Zmiany prawne

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

Zmiany prawne

Postprzez Bandian » wtorek, 7 czerwca 2011, 11:18

Panowie (i panie), dzis znajomy podeslal mi artykol na wp:

http://moto.wp.pl/wiadomosc.html?&wid=1 ... -w-korkach

I ponoc po tych calych zmianach dla rowerzystow, jechanie w korku miedzy autami jest teraz niezgodne z prawem ? Czy po prostu gosciowi w artykole pomylilo sie omijanie z wymijaniem ?
Wiem ze raczej ganiac nas za to nie beda, ale moze sie ktos ogarniety w temacie wypowiedziec ?
Bandian

Postprzez zolwik » wtorek, 7 czerwca 2011, 14:51

Tego hu... z omegi to bym oklepał przy pierwszej okazji , gdy się zatrzymał :diabel:
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Bandian » wtorek, 7 czerwca 2011, 15:06

Bandian

Postprzez dosiek77 » wtorek, 7 czerwca 2011, 15:53

Stworzone przez:
Joanna Felis-Obrycka, Darek Papuq Felis-Obrycki
Więcej informacji
W związku z ukazaniem się w na Gazecie Prawnej i w Wirtualnej Polsce dość „ciekawych” artykułów:

http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Motoc ... omosc.html

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/5 ... episy.html

mamy propozycję dla warszawskich motocyklistów.
Proponujemy zgromadzenie się w jak najliczniejszym gronie 15.06 o godz. 17:00 na Placu Teatralnym i wyruszenie na ulice Warszawy.
Przejażdżka głównymi ulicami ( trasa do uzgodnienia) zgodnie z interpretacją przepisów zawartą w wyżej wymienionych artykułach.
Pojedynczo, zachowując odstępy i absolutnie przestrzegając ograniczeń prędkości.
Na motocyklach na końcu stawki planujemy zainstalowanie kilku kamer, celem rejestracji zachowań kierowców samochodów.

http://www.facebook.com/event.php?eid=1 ... ent_invite
dosiek77

Postprzez Bones » wtorek, 7 czerwca 2011, 16:53

Dziwne bo tydzień temu rano jadąc do pracy słuchałem RMF-FM i był cały program o motocyklistach i wypowiadało się kilku policjantów że takie zachowanie jest zgodne z prawem, a zajeżdżający są karani mandatami. No chyba że przez ostatni tydzień coś się zmieniło ?
Bones

Postprzez Budzik » wtorek, 7 czerwca 2011, 17:13

w takim razie zadzwonie do wujka policjanta i sie dowiem co i jak;]
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Bones » wtorek, 7 czerwca 2011, 17:22

Budzik napisał(a):w takim razie zadzwonie do wujka policjanta i sie dowiem co i jak;]

Dowiedz się bo temat mnie zaciekawił. Oczywiście i tak będę jeździł jak jeździłem, ale dobrze wiedzieć czy robię to zgodnie czy przeciw prawu :)
Bones

Postprzez dosiek77 » wtorek, 7 czerwca 2011, 17:45

„Kierującemu pojazdem jednośladowym zezwala się przy zachowaniu szczególnej ostrożności na omijanie pojazdów stojących w zatorach drogowych (korkach)”.
dosiek77

Postprzez DiElektryk » wtorek, 7 czerwca 2011, 17:51

Na przekór tym dziwnym informacjom kilka dni wcześniej Kraków zapoczątkował akcję uświadamiającą

Kraków - Wszyscy się zmieścimy
Ostatnio edytowano wtorek, 7 czerwca 2011, 17:52 przez DiElektryk, łącznie edytowano 1 raz
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez ogórek » wtorek, 7 czerwca 2011, 19:57

DOSIEK 77 fajny pomysł na wspólne polatanie po warszawce przyjemne z pożytecznym jak coś to ja jestem za myśle że reszta chłopaków też.temat do realizacji a ty jesteś jego realizatorem.pozdro :mrgreen:
Nie marnujcie ani chwili, kupcie SUZI róbcie whellie!
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez x10d » wtorek, 7 czerwca 2011, 23:27

Najbardziej denerwujące sa w tym 'naszym kraju' nawet juz nie same przepisy, tylko osoby, które chca za wszelka cene znalezc cokolwiek, aby spowodowac - bo do tego to prowadzi - oczekiwanie motocykli w korku rowno z samochodami. I nie ma to znaczenia dla tych imbecyli, ze to wlansie samochody powoduja korki, a nie motocykle. Jak zatarasowac - to wszystko i wszystkich, a jesli bylo wolno omijac samochody w korku - to zakazac tego.
Prawo powinno sie tworzyc dla ludzi, zeby byl sensowny porzadek, a nie ludzi ustawiac pod bezsensowne prawo.
Obrazek - Suzuki GSX750F K6
Obrazek - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D GLS Long

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez ElViajero » środa, 8 czerwca 2011, 07:49

http://moto.pl/Motocykle/1,113810,96636 ... cykle.html

i tyle w temacie. Gość piszący artykuł nie sprawdził przepisów kodeksu drogowego.
Nigdzie nie jest napisane że motocyklista nie może poruszać się po tym samym pasie drogi co inny użytkownik. Przepis dotyczy motorowerów i rowerów, powiem więcej jeżeli wyprzedzając nie przekroczyłeś linii ciągłej nie złamałeś przepisów ...

Gość z filmu złamał przepis o celowym utrudnianiu ruchu ... tak samo jak ci co drzwi otwierają. Samochód w korku jest pojazdem w ruchu a otwieranie drzwi podczas jazdy jest niedozwolone, tak samo jak na postoju bez upewnienia się czy ktoś nie nadjeżdża lub nadchodzi.
Ostatnio edytowano środa, 8 czerwca 2011, 07:54 przez ElViajero, łącznie edytowano 1 raz
ElViajero

Postprzez Gof » czwartek, 9 czerwca 2011, 08:50

To już zdurniałem - w końcu wolno czy nie wolno?

Jak napisali w tym artykule z pierwszego postu "zobacz film" to już myślałem że mój znaleźli :D

http://www.youtube.com/watch?v=hn6L0ygIJ6k
Gof

Postprzez ElViajero » czwartek, 9 czerwca 2011, 08:53

Przpisy zmieniły się tylko co w stosunku do rowerów i motorowerów. Na filmie jedynym przewinieniem jest brak sygnalizacji zmiany pasa ruchu ;)
ElViajero

Postprzez TasmaN » czwartek, 9 czerwca 2011, 10:16

A ja rozumiem to w ten sposob ze nie jest dozwolone PORUSZANIE sie 2 pojazdow na 1 pasie.
I ZTCP tak zawsze bylo.
Ale dozwolone jest OMIJANIE stojacych w korku puszek (je..nych puszek, bleeee :ufo: ) .

A druga rzecz tak na marginesie... z jaka predkoscia lecicie miedzy puszkami w korku?
TasmaN

Postprzez Nyuno » czwartek, 9 czerwca 2011, 10:37

Ja to konkret. Z 20-30 będzie :)
Obrazek
Nyuno

Postprzez ElViajero » czwartek, 9 czerwca 2011, 10:37

TasmaN napisał(a):A ja rozumiem to w ten sposob ze nie jest dozwolone PORUSZANIE sie 2 pojazdow na 1 pasie. I ZTCP tak zawsze było.

Przepis został kiedyś zniesiony, obecny dotyczy rowerów i motorowerów.
Także dwa moto na jednym pasie mogą jechać obok siebie. Jak również motocykl obok samochodu z zachowaniem odległości bezpiecznej

TasmaN napisał(a):Ale dozwolone jest OMIJANIE stojacych w korku puszek (je..nych puszek, bleeee :ufo: ) .

Nie omijanie a wyprzedzanie i omijanie, nie ma znaczenia czy puszki jadą czy nie, można się przepychać zachowując bezpieczną odległość od pojazdu wyprzedzanego/omijanego (KD nie reguluje jaka to odległość jak w przypadku gdy samochód wymija rowerzystę/motorowerzystę/motocyklistę/klomnę pieszych min. 1m)
ElViajero

Postprzez Gof » czwartek, 9 czerwca 2011, 10:51

TasmaN napisał(a):A druga rzecz tak na marginesie... z jaka predkoscia lecicie miedzy puszkami w korku?

Jak wolno jadą to z niewiele większą niż jadą tak żeby mieć margines na nagłe hamowanie (często się zdarza). Jak stoją to tak jak niuniek.
Gof

Postprzez TasmaN » czwartek, 9 czerwca 2011, 12:08

Edit:

poczytalem artykuly... i juz k..wa sam nic nie wiem :/

A co do predkosci w korku... to sam sie juz zastanawialem, bo codziennie na ogonie siedzi mi kilka moto, ktore w ktoryms momencie puszczam przodem... i dalej goscie leca tak na oko 50-60 kmh :/

Dzis znow widzialem na TT przed D Zachodnim goscia na Supermoto. Lata co jakis czas w korku w ta sama strone co ja. Za kazdym razem jak jego jazde widze to mi slabo sie robi :/
Ostatnio edytowano czwartek, 9 czerwca 2011, 12:11 przez TasmaN, łącznie edytowano 1 raz
TasmaN

Postprzez Gof » czwartek, 9 czerwca 2011, 12:18

To tylko świadczy o tym że jesteś rozsądny :)
Gof

Następna strona

Powrót do HYDEPARK