750 1992r.
pleszko

Postprzez chicken19 » niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:47

Pleszko u mnie w imbryku ten zaślepiony przewód zasila lewe gaźniki.Ktoś pewnie zrobił sobie rozejście pod barkiem na wszystkie gaźniki bo z tego zaślepionego przewód jest bardzo krótki.Założenie jego jest trochę frustrujące jak ktoś ma grube paluchy :) Ten drugi jest dłuższy i możesz spokojnie podnieść bak i obrócić żeby odpiąć przewody przy serwisie.Ja mam kranik z ON do dołu ale muszę robić bo benzyna kapie z niego na ON i RES.
chicken19

Postprzez chicken19 » czwartek, 27 kwietnia 2017, 17:11

Czy PRI w imbryku działa na rezerwie?
chicken19

Poprzednia strona

Powrót do SILNIK