CZUJNIK / WSKAŹNIK POZIOMU PALIWA

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

CZUJNIK / WSKAŹNIK POZIOMU PALIWA

Postprzez mynka_uk » sobota, 28 listopada 2009, 16:02

Witam mam pytanko
Od zarania dziejów nie działa mi wskaźnik poziomu paliwa. Jakiś czas temu mechanik powiedział mi że z życiem rozstał się czujnik paliwa w baku. Ze względu na koszty (70GBP) i niewielką funkcjonalność wskaźnika dotychczas nic z tym nie robiłem.
Ostatnio mam jednak możliwość kupienia używanego czujnika od wersji 600 cm. Pytanie tylko czy zadziała w 750 cm i czy jest sęs kupować używany
Ostatnio edytowano sobota, 12 lutego 2011, 20:56 przez mynka_uk, łącznie edytowano 1 raz
mynka_uk

Postprzez guardian_angel » sobota, 28 listopada 2009, 19:36

Jeśli nie jesteś w stanie naprawić tego czujnika lub zdiagnozować problemu (może jakaś błachostka np. luźny kabelek) to spoko możesz wymienić, nie powinno być z tym problemu.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Alpha » sobota, 28 listopada 2009, 21:25

Ronayers.com podpowiada , że od sześćsetki jest taki sam .

Jeśli po taniości i sprawny to chyba jest sens , przypuszczam, że nowy w sklepie z 200-300 zł. Ale zaczął bym od zlokalizowania usterki .
Ostatnio edytowano sobota, 28 listopada 2009, 21:26 przez Alpha, łącznie edytowano 1 raz
Alpha

Postprzez Nyuno » niedziela, 29 listopada 2009, 14:28

Dokładnie, bo może się okazać, że wystarczy przeczyścić styki w baku i będzie działać.
Obrazek
Nyuno

Postprzez mynka_uk » niedziela, 29 listopada 2009, 14:42

używany czujnik bedzie mnie kosztował 8 £ a bak tak czy inaczej będzie trzeba zdemontować w najlepszym wypadku bedę miał czujnik w zapasie :lol:
Jako że mój czujnik w zasadzie od zawsze nie działał to nie mam pojęcia o na ile można polegać na jego wskazaniach jakie są wasze doświadczenia w tej materii ?
Ostatnio edytowano niedziela, 29 listopada 2009, 14:43 przez mynka_uk, łącznie edytowano 1 raz
mynka_uk

Postprzez firefox » niedziela, 29 listopada 2009, 14:49

U mnie dobrze pokazywal :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez mynka_uk » niedziela, 29 listopada 2009, 14:53

tzn na ile był dokładny pół baku na wskaźniku to było rzeczywiste 50% baku a jak wskaźnik wszedł na rezerwę to maks 50-100 km ?
mynka_uk

Postprzez firefox » niedziela, 29 listopada 2009, 14:57

Nie odpowiem Ci dokladnie czy pol baku to pol wskaznika, nigdy takich badan nie robilem, ale mniej wiecej pokazywal dobrze. Jak strzalka dochodzila do dolnej granicy to gasl. Raz mi sie tak zdarzylo zeby zgasl.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez ZiGi » poniedziałek, 30 listopada 2009, 09:00

U mnie ostatnio też zbuntował się czujnik, ale problem raczej jest w stykach niż samym czujniku. Niestety nie mam czasu żeby zdjąć bak i wykręcić czujnik przeczyścić wszystko i podpiąć na nowo. Teraz wskazówka po zatankowania do pełnia czasem pokazuje full a czesem tylko połowę, jak docisnę przewody pod bakiem to potrafi dojść wskazówka na full.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Alpha » poniedziałek, 30 listopada 2009, 18:06

Połowa białego pola ......................~ 15 l w baku
Początek czerwonego pola .......... ~ 10 l w baku
Koniec czerwonego pola .............. ~ 5 l w baku

Staram trzymać się białego . :P
Alpha

Postprzez firefox » wtorek, 1 grudnia 2009, 13:56

No tak, bo rezerwa to 5 litrow, a ja obecnie w ogole mam diode rezerwy + wskaznik jak w samochodzie :P Ah no i nie mam zadnego wahadelka res --> on :P
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Nyuno » wtorek, 1 grudnia 2009, 14:45

firefox napisał(a):Ah no i nie mam zadnego wahadelka res --> on :P
Zastanawiające, dlaczego.... hmmmm........
Obrazek
Nyuno

Postprzez firefox » wtorek, 1 grudnia 2009, 15:43

Bo nie potrzebuje buha hia ha hia :P
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez ZiGi » środa, 2 grudnia 2009, 00:01

No wiadomo wszystko załatwia pompa paliwowa :D
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Bones » wtorek, 6 kwietnia 2010, 06:37

ZiGi, mam ten sam problem mianowicie przy pełnym baku potrafi pokazywać że jest 3/4 np poźniej dość szybko schodzi do rezerwy, a za jakiś czas z rezerwy podnosi się do aktualnego stanu w baku. Robiłeś już coś w tym temacie ??
Bones

Postprzez Nyuno » czwartek, 13 maja 2010, 09:57

Przepraszam, że dopiero odgrzewam temat, ale to, co Ty Bones opisujesz, to po prostu zaśniedziałe styki. Trzeba na koniec sezonu (no chyba że chce Ci się teraz z tym dłubać) wyciągnąć je z baku i przeczyścić jakimś ścierniwem :)
Obrazek
Nyuno

Wskaźnik ilości paliwa

Postprzez Kuski » poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 15:05

Witam,
problem mam taki, że w moim imbryku od początku nie działał wskaźnik(jest opadnięty) i nie wiem czy kwestią tego jest wskaźnik czy pływak, z tym że do pływaka nie jest podłączony żaden kabelek bądź rurka...jak tu
po włączeniu świateł wskaźnik jest podświetlony...
co jest mi potrzebne?
Kuski

Postprzez zary » poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 20:36

no muszą wychodzic 2 kabelki biało żółty i biało czarny, te musisz podłączyć do wiązki po prawej stronie kolo airboxa powinny byc na takie wsuwki okrągłe tez tych kolorów
zary

Postprzez Lucky » poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 20:46

Na początku podłącz wskaźnik do pływaka. Jak zamienisz kable nic się nie stanie po prostu będzie wskazywał odwrotnie i później zamienisz. Pamiętaj że wskaźnik rośnie dopiero po przekręceniu kluczyka i trochę czasu mu zajmuje zanim się podniesie a po wyłączeniu zapłonu nie opada tylko pokazuje ostatni stan. Jak to nie pomoże to zapodajesz mu prąd na przewód. Jeśli wskazówka się podniesie to wina pływaka jeśli nie podniesie to wskaźnika.
Lucky

Postprzez guardian_angel » wtorek, 17 sierpnia 2010, 09:21

Kuski, kostki nie można odwrotnie podączyć bo jest specjalnie wyprofilowana. NIE PODŁĄCZAJ PRĄDU pod wskaźnik bo możesz go spalić. Pierw sprawdz miernikiem czy zmienia się rezystancja na pływaku - im więcej paliwa tym mniejszy opór i na odwrót. Jak pływak będzie ok to możesz mieć uwalony sam wskaźnik lub nie ma przejścia na przewodach. Podświetlenie zegarów nie ma nic do tego oprócz wspólnego bezpiecznika.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Następna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA