dlugi348 napisał(a):Niech ktoś się w ogóle wypowie jakie gumy najlepiej kupic? Szukam komplety do jajka z 2000 roku
I te niecałe 44 strony nic nie przybliżyły?

Ale co tam, dodam co nieco ogólnego od siebie w tym temacie.
Osobiście jeździłem na BT-021, bo takie miałem od zakupu, jednak ostatnio zacząłem trochę bardziej świadomie używać motocykla i zadecydowałem o zmianie. Zastanawiałem się nad wrzuceniem jakichś bardziej sportowych (bardzo ukierunkowany na S20 byłem), ale ostatecznie uznałem, że to się mija z celem i wskoczył komplet BT-023.
Na suchym trzymają bardzo dobrze, nawet przy niskich temperaturach (przy około 10 stopniach i oponie dogrzanej na tyle, żeby była cieplejsza od moich wychłodzonych palców, z lekką obawą zszedłem na kolano, ale nie dała żadnych niepokojących oznak). Na mokrym wydaje się lepiej sprawować od 021 (gdzie tył się ślizgał na przyspieszeniu), choć po bardzo skąpanej w wodzie nawierzchni nie jechałem (ale na mokrym, choć nie podwodnym asfalcie wcale tak łatwo nie zrywał przyczepności, jak się obawiałem, stąd wrażenie, że zachowuje się lepiej. Moją opinię podzielają też inni, jak patrzyłem na różnych serwisach [np. moto-opinie.pl]).
Odnośnie żywotności, mogę się wypowiedzieć o 021. Przód zrobił niecałe 14k km (aczkolwiek dopiero przy wymianie zauważyłem, że patałachy z ASO [nie miałem wtedy możliwości zrobienia tego samemu] założyli mi ją niezgodnie z kierunkiem jazdy, co wyjaśniało dziwne zużycie). Tył zrobił niecałe 12k km, ale jak każda moja tylna opona, skończył na wkręcie. Gdyby nie to, to jeszcze spokojnie jeden sezon by zrobił.
I na koniec jeszcze kilka linków, które zebrałem przy rozglądaniu się za oponami:
Test opon sportowo-turystycznych 2009Test opon sportowych 2011Test opon sportowych 2012Test opon sportowo-turystycznych i sportowych 2013Testy opon - link ogólnyTest Bridgestone Battlax S20