GAŹNIKI - SYNCHRONIZACJA

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

GAŹNIKI - SYNCHRONIZACJA

Postprzez guardian_angel » niedziela, 17 stycznia 2010, 16:40

Witam.

Jestem w trakcie projektowania wakuometru słupkowego do synchronizacji gaźników. Urządzenie juz mam obmyślane lecz mam pewien problem z 4 gaźnikiem.
Pomijając to, że dostęp do kalamitek jest zajebiście utrudniony to na 4 cylindrze jest inny króciec niz pozostałe (podciśnienie do kranika). Chodzi o to że 3 króće maja 3 mm średnicy a 4 ma 6 mm i tu jest pytanie czy nie będzie błędnych wskazań na słupkach w związku z większą średnicą otworu ? Czy trzeba zrobić redukcje do węży żeby wszystkie węże miały taką samą średnicę ? Czy ktoś z was jajcarzy sam juz robił sobie synchronizację gaźników ?
Ostatnio edytowano piątek, 20 sierpnia 2010, 09:16 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez TasmaN » niedziela, 17 stycznia 2010, 16:44

Guardian, chcialbym cos madrego Ci odpisac ale nie mam zielonego pojecia....

Ale na pewno jak juz zmajstrujesz wakuometry to ja pierwszy w kolejce do Ciebie ze zleceniem na kolejna sztuke ;) ;P
TasmaN

Re: SYNCHRONIZACJA GAŹNIKÓW

Postprzez Alpha » niedziela, 17 stycznia 2010, 17:13

guardian_angel napisał(a): ....Chodzi o to że 3 króće maja 3 mm średnicy a 4 ma 6 mm i tu jest pytanie czy nie będzie błędnych wskazań na słupkach w związku z większą średnicą otworu ? ....

Trzeba by sprawdzić średnicę otworów , bo może nie różnią się zbyt wiele .

guardian_angel napisał(a):........Czy trzeba zrobić redukcje do węży żeby wszystkie węże miały taką samą średnicę ? Czy ktoś z was jajcarzy sam juz robił sobie synchronizację gaźników ?....

Mam węzyki dużej średnicy , jeden pasuje , a w resztę powciskałem krótkie gumowe wężyki, które redukują wewnętrzną średnicę .

Do kalibracji wakuometrów wykonałem rurkę z króćcami , podłączam wszystkie waku do jednego gaźnika równocześnie i sprawdzam czy pokazują tak samo .
Alpha

Postprzez guardian_angel » niedziela, 17 stycznia 2010, 19:42

Alpha, dzięki za porady ale troche nie trafiłeś. Składam wakuometr słupkowy a nie zegarowy czyli mój działa na olej i hydrodynamikę :)
A o średnicy otworów przeciez pisałem że sa 3 i 6. Między 3 a 6 jest 3 mm różnicy tak - czy sie mylę ? :mygad:
guardian_angel

Postprzez guardian_angel » niedziela, 17 stycznia 2010, 19:47

TasmaN, jak to zrobię to puszczę fotorelację na forum ale do synchronicacji to kupa czasu aż sie ciepło zrobi na dworzu. Szukałem na youtubie synchronizację 4 gaźników dla gsxf i katany, znalazłem 2 filmiki z których gówno wynika.
guardian_angel

Postprzez guardian_angel » niedziela, 17 stycznia 2010, 19:50

Jeśli ktoś z was to robił na własną rękę to bardzo proszę o pomoc i trafione porady. Domniemam że moje gaźniki nie były jeszcze synchronizowane od nowości bo kapturki na kalamitkach nie były nigdy sciągane, aż sie guma przykleiła i sparciała.
guardian_angel

Postprzez TasmaN » niedziela, 17 stycznia 2010, 21:50

guardian_angel napisał(a): aż sie guma przykleiła i sparciała.

Torxem, dawaj ja torxem... :D :D :D
TasmaN

Postprzez Alpha » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 19:05

guardian_angel napisał(a):Alpha, dzięki za porady ale troche nie trafiłeś. Składam wakuometr słupkowy a nie zegarowy czyli mój działa na olej i hydrodynamikę :)
A o średnicy otworów przeciez pisałem że sa 3 i 6. Między 3 a 6 jest 3 mm różnicy tak - czy sie mylę ? :mygad:

Ależ Aniele , nigdzie nie napisałem o zegarowych ;) Jakikolwiek by nie był zresztą , to skalibrować wszystkie cztery razem nie zawadzi , a już home made obowiązkowo . No chyba że zasada działania wykluczy taką potrzebę .

Skoro pisałeś o otworach to OK .
Alpha

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 20:07

Tak zasada działania (hydrodynamika) wyklucza kalibracje bo płyn zawsze będzie na tym samym poziomie podany ciśnieniu atmosferycznemu. Alpha, a ty nie robiłeś synchronizacji ?
guardian_angel

Postprzez Alpha » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 22:16

Zdarzyło się . Potrzebny jeszcze jakiś pojemnik na paliwo . Wyregulowane zawory . Gorący silnik . Obroty na 1750 , wyrównanie przepustnic 1 z 2 , 3 z 4 , i potem prawe z lewymi . To zdaje się wszystko . Trochę trzeba się namęczyć z tymi gumowymi zaślepkami i trochę to trwa . Zdały by się długie szczypce z cienkimi i odgiętymi końcówkami . Przed założeniem zaślepek , jakieś WD 40 czy inny silikon , coby następnym razem lekko zeskoczyły .
Alpha

Postprzez kosa1022 » wtorek, 19 stycznia 2010, 18:35

Średnice otworów nie będą miały wpływu na odczyty słupków.
Ja robiłem taki wakuometr słupkowy i leży gdzieś w garażu generalnie działał ale zainwestował bym w zegary koniecznie zalane gliceryną dokładniejszy odczyt.
kosa1022

Postprzez ZiGi » czwartek, 21 stycznia 2010, 16:08

A mi coś się wydaje że już taki temat był :?
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez kyrtap87 » czwartek, 21 stycznia 2010, 18:45

Witka może kogoś interesuje rtęć techniczna do waku jak coś to pisać
kyrtap87

Postprzez kosa1022 » czwartek, 21 stycznia 2010, 19:18

ZiGi napisał(a):A mi coś się wydaje że już taki temat był :?

Bo był ale szukałem i nie znalazłem.

kyrtap87 napisał(a):Witka może kogoś interesuje rtęć techniczna do waku jak coś to pisać

Uważał bym z takimi wpisami bo na rtęć trzeba mieć pozwolenie.
kosa1022

Postprzez kyrtap87 » czwartek, 21 stycznia 2010, 19:54

Spokojnie mam
kyrtap87

Postprzez guardian_angel » piątek, 22 stycznia 2010, 09:22

Tak jest taki temat w dziale klubowicza zrób to sam, napisał go Miki1406, ale on robił go do swojego imbryka a nie do jajka. Tu są trochę inne gaźniki i króćce, stąd moje zapytanie.
guardian_angel

Postprzez guardian_angel » wtorek, 26 stycznia 2010, 19:12

Sprawa z króćcami do gaźników jaja wygląda następująco.
Są 3 małe króćce o średnicy ok 3,5 mm i jeden 6 mm. Sam zabieg zdejmowania kapturków jest cholernie trudny i precyzyjny, bez długiej pincety i szczypiec się nie obędzie no chyba że ktoś wyjmie gaźnik tak jak ja - musiałem. Umiejscowione są na wylocie gaźnika w bardzo niedostępnym do manipulacji czymkolwiek miejscu, schowane pod listwą cięgna od ssania. Przy zdejmowaniu kapturków zabezpieczających które są dodatkowo ściśnięte sprężynką z drutu, ułamał mi sie jeden króciec ten od podcisnienia do kranika. Rozwiazałem ten problem powiększając nieco otwór i gwintując go na M5, a potem wkręce w niego taki mały krócieć. Patrzac przyszłościowo i korzystając z okazji że mam zdjęte gaźniki na króćce pozakładałem wężyki ok 3,5 mm średnicy i wyprowadziłem je z wiekszym zapasem tak aby można było wpiąć wakuometr bez żadnej kombinacji z kapturkami. Za zatyczki posłużyły mi plastikowe kołeczki do tapicerki samochodowej, ale może byc cos innego aby szczelnie zatkać wężyk.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 26 stycznia 2010, 19:25 przez guardian_angel, łącznie edytowano 2 razy
guardian_angel

Postprzez guardian_angel » wtorek, 26 stycznia 2010, 19:35

CDN...
guardian_angel

Postprzez TasmaN » wtorek, 26 stycznia 2010, 21:55

guardian, mam prosbe.
jak bedziesz cale synchro robil to mozxesz dac fotki i opis step by step? moze filmik jakis?
TasmaN

Postprzez Alpha » wtorek, 26 stycznia 2010, 22:39

Widzę , że do listwy ssania dołożyłeś śrubę , ciekawe , bo ja również nie mam jednej . Może tak wychodzi z fabryki ?
Alpha

Następna strona

Powrót do SILNIK