Badanie głośności wydechu

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

Badanie głośności wydechu

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 6 marca 2012, 09:38

Chyba wielu z nas ma "inne" tłumiki niż fabryczne i w związku z tym - pytanie:
- Jak nie dać się zrobić w "bambuko", "drogówce" podczas kontroli głośności

Otóż sprawa jest NIBY prosta, mówi o tym § 9 rozporządzenia w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów, np.: dla motocykli, których prędkość obrotowa mocy maksymalnej jest większa od 5 000 obr/min, należy do pomiarów przyjmować 50% prędkości obrotowej mocy maksymalnej.
Czyli w moim przypadku wygląda to tak:

Badanie Poziomu Hałasu dla GSX – 750F 1992 r.

Suzuki GSX – 750 F 1992 r. – Dane techniczne:
Typ: czterosuwowy, chłodzony powietrzem i olejem
Układ: czterocylindrowy, rzędowy
Rozrząd: DOHC cztery zawory na cylinder
Pojemność skokowa: 748 ccm
Średnica cylindra / skok tłok : 73.0 x 44.7 mm
Stopień sprężania: 10.9:1
Moc maksymalna: 92 KM (68 kW) przy 10 500 obr./min
Moment obrotowy: 67 Nm przy 9500 obr./min
Zasilanie: 4 gaźniki Mikuni BST36SS

92 KM przy 10500 obr/min czyli zgodnie z § 9 rozporządzenia w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów (dla motocykli, których prędkość obrotowa mocy maksymalnej jest większa od 5 000 obr/min, należy do pomiarów przyjmować 50% prędkości obrotowej mocy maksymalnej) , czyli: dla pojazdu GSX – 750F z 1992 r. prędkość obrotowa do pomiaru poziomu hałasu wynosi 5250 obr/min.

I nie żadne tego typu gadki:
- " ... masz Pan na obrotomierzu 14000 to proszę zakręcić do 7000 a my zmierzymy głośność ..."
NIE DAJMY SIĘ ROBIĆ W ..... !!!
Watro spr. sobie swoje dane Moto, np. w Motodacie, wyrukować i wcisnąć do Dowodu Rej. obok Ubezp. . W razie kontroli zawsze będzie się czym "podeprzeć" i nie stracić Dowodu i kilku złotych + oczywiście czas i nerwy.
Pozdrawiam i życzę "miłych" kontroli.
LwG.
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 6 marca 2012, 10:40

Ja mam "imbryka" - ale też sprawdzę. Ale i tak mam to w kieszeni w razie "w". :)
Zawsze dobrze jest mieć "podstawę prawną" przy sobie, wtedy nie podskoczą.
KR-Ociec

Postprzez TasmaN » wtorek, 6 marca 2012, 11:02

a to dobre wiadomosci :) bede mial teraz swiadomosc :brawo:
TasmaN

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 6 marca 2012, 11:04

I coś jeszcze "piteer" - to oznaczenie na tabliczce znamionowej o dB dotyczy TYLKO wyposażenia FABRYCZNEGO wydechu a nie akcesoryjnego. Stąd taka ściąga może być przydatna, zwł. kiedy nasze "inne" tłumiki "tylko mruczą przy MAŁYCH obrotach ....."
Ostatnio edytowano wtorek, 6 marca 2012, 11:06 przez KR-Ociec, łącznie edytowano 2 razy
KR-Ociec

Postprzez florek » wtorek, 6 marca 2012, 12:13

Witam.Ja jeżdżę na org. wydechu,chociaż mam płaską przelotkę do dyspozycji,która pogłasnia pojazd w całym zakresie obrotów dużo ponad 100 db. W ubiegłym sezonie postanowiłem wykombinować coś innego.Kolektory 2 i 3 mają łącznik dla wyrównania pulsacji.(1 i 4 już tego nie ma, jak bywa w innych motocyklach.Nie wiem dlaczego?)
W miejsce łącznika chciałem wstawić trójnik i wyprowadzić rurą calową na tył z ew.zaworem. Skończyło się na jednym cięciu łącznika tarczą 1,2mm.Po pierwszej próbie okazało się że to jest to,co moje ucho lubi najbardziej.Dzwięk silnika R2 lub V-ki.Efekt niesamowity.
Co Wy na to?
Lubię wracać tam gdzie byłem już...
https://www.youtube.com/watch?v=Djf36MNmth8
florek

Postprzez unio » wtorek, 6 marca 2012, 12:47

Tu jest podstawa prawna jak należy przeprowadzić badanie hałasu dla pojazdów silnikowych

http://www.stacja.com.pl/prawo/2003/2250/2250_3.htm
unio

Postprzez Budzik » niedziela, 11 marca 2012, 22:40

mysle ze jak policjanci beda chciali nam wlepic mandat lub zabrac dowod to i taka podstawa prawna ktora bedizemy mieli przy sobie im nie przeszkodzi, a moze ich tylko rozzloscic. zapewniam was ze jak bedzie chcial to znajdzie cos za co mozna wam wlepic mandat lub zabrac dowod :D
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez moro99 » niedziela, 11 marca 2012, 23:37

Budzik napisał(a):mysle ze jak policjanci beda chciali nam wlepic mandat lub zabrac dowod to i taka podstawa prawna ktora bedizemy mieli przy sobie im nie przeszkodzi, a moze ich tylko rozzloscic. zapewniam was ze jak bedzie chcial to znajdzie cos za co mozna wam wlepic mandat lub zabrac dowod :D

Niestety taka jest prawda.
I takiego "cwaniaka" to beda chcieli utemperowac dla przykladu - wiem bo sam taka sama taktyke stosuje u siebie w pracy - jak ktos nie owija, mowi prosto z mostu w czym sprawa i nie probuje robic mnie w czlona - zrozumiem jego sytuacje i pomoge

to samo z policjantami - chyba ze trafisz na jakiegos sluzbiste ... ale wtedy to juz pozamiatane
moro99

Powrót do HYDEPARK