Wadliwa praca kranika.

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Wadliwa praca kranika.

Postprzez Hałabała » sobota, 17 lipca 2021, 16:19

Witam jajcarzy! Od początku sezonu mam taki problem z kranikiem:
Kiedy poziom paliwa spadnie do połowy baku paliwo przestaje lecieć w pozycji kranika ON. Po przekręceniu na PRI paliwko dalej leci i mogę kontynuować jazdę. Kranik był dwa razy wykręcony, rozkręcony, wyczyszczony - bez uwag. Przewód podciśnienia manualnie ok, z resztą do połowy pojemności baku kranik na ON działa. Sitko od kranika czyste na całej długości. Nic mi nie przychodzi do głowy co to może być. Niby jeździć się da, ale chciałbym to naprawić bo tam nie ma żadnej filozofii czy elektroniki. Chętnie wysłucham różnych sugestii. Dzięki.
Hałabała

Re: Wadliwa praca kranika.

Postprzez lewmichal » poniedziałek, 19 lipca 2021, 09:06

Sprawdzasz,czy paliwo leci na wyjściu kranika, czy na wężyku za filtrem?
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Hałabała » czwartek, 22 lipca 2021, 20:10

Możesz rozwinąć odpowiedź? Nie bardzo rozumiem co masz na myśli, znaczy czemu od polowy baku paliwo miałoby wylatywać z kranika i nie przenikać przez filtr..?
Hałabała

Postprzez lewmichal » piątek, 23 lipca 2021, 07:03

Filtr może blokować przepływ, gdy jest niski poziom paliwa i mniejsze ciśnienie nie jest w stanie przepchnąć paliwa przez niego. Były już takie przypadki.

Crashpady do GSXF

lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Hałabała » sobota, 31 lipca 2021, 11:53

W sumie przed sezonem zmieniałem filtr paliwa na nowy. Mogłoby się zdarzyć, że trafił się jakiś felerny albo jakoś się zawinął pod bakiem ...ale dalej nie rozumiem jakby to się mogło popsuć. Paliwo leci z baku przez kranik i filtr siłą grawitacji do gaźnika. Podciśnienie z tegoż podane do kranika odsysa membranę pokonując siłę sprężyny umożliwiając przepływ paliwa. Skoro w pozycji PRI paliwo swobodnie spływa do gaźnika aż do dna- tzn że filterek go nie blokuje. Czy może to inaczej działa?
Hałabała

Postprzez requiem5 » poniedziałek, 2 sierpnia 2021, 12:20

a może wina leży po innej stronie, może coś modyfikowałeś przy zegarach i wskazówka zamiast wskazywać, że to już rezerwa to pokazuje dopiero połowę zbiornika a w rzeczywistości jest już rezerwa.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez lewmichal » poniedziałek, 2 sierpnia 2021, 12:44

Hałabała napisał(a):W sumie przed sezonem zmieniałem filtr paliwa na nowy. Mogłoby się zdarzyć, że trafił się jakiś felerny albo jakoś się zawinął pod bakiem ...ale dalej nie rozumiem jakby to się mogło popsuć. Paliwo leci z baku przez kranik i filtr siłą grawitacji do gaźnika. Podciśnienie z tegoż podane do kranika odsysa membranę pokonując siłę sprężyny umożliwiając przepływ paliwa. Skoro w pozycji PRI paliwo swobodnie spływa do gaźnika aż do dna- tzn że filterek go nie blokuje. Czy może to inaczej działa?

Czasami wydajność filtrów z zamiennika jest za mała przy niskim poziomie paliwa (t.j. niskim ciśnieniu grawitacyjnym) i wysokim zapotrzebowaniu na nie.

Crashpady do GSXF

lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Hałabała » wtorek, 3 sierpnia 2021, 09:51

Myślę, że dojeżdżę już do końca sezonu na tym filtrze, a w przyszłym założę dedykowany i napiszę czy coś się poprawiło.
Hałabała

Powrót do SILNIK