DAWKA PALIWA - COS NIE TAK

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

DAWKA PALIWA - COS NIE TAK

Postprzez az910 » poniedziałek, 15 lutego 2016, 15:11

Witam, na początek nakreślę sytyacje :)

Mam imbryka z 95' 600. wczesniej odpalał, najpierw na plaku, a pozniej juz chodzil na benzynie, ale tylko na ssaniu i mial ok. 4tys obrotow, jak odpuscilem ssanie spadał tak troszke ponizej tysiaca i po chwili gasł, wkrecal sie dosc cięzko, tak do 6-7 tys a pozniej juz w miare fajnie. Zauważyłem, ze z lewego tlumika kopci bardziej a z prawego prawie wcale, ale jak przykladalem reke to z obu lecialy spaliny. Postanowiłem pokrecic śrubami od składu mieszanki i jak juz przeczytalem tutaj na forum, ze taka wyjsciowa pozycja to ok 1 5/8 obrotu. tyle ustawilem i dupa. Kreci, ale nie chce zalapac, plak tez nie pomaga.

I tutaj chciałbym prosić o pomoc :) co moge zrobic, zeby jakos go uruchomic?

Pozdrawiam Arek
az910

Re: DAWKA PALIWA - COS NIE TAK

Postprzez requiem5 » wtorek, 16 lutego 2016, 12:09

zanim zaczniesz pisać przywitaj się ze wszystkimi
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez az910 » wtorek, 16 lutego 2016, 13:11

WIec czytaj posty od poczatku do konca...
az910

Postprzez Schummi » wtorek, 16 lutego 2016, 14:26

to może inaczej... przeczytaj regulamin forum i nie dziw się, że nikt nie odpowiada w temacie Twojego problemu :donttouch:
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez Ragor » wtorek, 16 lutego 2016, 20:25

Dobry jest, regulaminu nie przeczyta a upomina naszą Panią Moderator... :shot: :granat:
Ogar200 --> Simson S51 --> GS500E --> GSX600F --> GSX1250FA :D --> GSXR600 K7 :diabel:

JenJer napisał(a):Ragor zdrajca nie ma jajca :diabel:
Ragor
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Miksol » środa, 17 lutego 2016, 21:42

Dopelnij formalnosci zwiazane z kultura na forum, a ja Ci pomoge z imbrykiem... Na poczatek powiem, ze na fabrycznym nastawie to nowe chodzily... Tutaj oscyluj miedzy 2,5-3,0
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Postprzez Miksol » czwartek, 18 lutego 2016, 08:37

Cześć Arek :diabel:

Tak jak wspominałem regulację zacznij od 2,5 obrotu, sprawdzaj, czy możesz wyregulować stabilne niskie obroty.
U mnie była dziura... albo 800 i tendencja do gaśnięcia, albo 2000 i chrupiąca skrzynia...
Zdobyłem śrubokręt kątowy i wykręcałem po pół i sprawdzałem... U mnie oparło się na 3,5 obroty (nijak się to ma do serwisówki)

Pytania kontrolne... Czy zawory dobrze ustawione?? Nie za ciasno??
Czy po odpaleniu wszystkie kolanka robią się równo gorące (metoda "oślinionego palca" i zaraz po odpaleniu).
Czy gaźniki są czyste?? Czy membrany nie popękane?? (Dmuchając sprężarką w kanalik nad przepustnicą (nie uszczelniaj - dmuchnij w jego kierunku) powinna się swobodnie uchylać. Czy pod pokrywkami znajdują się małe oringi?? Uszczelniają one króćce od synchronizacji. Czy są pozakładane kapturki na króćce synchronizacji?? Wymieniałeś olej?? (czasem jak ktoś jeździ na PRI (grawitacyjnym zalewaniu gaźników) potrafi paliwo dostać się do oleju, robi się rzadki, podsysa go przez pierścienie i zalewa świece)

Wkręć gaźniki w imadło (w jak najbardziej naturalnej pozycji) podepnij pod wężyki od paliwa jakąś butelkę (kroplówkę). Ładnie wytrzyj środki i zalej butle benzyną...
Jak benzyna pojawi się w gardzielach, to jest problem z zaworkami iglicowymi i dochodzi do przelania gaźnika...

Aha... Nie rób 100 razy synchro... Synchro to ostatni szlif... Motocykl ma mieć stabilne wolne obroty, a synchro rozjechane ma inne objawy - nie równo się wkręca... Dławi się przy nagłym odkręceniu gazu...

Jak masz jakieś dodatkowe pytania to pisz... Napisz też co robiłeś już...
Miksol

Postprzez az910 » sobota, 20 lutego 2016, 18:20

Ustawilem dzisiaj luzy zaworowe, na wydechowych bylo troche za ciasno, na gaznikach dawke ustawilem na 2 obroty. Na poczatku nie chcial zalapac, ale plak mu pomogl i juz zaczal chodzic na benzynie. Poczatowo na ssaniu, ale po chwili bez ssania dawał rade, wczesniej podkrecilem troche wolne obroty i chodzil bez ssania na ok 3tys obrotow i kurcze nie mialem jak palców tam wsadzic i nie moglem zmniejszyc :/ drugie kolanko wydechowe od prawej strony (od strony gazy) byl wyrazniej chlodniejszy niz pozostałe ktore byly dosc rownomiernie cieple, membrany całe ale nie sprawdziłem tego czy paliwo nie pojawia sie w gardzielach, bo nie mialem juz troszke czasu dzisiaj na to. Postał chwile i gdy chcialem go znowu odpalic juz nie chcial, nawet kiedy psikałem plakiem, to nie zakaszlał.
az910

Postprzez Miksol » niedziela, 21 lutego 2016, 14:54

Pierwsze pytanie. Czy mając zdjęty zbiornik zaślepiłeś przewód od podciśnienia??

Kolanko pewnie było chłodniejsze, ale nie zimne... Nie palił ten gar... Zrobi się ciepławe, bo to układ połączony i metalowy...

Wykręć świece wszystkie (możesz dać foto) i wypal 10 min nad kuchenką lub lepiej podleć do kogoś znajomego z piaskarką...
Żeby cokolwiek wyregulować musi pracować na wszystkie garki...

Czy sprawdzałeś ciśnienie sprężania?? Równe są pomiary?? Jakie ??
Czy sprawdzałeś olej - nie było latane na PRI?? wmieniałeś go po zakupie??
Przy rzadkim oleju wystarczy jedno odpalenie i spalany olej z benzyną pozostawi syf na świecy, który uniemożliwi ponowne odpalenie (brak iskry, lub przebicia)...
Miksol

Postprzez az910 » poniedziałek, 22 lutego 2016, 20:27

Nie mam możliwości sprawdzenia cisnienie sprezania, bo nie mam sprzetu a poki co nie mam jak go zawieść nigdzie.

Jak zdejmowalem zbiornik to nie zaslepialem przewodu od podcienienia, ale zawsze odpalalem go z podpietym zbiornikiem.

Olej byl wymieniany w kwietniu? i od tamtej pory nie byl jezdzony, wyglada na czysty, ale nie wiem czy jest za rzadki, czy taki ma byc :)

Jak go ostatnio odpalilem, to pokopcil troche na czarno, ale doslownie delikatnie i pozniej przestal, moze to od plaka?
az910

Postprzez az910 » sobota, 12 marca 2016, 19:45

Sprawa teraz wygląda tak :

Udało mi sie go odpalic, pali na wszystkie gary, sklad mieszanki wyregulowałem. Wolne obroty ustawiłem na 2000 i tutaj moj problem, bo jesli ustawie ponizej 2tys to pochodzi chwilke, spada ponizej tysiaca, bulgocze chwile i gasnie, a jesli juz udalo mi sie ustawic na 1500 i przygazuje tak do 10tys to spadnie do 2000 pochodzi kilka sekund i spada nizej i gasnie. Czy to kwestia wyregulowania gaznikow?
az910

Postprzez Leon_ » niedziela, 13 marca 2016, 20:07

az910 napisał(a):Sprawa teraz wygląda tak :

Udało mi sie go odpalic, pali na wszystkie gary, sklad mieszanki wyregulowałem. Wolne obroty ustawiłem na 2000 i tutaj moj problem, bo jesli ustawie ponizej 2tys to pochodzi chwilke, spada ponizej tysiaca, bulgocze chwile i gasnie, a jesli juz udalo mi sie ustawic na 1500 i przygazuje tak do 10tys to spadnie do 2000 pochodzi kilka sekund i spada nizej i gasnie. Czy to kwestia wyregulowania gaznikow?

Twierdzisz, że wyregulowałeś skład mieszanki :/
Jak to zrobiłeś skoro silnik nie pracuje na wolnych obrotach i gaśnie?
Potem pytasz czy to kwestia wyregulowania gaźników :roll:

Musisz sobie odpowiedzieć na kilka ważnych pytań:
- czy masz wystarczającą wiedze aby stwierdzić czy poszczególne elementy gaźników są w dobre kondycji i czy całość jest dobrze złożona?
- czy dolot jest szczelny?
- czy gaźniki są odpowiednio zasilane paliwem?
- czy reszta z osprzętu silnika funkcjonuje prawidłowo?

Ciężko będzie Ci pomóc przez internet nie widząc motocykla.
Może odstaw go do serwisu skoro sam sobie z nim nie radzisz - wiem, że to kosztuje ale nikt nie powiedział, że to hobby jest tanie ;)
Leon_

Powrót do SILNIK