ZEGARY / LICZNIK

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

ZEGARY / LICZNIK

Postprzez kyrtap87 » niedziela, 26 kwietnia 2009, 10:20

Witam Wszystkich mam malutki problem..... Zakupiłem niedawno GSXF 7500 rok 1999.
. Licznik prawdopodobnie był nieudolnie kręcony i przez to licznik przejechanych kilomoterów wskazuje same 9, natomiast liczniki dzienne stoją w miejscu i nie jestem w stanie ich zresetować.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z taką usterką i czy ew. zna jakieś jej rozwiązanie? Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi. dodam ze jestem nowy na forum może coś żle napisałem w złym miejscu
Ostatnio edytowano sobota, 12 lutego 2011, 21:11 przez kyrtap87, łącznie edytowano 2 razy
kyrtap87

Postprzez Nyuno » niedziela, 26 kwietnia 2009, 10:45

Sluchaj...

Sporo zaryzykowałeś kupując motocykl z ewidentnie przekręconym licznikiem. I to nawet nie dla tego, że nikt go potem nie kupi (bo przecież nie musisz go wcale sprzedawać), ale możesz mieć problemy przy przeglądach. Prawdę powiedziawszy, ciężko tutaj cokolwiek doradzić... no ale jak już jesteś w takiej sytuacji, to proponuję podjechać do kogoś, kto takimi rzeczami się zajmuje, niech Ci ustawi jakieś przejechane kilometry ( np. 46 tys) i sprawdzi, czy wszystko jest dobrze podłączone (ludzie specjalnie odcinają np. linkę obrotomierza, prędkości itp. żeby nie nabijało kilometrów).
Obrazek
Nyuno

Postprzez firefox » niedziela, 26 kwietnia 2009, 10:46

Ewentualnie sam rozbierz i zobacz co tam jest, bo byc moze to blachostka
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez kyrtap87 » niedziela, 26 kwietnia 2009, 11:03

Wiem ze to troszke ryzykowne kupować z takimi zegarami ale to mi sprzedał dobry znajomy i on mi wałka na pewno nie wykręci ,jeśli chodzi o sprzedasz to nie mam zamiaru , ja już rozbierałem zegary i nic nie widać żadnych uszkodzeń typu przypalenie zwarcia nic nie widać żeby ktoś grzebał coś przy nich a pytałem bo u mnie niema nikogo w okolicy co by mi takie coś zrobił , co polecacie gdzie się udać ,
kyrtap87

Postprzez Rychu » wtorek, 28 kwietnia 2009, 08:55

Kolego a sprawdz jeszcze kabelek, ktory nabija kilometry. Jest on na deklu, ktory oslania lancuch i zembatke zdawcza(ta mala). Moze tamta kostka sie rozwalila albo gdzies z kabelkami jest problem. Sprawdz to i daj znac jak poszlo.

P.S.
Z kolegami to roznie bywa... Mam nadzieje, ze Twoj to powaznie dobry znajomy...
Powodzenia
www.car4events.pl - Zapraszam !!!
Rychu

Postprzez kyrtap87 » wtorek, 28 kwietnia 2009, 13:09

ok za około godz będe cos wiedział jade zaraz do goscia który się zajmuje tym ale wcześniej zobaczę tak jak ty mówisz i narazie dzięki za rady wszystkim

[ Dodano: 01-05-09, 08:52 ]
witam byłem u gościa który się tym zajmuje ale wyjechał za chlebem za granice sprawdzałem ten pierd...\nik od nabijania ale wszystko wyglada ok nic zostało tylko szukać kogoś innego pzdr

[ Dodano: 25-05-09, 18:59 ]
Problem już rozwiązany zegary zawiozłem do //F.H.U SIGMA// W TARNOBRZEG zrobili na 2 dzien koszt 200 ZŁ
kyrtap87

Problem z prędkościomierzem?! Przekłamanie...

Postprzez Bartix01 » środa, 24 czerwca 2009, 17:57

Witam mam problem z prędkościomierzem . Przy 150(zegarowych) jadąc na równi z innym motocyklem lub autem mam 190hm/h .... Co może być przyczyną tego , że jest takie przekłamanie na liczniku....(zębaki mam założone oryginalne)....? np przy 50 zegarowych mam 70kmh realne... im prędzej jadę , tym większe jest przekłamanie... Co może być przyczyną?
Bartix01

Postprzez Nyuno » środa, 24 czerwca 2009, 21:00

Jeśli zębatki masz oryginalne to nie wiem. Jeżeli nieoryginalne to przednia zębatka.
Obrazek
Nyuno

Postprzez Bartix01 » środa, 24 czerwca 2009, 21:08

Z tego co słyszałem to tam jest jakiś zbierak , który przekazuje impulsy na licznik... Jeżeli jedna nóżka będzie przy nim ułamana to będzie przekłamywał... Muszę się za to zabrać i rozebrać... bo zaczyna mnie to denerwować...
Bartix01

Licznik

Postprzez firefox » poniedziałek, 6 lipca 2009, 10:27

Sluchajcie, mam pytanie czy to mozliwe i co o tym sadzicie.

Mianowicie przed startem z Wawy w strone Ustki wyzerowalem licznik przejechanych km ten tzw "dzienny". Jak wjechalem do Ustki mialem na nim 505 mil co daje chyba w zaokragleniu 800 km w 6 godzin :)

Moim zdaniem licznik pokazuje w KM, tak wiec ktos wczesniej w UK musial zmienic mechanizm (tarcze) z MIL na KM nie wymieniajac tarczy MPH (predkosciomierza).

Sprawdzilem na autostradzie, mijalem kolejne tyczki i mniej wiecej km zgodnie z pacholkami zgadzal sie z licznikiem. Musze sprawdzic czy glowny licznik przejechanych KM pokazuje tez w milach czy km, jesli w KM to rewelka, mam 23 tys km przejechane.

Z drugiej strony moze to oznaczac, ze byl krecony licznik, ale z trzeciej strony stan motocykla stanowczo zaprzecza, ze ma wiecej niz pokazuje. Nawet jak oddalem moto do greedo to sam twierdzil ze moto jest w stanie dobrym, lancuch rozrzadu mozna powiedziec idealny a regulacja ktorej moto poddalem, tez nie byla potrzebna.

Ciekawa sprawa, byc moze wystarczy ze tylko tarcze predkosciomierza wymienia na KM i bedzie gites :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Byniu » wtorek, 7 lipca 2009, 22:46

Kumpel w cbr fsporcie też z UK może se przestawić ,więc i w jajku istnieje taka możliwość ,neta by trzeba przegrzebać :gitara:
No risk no fun
Byniu

Obrotomierz i wskaźnik paliwa niedziala

Postprzez Laguna » czwartek, 17 września 2009, 18:50

Dzisiaj przestał mi dzialać obrotomierz i wskaźnik paliwa bezpieczniki są ok w obrotomierzu jest zasilanie czyli 12v co jeszcze sprawdzic ruszalem wszystkimi kostkami i nic :/
Laguna

Postprzez fydzia » czwartek, 17 września 2009, 19:07

mnie jak nie działał wskaźnik paliwa, to miałem uszkodzony zacisk pod bakiem i tam nie miałem styku , wiec może u Ciebei jest podobnie
fydzia

Postprzez Nyuno » czwartek, 17 września 2009, 19:44

Tylko że wskaźnik paliwa to trochę inna historia bo tam mogą zaśniedzieć styki i też nie będzie działać.
Obrazek
Nyuno

Postprzez Laguna » czwartek, 17 września 2009, 20:20

Tylko dziwne że te dwa wskaźniki nagle przestaly dzialać razem w jednym momencie
Laguna

Postprzez guardian_angel » piątek, 18 września 2009, 06:19

Może masz uszkodzoną wiązkę kabli pod czachą tą prowadząca do licznika.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez miki1406 » piątek, 18 września 2009, 07:12

U mnie padł bezpiecznik to przestawały działać razem obrotomierz, wskaźnik paliwa, stop i kierunkowskazy.... Działają ci kierunki?? :?:
Ostatnio edytowano piątek, 18 września 2009, 07:13 przez miki1406, łącznie edytowano 1 raz
miki1406

Postprzez ZiGi » piątek, 18 września 2009, 08:16

Ja też mam problem od niedawna ze wskaźnikiem paliwa, ale problem leży właśnie po stronie czujnika w baku. Musze się za to kiedyś wziąć, zdjąć bak i zobaczyć co jest grane, no ale jak na razie ciągle brakuje czasu.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Laguna » piątek, 18 września 2009, 19:14

No wkońcu udalo sie zrobić wskaźnik paliwa przewód pod bakiem sie rozpioł ale obrotomierz dalej niedziała ani drgnie miernikiem sprawdzałem prąd do niego dochodzi ale jakby impulsów z silnika niedostawal wie ktoś gdzie on jest wpięty? myśle że do modulu zaplonowego chyba albo do impulsatora ?
Laguna

Postprzez guardian_angel » sobota, 19 września 2009, 20:27

Chyba do impulsatora
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Następna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA