Mocowanie plastików jajko

owiewki, lusterka, sety, klamki, lakier, polerki...

Mocowanie plastików jajko

Postprzez wicia23 » niedziela, 21 czerwca 2015, 10:24

Panowie,
Prze kilka lat użytkowania i demontażów przydało by się pouzupełniać mocowania owiewek.
Ze starości popękały i poginęły te gumy, które są wciśnięte w ramę, do których na wcisk mocuje się owiewki (są 3 na każdą stronę). Gdzie poza serwisem je dostanę?
Do tego trochę poobrabiane mam niektóre śruby mocujące owiewkę. Szukałem w Hurtmecie i tam mają śruby na imbus o wymiarach jakie są potrzebne, ale do owiewki potrzebne są takie z pogrubionym kołnierzem. Macie pomysł gdzie mogę takie dostać ?
suzuki-gsxf-gs-gsxr-tl-sruby-owiewek.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
wicia23

Re: Mocowanie plastików jajko

Postprzez Abek » niedziela, 21 czerwca 2015, 15:26

http://www.poland.probolt.com/alloy-fai ... YbJsrYbu1k

Na allegro czasami się zdarzają. ASO Suzuki to 20zł za jedną śrubę.
Abek

Postprzez wicia23 » niedziela, 21 czerwca 2015, 22:00

z lekka się zdziwiłem ja patrzę na ceny :/
wicia23

Postprzez cosinus » poniedziałek, 22 czerwca 2015, 16:03

wicia23 napisał(a):Ze starości popękały i poginęły te gumy, które są wciśnięte w ramę, do których na wcisk mocuje się owiewki (są 3 na każdą stronę). Gdzie poza serwisem je dostanę?
Do tego trochę poobrabiane mam niektóre śruby mocujące owiewkę. Szukałem w Hurtmecie i tam mają śruby na imbus o wymiarach jakie są potrzebne, ale do owiewki potrzebne są takie z pogrubionym kołnierzem. Macie pomysł gdzie mogę takie dostać ?
suzuki-gsxf-gs-gsxr-tl-sruby-owiewek.jpg

1. Guma jest bardzo popularną częścią motoryzacyjną ale sprzedawcy nie zawsze wiedzą "jak to mają w systemie". Akurat jutro mam miec przedstawione przed oczy kilka rozmiarów.

2. Za te małe w górze owiewki internetowych katalogach widziałem śruby keiti, są chyba drogie?, dość podobne, choć nie na identyczny klucz "gwiazdkowy".
Tych do dołu owiewki w sklepach nie spotkałem, ale u mnie jest ok.

Nie masz problemu z plastikowymi kołkami w okolicy pługa? Chyba czas to szybciej niszczy niż śruby? jak na razie nie znalazłem na to identycznych zamienników.

wicia23 napisał(a):z lekka się zdziwiłem ja patrzę na ceny :/

Facet, nie znasz się ;) właśnie o to chodzi w tjuningu.
było GS 500, jest srebrne GSX750F
cosinus

Postprzez wicia23 » poniedziałek, 22 czerwca 2015, 17:25

1. Guma jest bardzo popularną częścią motoryzacyjną ale sprzedawcy nie zawsze wiedzą "jak to mają w systemie". Akurat jutro mam miec przedstawione przed oczy kilka rozmiarów.

całkiem możliwe, nigdzie nie mogę tego znaleźć. Daj znać jak coś wykombinujesz.

2. Za te małe w górze owiewki internetowych katalogach widziałem śruby keiti, są chyba drogie?, dość podobne, choć nie na identyczny klucz "gwiazdkowy".
Tych do dołu owiewki w sklepach nie spotkałem, ale u mnie jest ok.

te od owiewki to jeszcze da się przeżyć - na Allegro idzie dostać za 3,5 zł szt. Co prawda aluminiowe a nie z nierdzewki jak oryginał ale ...

Nie masz problemu z plastikowymi kołkami w okolicy pługa? Chyba czas to szybciej niszczy niż śruby? jak na razie nie znalazłem na to identycznych zamienników.

nie ma problemu z kołkami, trzyma się OK. Jedną śrubę mam obrobioną już i ciężko się ja wykręca/dokręca. Drugą zastąpiłem zamiennikie ale tak se to wygląda. Wole jednak oryginał. Niestety takich śrub z przetoczoną tulejką nie ma nigdzie.

Facet, nie znasz się ;) właśnie o to chodzi w tjuningu

możliwe, ja chce jednak doprowadzić do oryginału a nie tuningować ;)
wicia23

Postprzez cosinus » środa, 24 czerwca 2015, 19:15

wicia23 napisał(a):

całkiem możliwe, nigdzie nie mogę tego znaleźć. Daj znać jak coś wykombinujesz.

Tam z boku, gdzie kulisty kołek owiewki wchodzi w ucho baku zastosowałem Romix C60489 (raczej jest lekko luźne niż duże).

Ta sama gumka względnie pasuje na dwa tylne otwory baku do ramy, choć na styk bo jest mała. Będę próbował C60498 ale z kolei minimalnie za duża średnica. Nie wie co tam było fabrycznie, bo obie gumki tu miałem zastępcze. Pół maszyny kupi szybciej i łatwiej, niż głupią gumkę.

Numery wzrokowo podobne, ale to nie pomyłka. Na woreczku 5szt się nazywa "przelotka gumowa", na fakturze Intercars dokleja ROM czyli ma "ROM C60489 spinka tapicerska"

Nie są to idealne, ale nowa niesparciała guma jest lepsza niż coś co się sypie.

Pokazał mi jeszcze zupełnie małe.
było GS 500, jest srebrne GSX750F
cosinus

Postprzez wicia23 » czwartek, 25 czerwca 2015, 17:10

Zerknij na te gumy - wymiarami powinny podpasować:

http://allegro.pl/uniwersalna-guma-mont ... 24209.html
wicia23

Postprzez Leon_ » niedziela, 20 grudnia 2015, 09:00

W moim jaju mam 3 rodzaje oryginalnych śrub imbusowych ( małe, średnie i duże) mocujących owiewki, szybkę, pług.
Zostały mi po składaniu moto 2 duże śruby, takie jak w dolnym-tylnym mocowaniu pługa w gumowej przelotce. :/
Gdzie one mają być jeszcze wkręcone?
Na schematach nie potrafię tego rozszyfrować a jestem na 99% przekonany, że wszystko mam skręcone.
Leon_

Postprzez kaamos » niedziela, 20 grudnia 2015, 11:23

O ile pamiętam, to tych dużych śrub jest 6 sztuk, a jeśli którychś zapomniałeś, to najprawdopodobniej o tych, które łapią boczne owiewki na ich dolnej krawędzi, pod pługiem (bodajże trochę w kierunku przodu motocykla od dekli po obu stronach). Pozostałe 2 pary są pod kanapą i w pługu.
kaamos

Postprzez Leon_ » niedziela, 20 grudnia 2015, 13:32

O stary! :browar:
Dzięki, tych na dole owiewki właśnie nie wkręciłem :brawo:
Leon_

Powrót do NADWOZIE