ŚCIĄGA KIEROWNICA / DRGANIA / SHIMMI / BUJANIE

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez Alpha » niedziela, 11 kwietnia 2010, 13:39

Ja mam Diablo Corsa , i wzorem spokoju nie jest - ale daje więcej dreszczyku emocji w czasie jazdy . Metzeler M-1 dla mnie jest wzorem stabilności , oczywiście dobrze wyważony , 5g niedoważenia na jednej z moich M-1 dało się wyczuć w czasie jazdy .

Zacznij może od właściwego wyregulowania łożyska kierownicy .
Potem "zamień palce w sensory" i na odciążonym kole , krecąc kierownicą wyczuj jakiekolwiek zmiany oporu , przeskoki , etc. To pozwoli Ci wstępnie zweryfikowac jego stan .
Alpha

Postprzez Galileo » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 13:51

Alpha napisał(a):Galileo , a jaką markę i model opony zakupiłeś ?

Moja opona to Dunlop Sportmax ale nie jestem z niej zbytnio zadowolony , mało pewnie się na niej czuje.
Galileo

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 14:22

Galileo, wyreguluj sobie zawieszenie na twardsze to poczujesz różnicę, ja też taką mam i się kleji jak głupia zero uślizgów na max wychyleniach
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Galileo » wtorek, 13 kwietnia 2010, 18:26

A spoko spróbuję , czeka u mnie amorek gazowy do założenia , ma bardziej płynną regulacje :) jak będzie ładniejsza pogoda to się z tym pobawię
Galileo

Postprzez Bones » sobota, 5 czerwca 2010, 20:42

A ja mam zagadkę. Dzisiaj zabrałem kufer i pojechałem w dłuższą trasę. Zwykle jeżdżę bez, więc nigdy nie zauważyłem że jak jadę z kufrem i puszcze kierownice dostaje silnego shimmiego. Co ciekawe jak ściągnę kufer to efekt ustępuje.... Kufer Givi i oryginalny stelaż do GSXF-a. Czy kąt nachylenia kufra (bo tylko taką regulacje posiadam) miałby aż tak duży wpływ na jazdę motocyklem ??

Jutro będę metodą prób i błędów coś dłubał, ale może ktoś miał podobny przypadek ? :)
Bones

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 7 czerwca 2010, 07:46

Bones, to normalny objaw, ja też tak mam nawet bez kufra jak się wyprostuję albo odchylę do tyłu to przednie koło jest za mało dociążone i dla tego lata na boki. Puść kierownice leżąc na baku to tego nie będzie.
guardian_angel

Postprzez Bones » poniedziałek, 7 czerwca 2010, 09:36

Czyli jak rozumiem wszystko w porządku i nie bardzo mam się czym martwić ;) Ok, dzięki Stróżu.
Bones

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 7 czerwca 2010, 13:04

Bones, Raczej tak, wpływ kąta pochylenia kufra nie ma nic do shimi, jedynie dysproporcja w rozłożeniu masy na kołach i opór powietrza.
guardian_angel

Postprzez Budzik » poniedziałek, 7 czerwca 2010, 14:46

przy bocznych tez bedzie ten efekt?
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 7 czerwca 2010, 20:06

bocznych co ?
guardian_angel

Postprzez Budzik » poniedziałek, 7 czerwca 2010, 21:19

przy bocznych kuftrach czy tez bedzie efekt drzenia kieronicy
Budzik

Postprzez guardian_angel » wtorek, 8 czerwca 2010, 09:05

skoro masz boczne kufry to chyba wiadomym jest że ciężar będzie bardziej rozłożony na tyle koło, więc efekt taki sam - shimmi.
guardian_angel

Niesymetryczna kierownica.

Postprzez Raszek » wtorek, 8 czerwca 2010, 15:03

Chciałem was zapytać co sądzicie o moim problemie.

Podczas jazdy na wprost kierownica jest jakby lekko skręcona w lewo, to znaczy że lewa strona kierownicy jest lekko niżej a prawa lekko wyżej.

Widać to po odległości obu końców kierownicy od zbiornika lub od zegarów.
Dodam jeszcze ze moto zachowuje się bardzo stabilnie w zakrętach, nie znosi nawet przy większych prędkościach, a przy mnie mniejszych prędkościach nie wciąga do wewnątrz zakrętu.

Co jeszcze warte odnotowania motorek ściąga w prawo ale po puszczeniu kierownicy (jak się trzyma kierownice to nie odczuwa się walki z motorem żeby utrzymać prosty kierunek jazdy).Ściąganie ma miejsce przy mniejszych prędkościach.

Czy ktoś ma jakiś pomysł na przyczyny takiego zachowania i wyglądu kierownicy czy to tylko krzywa rama wchodzi w grę??

A i jeszcze dodam że to nie jest pełna kierownica tylko dwie pół kierownice - wiecie co mam na myśli :)
Ostatnio edytowano wtorek, 8 czerwca 2010, 15:07 przez Raszek, łącznie edytowano 1 raz
Raszek

Postprzez Budzik » wtorek, 8 czerwca 2010, 15:09

zrob zdjecie

moze wczesniej lezal na jednym boku i sie jedna polkeirownica zgiela, dlatego odleglosci sa nietego
Budzik

Postprzez Raszek » wtorek, 8 czerwca 2010, 15:14

Powiem Ci że ciężko złapać ten efekt na zdjęciu, bo tylko podczas jazdy widać.
Poza tym moto leżało na prawej stronie, czyli na tej po której kierownica jest podniesiona ale była to na tyle delikatna gleba że owiewka lekko się porysowała, pękła u dołu, ale widać że prędkość niewielka bo rysy dość krótkie.
Dodam że to nie moja sprawka :)
Raszek

Postprzez Budzik » wtorek, 8 czerwca 2010, 15:18

wiesz predkosc niewiekla musi byc ale liczy sie pęd. a pęd to masa razy predkosc a biorac pod uwage ze te moto nie sa lekkie to mysle ze taka sila wystarczy aby zgiac ta polkierownice,
Budzik

Postprzez Raszek » wtorek, 8 czerwca 2010, 15:34

No tak tak, ja to rozumiem i właśnie mam nadzieję że to jest to i liczyłem że ktoś powie coś takiego :), a nie tylko że moto krzywe itd.
A moto na prawdę świetnie się prowadzi, mam doświadczenie na 2oo od 15 lat mniej więcej i jeździłem na wielu motorach bardzo różnych i uważam że potrafię rozróżnić proste od krzywych podczas jazdy a nie tylko mierząc i sprawdzając ramę.

No nic czekam jeszcze na opinie innych, a jak będę na najbliższej przejażdżce z moim ukochanym plecaczkiem to postaramy się uchwycić ten efekt na foto to wrzucę w temat.
Raszek

Postprzez ivan » wtorek, 8 czerwca 2010, 18:16

A od tej krzywej kierownicy nadgarstki (zwłaszcza jeden) Cię nie boli? To chyba może być podstawowy mankament takiej kierownicy.
ivan

Postprzez lewmichal » wtorek, 8 czerwca 2010, 18:51

A może minimalnie skrzywiona laga? A półka jest poziomo?
Ostatnio edytowano wtorek, 8 czerwca 2010, 18:52 przez lewmichal, łącznie edytowano 1 raz
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Raszek » wtorek, 8 czerwca 2010, 20:52

Właśnie czuje troche nadgarstki, ale po 200 km nie ma zbytnio problemu, z początku myślałem że to kwestia mocy i trochę nerwów z powodu nowego moto itd, ale teraz faktycznie jak na to patrze z tej strony to może być to...ale nie jest to najbardziej dokuczliwa wada tej kierownicy :)

Nienawidzę jak mi coś dzwoni lub stuka w moto nie tak jak trzeba - a kierownica ciągle się na nią patrze w trakcie jazdy i cały czas wodze że jest krzywa...i tak mnie to wkur... że się w głowie nie mieści :)

Co do półek to nie wiem wszystko wygląda na proste...co najgorsze jak się przyjrzałem to właśnie cała póła górna wygląda na niesymetryczną a nie tylko rączka....

Zobaczymy, sesje skończę i zabieram się za to na poważnie...w sensie za moto...póki co regulacje mnie czekają i chyba sobie przewody zmienię na stalowy oplot bo klamkę mam mięciutką jak pupka niemowlaka :)

Ale powiedzcie co myślicie ogólnie czy to jest możliwe żeby takie były objawy krzywej ramy?? Czy to raczej coś z przodem jest porąbane??
Raszek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY