OPONY

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez Aru26 » wtorek, 17 maja 2011, 11:02

Witajcie ponownie.
Aktualnie jestem na etapie szukania oponek do mojej suzy. Czesto podrużuję z plecakiem , wiec raczej nie świruję . Prosze was o opinie na temat tego zestawu http://oponysmo.pl/page14.php?view=prod ... &category=
Ostatnio edytowano wtorek, 17 maja 2011, 11:03 przez Aru26, łącznie edytowano 1 raz
Aru26

Postprzez Budzik » wtorek, 17 maja 2011, 22:28

jak chcesz zaoszczedzic kup jakeis turystyczne opony 2 skladnikowe.
napisales ze jezdzisz z plecaczkiem i podrozujesz. spokojna jazda. wiec wystarcza ci opony turystyczne (nie sportowe bo nie potrzebuejsz az takeigo klejenia sie do asfaltu) bedizesz maiel lepsze tryzmanie w deszczu od sportow. a 2 skladnikowe sa drozsze w zakupie ale na dluzej starczaja ;]
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez chrom » środa, 18 maja 2011, 05:53

Ja ostatnio zmienialem opone z tylu i wczesniej mialem szerokosc 140,a teraz zmienilem na 160 mialem obawy ze za szeroka itd.ale mechanik tak mi doradzil powiedzial ze to stary motocykl i technologia sie zmienila i lepiej ciut szersza wlozyc bo 140 to kartofel no i musze powiedziec ze jezdzi sie lepiej bardziej stabilniej mam wrazenie wiec polecam szersza do imbryka...
co by sie nie dzialo musisz temu sprostac
chrom

Postprzez Gof » środa, 18 maja 2011, 11:34

No prawa fizyki raczej się nie zmieniły :)
Szersza guma lepiej wygląda i może motocykl wydaje się być stabilniejszy na prostej, ale trudniej się go składa w zakręty i rośnie spalanie. Ja jestem zwolennikiem zakładania takich gum jakie zaleca producent - miałem 170 z tyłu (od kupienia), zmieniłem na 150 (taka jest oryginalnie w jaju) i jeździ się lepiej, motocykl sam wchodzi w zakręty i nie trzeba go o to prosić (co nie znaczy że jest niestabilny na prostej), jazda jest dużo przyjemniejsza, mniej męcząca.
Gof

Postprzez brodaty_rider » środa, 25 maja 2011, 12:37

chrom, a nie spierdziela Ci moto na boki bo ja też mam imbryka i chciałem 160 później się bałem że może spaść czy coś ale teraz mam dużo czasu i mogę robić wszystko z tym moto
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez chrom » środa, 25 maja 2011, 17:18

Sluchaj gof ja wczesniej mialem 140 i jezdzilo sie ok,ale tak jak mowilem mechanik mi doradzil zebym wrzucil 160 itd.i ja jestem zadowolony jezdzi sie wporzo i jesli chodzi o zakrety tez nie zauwazylem by bylo trudniej sie skladac Brodaty nic nie spierdziela mi na boki jest ok ostatnio jechalem e7 z Rdm w strone Wawy i rozpedzilem moto 225km/h to lecial jak po szynach az bylem w szoku bo wczesniej jak mialem jeszcze opone 140 i moto bylo przed serwisem rozpedzilem sie 210km/h wiecej nie chcial jechac a przy tym latala kierownica wiec u mnie tak to wyglada....
chrom

Postprzez brodaty_rider » środa, 25 maja 2011, 21:07

chrom, a przednią masz standard 110/80 czy jakąś inną?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez Budzik » środa, 25 maja 2011, 23:03

chrom, od seryjnej opony na pewno kierownica nie latala (szybciej od niewywazenia kola) a to ze predkosc maxymalna inna to bylo to spowodowane uslizgiem kola, 140 pewnie byla stara i miala wiekszy uslizg niz ta co masz teraz ;] 160 moze ladniej wyglada, ale moto bylo projektowane pod 140
Budzik

Postprzez Cygi » czwartek, 26 maja 2011, 03:34

C o mogłbym powiedziec o 120/70R17+160/60R17 PIRELLI DIABLO.. moj znajomy mechanior zastosował w swoim Ducati i mowi ze oponki sa warte swojej ceny i ze jest zadowolony z zakupu.
Natomiast kiedy wspomnialem o swoich oponkach michellin pilot power 2 CT ze ciachlem na nich juz 17tys KM to zribil wilekie oczy i wyszedł z warsztatu popatrzec jak wygladaja moje opony bo nie mogł uwierzyc ze jeszcze je mam na felgach. Nie zawsze trafi sie cos takiego ze zaplaci sie duze pieniachy i bedzie to na lata...
teraz liczy sie doswiadczenie a to niestety liczy sie z kosztami. Fajnie jest jak ma sie czuja i trafi sie na wlasciwego producenta i sprzet słuzy długo i jak powinien... Ale dzis daleki wschod jest najtanszy i niestety nie zawsze produkt spełnia nasze oczekiwania pomimo zapewnien producenta...
Zyczylbym wszystkim jak najmniejszych wydatków w ukochane moto ale niestety zycie uczy ze nawet te z najwyzszej polki towary maja czasem potkniecia i wady ktore plamią dobre imie firmy ktora powinna wzbudzac zaufanie..
Mimo wszystko uwazam ze jakkolwiek bym nie chwalił- wszystko rozgrywa sie w stylu jazdy. Kto i jak jezdzi.. czy sportowo, sam czy z plecaczkiem,. na mokrym czy na suchym... i to wlasnie jest ten decydujacy czynnik ktory mowi nam potem czy te opony jakie kupilismy spelniily nasze oczekiwania.
Ja moge smialo powiedziec ze moje opony wykazały sie pomimo poczatowych obaw- bardzo dobra przyczepnoscia i wytrzymaloscia. i Nastepny zakup jaki planuje to wlasnie taki sam model :D
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez chrom » czwartek, 26 maja 2011, 15:24

Budzik ja nie mowie ze od opony kiera latala itd.ale jak ja zmienilem opone bylo lepiej i jesli chodzi o predkosc to tez nie mowie ze jest lepiej od opony tylko glownie od serwisu czyli czyszczenie gaznikow regulacja itd. poprawily sie osiagi moze miec tez wplyw stan opony tak jak mowisz ale chodzi o to ze przy duzej predkosci wczesniej wydawal sie mniej stabilny niz po wymianie opony jesli chodzi o przod to nic nie bylo wywazane brodaty opona przod jest standard budzik chyba ze tylna opona tez moze miec wplyw wna to ze latala kierownica to wtedy moze chodzic o wywazenie.jesli chodzi o jazde na oponie 140 a 160 ja nie zauwazylem by bylo gorzej w zakretach i jezdzie na wprost itd. uwazam ze jest lepiej
chrom

Postprzez Budzik » czwartek, 26 maja 2011, 17:52

do przodu bedzie lepiej, ale w zakrecie (przy wiekszych przechylach) lepiej na "seryjnej" oponie
Budzik

Postprzez Gof » czwartek, 26 maja 2011, 23:32

No są zwolennicy jazdy na oponie seryjnej i są zwolennicy poprawiania fabryki, ja jestem z tych pierwszych bo po prostu lepiej mi się jeździ na seryjnej niż na szerszej (i wcale nie wygląda gorzej) ale niech każdy jeździ na takiej na jakiej mu lepiej ;]
Ostatnio edytowano czwartek, 26 maja 2011, 23:33 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez zolkos » piątek, 27 maja 2011, 13:54

a ja mam laczka 150/70 :P kupiłem nową Dunlopa sportmax D205 i powiem ze jeździ mi sie o niebo lepiej niz na laczku kwadratowym co mialem wczesniej bo koles nim ostro palil kapcia a boki mialy wąsy :/ ... ale tego laczka kupilem na allegro za 250 zł i rok gwarancji a za 2 opony (przód i tył) koles wola 400 zł i ma duży wybór :P a z przodu co zobaczylem to mam SHINKO ok 50% jeszcze (to nie wymienialem bo i sianka brakło :P) po poprzedniku ale jako tako sie trzyma asfaltu
Cygi ma racje to zależy na jaka sie trafi raz jest rewelacja a raz można trafic na jakas wadliwa :P
zolkos

Postprzez TasmaN » niedziela, 19 czerwca 2011, 15:42

Siedze, mysle i nie umiem wybrac gumki na tyl... :/

Na przodzie mam: http://www.opony-shinko.pl/node/8 poniewaz tylko z tej serii Shinko robi opony 16" (taki rozmiar jest w Bladym).

A co do tylu to mam zagwostke, to:

http://www.opony-shinko.pl/node/8

czy to:

http://www.opony-shinko.pl/node/6

Kurde nie wiem :/ Co byscie wybrali??
TasmaN

Postprzez firefox » niedziela, 19 czerwca 2011, 16:01

Tasior, ja mam wlasnie chyba z serii Shinko 005 Advanced i bodajze w rozmiarze 190/55/17

Zapodaj cene za ile ja mozesz miec, poszuka sie moge czegos konkurencyjnego w podobnej cenie.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez TasmaN » niedziela, 19 czerwca 2011, 16:57

to bedzie jakies 550-600 z wymiana i wywazeniem.
TasmaN

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » niedziela, 19 czerwca 2011, 20:59

Tasior,zainteresuj się Maxxisami.
Jajem spokojnie zamykalem opony w Bieszczadach oraz na Mazurach :)
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez TasmaN » niedziela, 19 czerwca 2011, 21:18

PZW: mam na przodzie Shinko juz i tyl chce miec z kompletu.

Ale o Maxxisach tez dobre opinie slyszalem... ale tez ludzie boja sie Maxxisow i Shinko... bo... no wlasnei bo nie ma marki jak Dunlop, Michelin itp.

Podswiadome przeswiadczenie ze 200-300 zl wiecej to bardziej bezpiecznie :/

P.S.
zamowilem juz Podium... typowa szosowka, zobaczymy.
TasmaN

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » niedziela, 19 czerwca 2011, 21:58

TasmaN, pierdolenie.
Maxxisy to naprawde dobre gumy w kategorii cena/jakosc.
Zjezdzilem jeden komplet na jajku i znow zakupilem Promaxx czy supermaxx(nie pamietam modelu).
Na mokrym dawala rade,przy ostrym palowaniu rowniez.
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez TasmaN » niedziela, 19 czerwca 2011, 22:23

Ja dojezdzilem teraz Continentala Road Attack... gumka wspaniala (choc raz pekla ;p ).
Niestety tak mieciutka ze po 10 kkm juz slick prawie.

a teraz co masz w VFRce?
Ostatnio edytowano niedziela, 19 czerwca 2011, 22:24 przez TasmaN, łącznie edytowano 1 raz
TasmaN

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY