Kamera motocyklowa

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez kaamos » środa, 28 maja 2014, 15:35

Spotkać się zawsze można, ale porównywać nie ma co. Model ten sam, żadnych nieprawidłowości też nie widzę, więc pewnie ten typ tak ma.
Fakt, że zapomniałem wtedy dokręcić śrubę, tak fest, dużym śrubokrętem, ale cały myk polega na tym, że urządzenia tego typu powinny mieć śrubę, która nie ma szans odkręcić się, nawet jak się jakimś cudem poluzuje, albo nie jest dokręcone bardzo mocno (no akurat nie mam w zwyczaju chodzić wszędzie z dużym śrubokrętem płaskim), tym bardziej, jeśli takowa śruba występuje w szybkozłączce do statywu, którym się zazwyczaj nie miota na wszystkie strony.
Dla tego zastanawia mnie, czy inne firmy pomyślały, bo możnaby podmienić mocowania na inne, to zawsze trochę bezpieczniej (choć właściwie też mnie to nie urządza, bo już przykleiłem do kasku szynę Sony. A możliwości przeróbki klipsa nie widzę)

W sumie zrobiłem teraz test dokręcania linijką, którą dokręciłem wtedy i udało mi się dociągnąć śrubę w znacznym stopniu. Po mojemu powinno wystarczyć, jeśli ma się to trzymać tak, jak mówisz. Ale, widać, nie do końca tak jest.
Raczej nie zamontuję kamery nigdzie na kasku, ani na motocyklu, dopóki nie opracuję sobie linki bezpieczeństwa. Zresztą na kasku, to w ogóle strach trochę, bo byle gleba i kamera odłamana/rozbita.

Jako morał tej historii, poradzę w takim razie: jak kupujecie kamerę, to sprawdzajcie, czy śruba ma zabezpieczenia przed odkreceniem się. Na kasku nie powinno być problemów, ale wibracje na motocyklu sprzyjają luzowaniu się połączeń. Zapewne warto też nabyć jakieś akcesoryjne mocowania, jak nie jest się pewnym kleju na produktach danej firmy, lub śruba jest bez zabezpieczeń. I linka bezpieczeństwa obowiązkowo, nawet na kilometrowy przejazd testowy.
Ostatnio edytowano środa, 28 maja 2014, 15:35 przez kaamos, łącznie edytowano 1 raz
kaamos

Postprzez x10d » środa, 28 maja 2014, 19:41

Tamtą śrubę możesz spokojnie dokręcić nawet monetą, a zwykle ma się przy sobie jakieś grosze nawet, więc polecam jak coś ;)
Z kolei AS30 ma inna obudowę wodoszczelną niż AS15 - więc nie wiem, czy jest tam taki uchwyt, żeby linkę przeprowadzić - w mojej jest.
Co do gleby - raz mi kask upadł, nawet z niewielkiej wysokości - ułamało się właśnie to żółte mocowanie VCT-AM1 a nie obudowa, więc o nią bym się nie martwił. Zresztą widziałem gdzieś test w necie, jak koleś rzucał i próbował rozwalić tę obudowę - naprawdę musiał się namęczyć, żeby mu się udało ;) A mocowanie skleiłem i trzyma się bez problemu przy wyższych prędkościach.
A co do zabezpieczenia przed odkręceniem - jak już wcześniej pisałem - jest wsadzony pierścien Seegera i po dokręceniu śruby to on "pilnuje", aby się śruba nie odkręciła. Przynajmniej tak to wygląda ;)
Obrazek - Suzuki GSX750F K6
Obrazek - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D GLS Long

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez kaamos » środa, 28 maja 2014, 21:11

No właśnie miałem linijkę pod ręką, a zapomniałem potem dociągnąć.
Otworki do przeciągnięcia linki znalazłem przy oględzinach rozbitej obudowy dopiero :P
Obudowa sama w sobie faktycznie wytrzymała, bo plastik jest na tyle plastyczny, że się starł/zdeformował, a nie pękł (tu plus w sumie). Największy ból to rozbita osłona obiektywu (ta była z kruchego plastiku). Musiała twardo przyziemić, ale kamerę ochroniła, bo na optyce ani rysy, tylko troche oskrobany plastik obok. No i nawet po małym upadku, to np. pod wodę bym jej już nie pchał.
W każdym razie na pokładzie motocykla byłaby o wiele bezpieczniejsza, choć akurat na crashpadzie nie do końca (bo wystarczy, że pad obróciłby się od tarcia o podłoże i kamera szorowałaby obiektywem. Myślałem nad dospawaniem jakiegoś pręta, który miałby zapobiec obrotowi, ale i tak kamera łapie brzydkie wibracje od motocykla i obraz mnie nie satysfakcjonuje, więc zarzuciłem projekt póki co. Jak chcesz, to mogę ci pożyczyć mocowanie, bo co ma leżeć odłogiem)
A zabezpieczenie, jak widać, guzik działa, bo jakby działało, toby mi nie odpadła kamera :P Fakt, że za gapowe się płaci i może jakbym doociągnął tę śrubę ile tylko się da, toby nie odpadła, niemniej jednak mam trochę żal do Sony, bom się takiego efektu nie spodziewał (niby można było się domyślić, ale nie pomyślałem...).
Ostatnio edytowano środa, 28 maja 2014, 21:17 przez kaamos, łącznie edytowano 5 razy
kaamos

Postprzez x10d » czwartek, 29 maja 2014, 08:17

kaamos napisał(a):Największy ból to rozbita osłona obiektywu (ta była z kruchego plastiku). Musiała twardo przyziemić, ale kamerę ochroniła, bo na optyce ani rysy, tylko troche oskrobany plastik obok. No i nawet po małym upadku, to np. pod wodę bym jej już nie pchał.

Czyli rozwaliły Ci się drzwiczki, jeśli dobrze rozumiem?
O ile nie potrzebujesz obudowy do nurkowania, a tylko do mocowania i żeby zapobiec zabrudzeniom czy zamoczeniu deszczem, to jest na to sposób: http://sonyactioncam.pl/index.php/topic,41.0.html .
Sam się przymierzam do tego, by sobie takie drzwiczki dorobić, żeby dźwięk był lepszy :)

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez kaamos » czwartek, 29 maja 2014, 12:49

Kompletnie nie rozumiem, co ten koleś z linka kombinuje.

Nic płaskiego się nie nada, bo trzebaby wybrać zagłębienie na obiektyw kamery, a wtedy przestanie się mieć przezroczysty plastik.

Poza tym u mnie to trochę się nie nada, bo w drzwiczkach jest rowerk, w który wchodzą ścianki reszty obudowy, więc trzebaby go dokładnie wyciąć. Zaczepy też są dość problematyczne. Że już nie wspomnę, że mam 2 lewe ręce ;)

I nie rozumiem też, w jaki sposób po przykryciu obudowy kawałem plastiku, dźwięk miałby być lepszy, niż po przykryciu innym kawałem plastiku. Chyba że ten otwór z punktu 3 byłby dziurą w miejscu mikrofonu, ale wtedy, to nawet na deszcz i piach się nie nada. Podobnie jest, jeśli miałaby to być dziura w miejscu obiektywu (co eliminowałoby konieczność żłobienia plexi).

Natomiast jeśli o kwestię dźwiękową chodzi, to ja mam w mojej obudowie drzwiczki z otworami dźwiękowymi właśnie (SPK-AS2) i na motocyklu wypada to źle, bo gdy zamontowałem na kasku, słychać bardzo nieprzyjemy i uciążliwy świst, co właściwie sprawia, że całą ścieżka audio podczas jazdy jest do wyrzucenia. Za to przy zamocowaniu na crashpadzie, słychać głównie silnik, a raczej jego wibracje, rizchodzące się po konstrukcji maszyny i na kamerze wychodzi to jako bzyczenie, które zdecydowanie zagłusza świsty.

Jeśli cię to interesuje, to nagranie z pada mam tutaj, możesz posłuchać silnika od 2:50. Jest to zamocowane do pada przy pomocy mocowania nadgarstkowego Sony. Gdy zrobiłem własną platformę, przykręconą fest na opaski ślimakowe, obraz faluje, jak to widać często na nagraniach z motocykla (bo nie ma luzu i drga równo z resztą motocykla).
Tu, od 5:50 (bo jest większa przerwa w muzyce), możesz posłuchać świstów. Starałem się je odfiltrować, całość oryginalnej ścieżki jest też odfiltrowana z wysokich częstotliwości i chyba ogólnie trochę obniżyłem tonację. Więc wyobraź to sobie jakies 10x głośniej i na syperwysokiej tonacji, od której uszy bolą. Jakbyś grzebał po kanale, to "Moturem przez świat" są już nagrane z rozbitą obudową (bez osłony obiektywu). Dźwięk wychodzi jeszcze lepszy, niż normalnie.
Sam bardziej myślałem o ewentualnym zakupie tej starszej obudowy, zwłaszcza że jak nie pada za bardzo, to do lekkich zadań (na piechotę, na statywie, etc.), mogę używać tej rozbitej.
kaamos

Postprzez x10d » piątek, 30 maja 2014, 10:27

A nie zauważyłem - faktycznie, tamto rozwiązanie dobre tylko na dobrą pogodę. Ale i tak chyba sobie coś takiego spróbuję zrobić, aby móc normalnie kamerkę postawić np. na stole czy zamontować na czymkolwiek.
W SPK-AS1 nie mam takich wycięć na mikrofony - do jazdy na moto może i lepiej faktycznie, ale poza tym jednak tłumi dźwięk, a kamerki używam nie tylko na moto.

Dla porównania: https://www.youtube.com/watch?v=mYIaGwkke60 - 720p@30p ze stabilizacją - dźwięk z obudowy SPK-AS1 na kasku. Nie modyfikowałem obrazu i dźwięku w ogóle, tyle co youtube po swojemu obraz poprzerabiał (czyli raczej popsuł :))
Ostatnio edytowano piątek, 30 maja 2014, 10:28 przez x10d, łącznie edytowano 1 raz

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez chicken » piątek, 30 maja 2014, 12:07

kaamos, Tekst rozwala :D "UWAGA: Nie kierowałem motocyklem, ani żadnym innym pojazdem, widocznym na tym filmie. Nie znam też osób, które prowadziły i nic mi nie udowodnicie."
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez kaamos » piątek, 30 maja 2014, 13:44

chicken, przezorny zawsze ubezpieczony ;)

x10d, no i tutaj (u ciebie) wychodzi całkiem znośnie. Chociaż może jakbym ja w swojej zakleił otworki taśmą klejącą na czas jazdy, to też byłoby ok.
A co do dźwięku, to jak nie miotałem kamerą zbytnio, ani nie była w ruchu (czyli np. na statywie, na karabinku, etc.), to po prostu otwierałem drzwiczki i nakładałem recepturkę na obudowę, żeby kamera nie wyleciała. Spisywało się nieźle ;) Bo i tak w obudowie AS2, a bez obudowy, to różnica spora, zwłaszcza jak dźwięk dochodzi z tyłu, lub z boku.
kaamos

Postprzez x10d » niedziela, 1 czerwca 2014, 22:31

Myślę, że na pewno inny efekt jest, gdy masz kamerę zamontowaną na kasku, a inny jak zaraz koło silnika... ;)
Swoją drogą - nie ufam recepturkom - wolałbym już chyba wycudaczyć taką obudowę, co ma otwory na obiektyw i mikrofony, ale zatrzyma bardziej mechanicznie kamerę przed wysunięciem z obudowy ;)

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez kaamos » niedziela, 1 czerwca 2014, 23:15

Dla tego mówię, że gumki używałem tyko gdy i tak w teorii nie ruszałem kamerą, albo ruszałem na tyle, że najwyżej się o nią oparła. Na dłuższą metę nie ma opcji, żeby tak z nią chodzić, ale na chwilę, to jakaś opcja jest, jak się nie ma nic lepszego pod ręką ;)

Zaś z tym, że koło silnika, to nawet nie tyle o to chodzi, co o to, że na bardzo sztywno do motocykla, więc kamera nie ma bezwładności i łapie drgania, do widać na obrazie, ale i w dźwięku. No i ileś z powietrza też wyłapuje oczywiście tego dźwięku, jak silnik tuż obok, ale jednak to jest marginalne w stosunku do drgań, przenoszonych po mocowaniu.

Za to umiejscowienie z boku sprawia, że motocykl ekranuje sporą część półsfery i z polskiego na nasze: wbudowany w kamerę GPS działa jeszcze gorzej, niż normalnie (tak, jest to możliwe ;) )
kaamos

Postprzez x10d » wtorek, 17 czerwca 2014, 22:06

Tak trochę zboczę z tematu, bo się przymierzam do różnych mocowań kamerki i się zastanawiam, jak to wygląda z jakością takich zestawów-zamienników:
http://allegro.pl/zestaw-akumulator-son ... 74617.html czy http://allegro.pl/zestaw-montazowy-uchw ... 86349.html
Domyślam się, że nie jest to to co oryginalne produkty... ale będzie to spełniać swoją funkcję?
Miał ktoś z tym do czynienia?
Analogiczne produkty są bezpośrednio do GoPro, więc może i takie ktoś testował?

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez michalm83 » środa, 18 czerwca 2014, 07:30

Panowie zakupiłem kamerkę Sony hdr 15 .
Czy montując kamerkę na te przyklejane mocowania dodatkowo zabezpieczacie czymś kamerkę.
michalm83
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez DeElcano » środa, 18 czerwca 2014, 07:46

warto jeszcze przymocować linkę, różnie bywa.

[ Dodano: |18 Cze 2014|, o 08:49 ]
http://allegro.pl/linka-camera-tethers- ... 18022.html

[ Dodano: |18 Cze 2014|, o 08:56 ]
http://www.youtube.com/watch?v=Bt5qE9xA4A8
DeElcano

Postprzez chicken » środa, 18 czerwca 2014, 08:41

DeElcano, dobry pomysł ale już lepiej zwykłym sznurkiem gdzieś przywiązać :) bo jak bedziesz chciał zmienić umiejscowienie kamerki to tego już nie odkleisz a w każdym razie nie użyjesz drugi raz
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez DeElcano » środa, 18 czerwca 2014, 09:03

michalm83 napisał(a):Czy montując kamerkę na te przyklejane mocowania dodatkowo zabezpieczacie czymś kamerkę.

chicken, mowa o przyklejanym ;) Sprawdza się w stałych miejscach, kask, zbiornik itd. Do przyssawki to bez sensu :)
DeElcano

Postprzez x10d » środa, 18 czerwca 2014, 09:21

michalm83 napisał(a):Panowie zakupiłem kamerkę Sony hdr 15 .
Czy montując kamerkę na te przyklejane mocowania dodatkowo zabezpieczacie czymś kamerkę.

Ja nie zabezpieczam - jak już parę postów wyżej pisałem:
x10d napisał(a):Jak przykleiłem na kask, to prędzej lakier zejdzie niż to mocowanie.

Kamerka wraz z obudową jest wąska i powoduje bardzo mały opór powietrza, a i przylepce są porządne.
W każdym razie śmigam z nią 3 czy 4 miesiące i na razie nie zanosi się na to, żeby miała odpaść ;)

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez michalm83 » środa, 18 czerwca 2014, 09:28

x10d napisał(a):Kamerka wraz z obudową jest wąska i powoduje bardzo mały opór powietrza, a i przylepce są porządne.

Tylko jak obrócisz głowę to kamerka już nie jest taka opływowa.
Na razie zastosowałem sznureczek tak na wszelki wypadek.
michalm83
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez DeElcano » środa, 18 czerwca 2014, 09:39

nie wiem jak jest w przypadku Sony ale w GoPro tu chodzi o ewentualne odpięcie, pęknięcie zaczepu, jeśli mocowanie jest dobrze przyklejone na wcześniej dobrze odtłuszczoną powierzchnie to nie ma szans że odpadnie, ale z zaczepu wypaść może stąd takie zabezpieczenie. Odkąd zacząłem to stosować, to przestałem się klepać po kasku, jest czy już jej nie ma :mrgreen:
DeElcano

Postprzez x10d » środa, 18 czerwca 2014, 10:47

Przy Sony wystarczy faktycznie głowę w bok odwrócić na chwilę i nie trzeba klepać się po kasku, żeby poczuć, ze kamerka siedzi tam gdzie trzeba :D
Z drugiej strony nikt chyba nie jeździ non-stop z głową w bok :roll:
Tak czy siak - nie jeżdżę z aż takimi prędkościami, żeby mi kamerkę porywało czy wyrywało z klipsa, ale jak się boisz, to przypinaj ;] Lepiej tak niż potem żałować, że gdzieś poleciała ;)

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez michalm83 » środa, 18 czerwca 2014, 10:57

Ja narazie po testuje ze sznureczkiem a jak się upewnię ze wytrzymuje to będę jeździł bez sznureczka.
michalm83
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI