SZYBA

owiewki, lusterka, sety, klamki, lakier, polerki...

SZYBA

Postprzez Miki » wtorek, 17 marca 2009, 17:14

DAMIAN 111:

witam mam taki problem odnosnie tej szyby plastikowej nad zegarami jest strasznie porysowana i zastaqnawiam sie nad przyciemnieniem jej folia do szyb.... ma ktos jakies doswiadczenia moze da sie ja spolerowac jakos?? :beer:

------------------
CRUNCH:

Możesz spróbować papierem wodnym 2500, potem pasta polerska. Tylko trzeba to zrobić delikatnie, trochę się namachasz, ale powinno być lepiej.

-----------------
TASMAN:

damian111 napisał/a:
witam mam taki problem odnosnie tej szyby plastikowej nad zegarami jest strasznie porysowana i zastaqnawiam sie nad przyciemnieniem jej folia do szyb.... ma ktos jakies doswiadczenia moze da sie ja spolerowac jakos?? :beer:

z folia do szyb walczylem jak chcialem szybe w kasku przyciemnic. Szlag mnie trafil i nic z tego nie wyszlo :/ Chyba powinno sie to robic na goraco jakos.

Ale szybe do moto przyciemnialem w XJcie takim sprayem sciemniajacym. Do kupienia w marketach. Nie jest to czarny ale daje taka powloke pol przezroczysta w ciemnym kolorze. Wygladalo fajnie :)

---------------------
ZOLWIK:

Jak folią do przyciemniania szyb to tylko na mokro ale jak beda głębokie rysy to wyjdą pęcheże.
Jeśli chodzi o malowanie to papier ścierny wodny 180-600 i prysnąć farbą jest taki spray jaki pisze tasman .Ja też tak zrobiłem jest git.

---------------------
DAMIAN 111:

zolwik napisał/a:
Jak folią do przyciemniania szyb to tylko na mokro ale jak beda głębokie rysy to wyjdą pęcheże.
Jeśli chodzi o malowanie to papier ścierny wodny 180-600 i prysnąć farbą jest taki spray jaki pisze tasman .Ja też tak zrobiłem jest git.

masz jakies fotki jak to wyszlo?? wogole zza tej szyby widac cos po pomalowaniu ???maluje sie od wewnatrz czy od zewnatrz??

--------------------
ZOLWIK:

niestety nie mam fotek,dopiero składam moto,
ja pomalowałem na troszke ciemniej (mało przenikliwa) w tedy mniej widać rys .
malowałem z obu stron.

Jak masz dużo czasu to matuj wodnym do 1500 a wtedy bez barwnym jak chcesz przezroczystą zostawić.

---------------------
DAMIAN111:

zolwik napisał/a:
niestety nie mam fotek,dopiero składam moto,
ja pomalowałem na troszke ciemniej (mało przenikliwa) w tedy mniej widać rys .
malowałem z obu stron.

Jak masz dużo czasu to matuj wodnym do 1500 a wtedy bez barwnym jak chcesz przezroczystą zostawić.

nie robi mi jaki kolor brdzie wlasnie myslalem ze do czarngo moto bedzie fajne wygladac szyba lustro a juz wogole podoba mi sie lustro multikolor tylko czy dostane taka folie ?? zastanawialem sie tez nad oklejeniem szyby folia do lamp od zewnatrz

-----------------
ZOLWIK:

o ile mi wiadomo to do lustrzanej bedą sie czepiać smerfy ,folia na zewnątrz jeśli bedziesz miał głębokie rysy to mogą wyjść pęcherze, a wewnątrz to musisz coś zrobić z zewnątrz.

-----------------
PEPA Rider25:

Ja bym zrobił zwykłą polerkę od papieru 1000 do 2000-2500 potem mocno automaxem lub tempo. Sam tak robiłem nie raz jak pracowałem przy motorkach i zawsze był rewelacyjny efekt. Jeśli się zdeczydujesz na oklejenie folią, to kup folię która przy temperaturze będzie wie odkształcać. Szyba nie jest prosta więc po odtłuszczeniu zrób to przy pomocy suszarki, wtedy folia się ładnie dopasuje, jak powstanie pęcheż jaki mały to igłą go. Nie obcinaj foli przy samej krawedzi, na ciepło ja zagnij i reszte obciąc. kiedyś zrobiłem w jednym moto tak przedni błotnik przy użyciu jednego kawałka foli. trzyma sie do dziś i wygląda rewelacyjnie. Kolega plastyk okleił tak kiedyś cały kask jednym kawałkiem:P

--------------
KATANAGSX:

Ja malowałem szybke w swoim moto i nie wygladalo to zaspokajajaco :( , wiec dzis pokrylem ja Karbonem ;) prawdziwym Karbonem nie folia :)
Ostatnio edytowano środa, 22 września 2010, 08:03 przez Miki, łącznie edytowano 1 raz
Miki

Postprzez ZiGi » wtorek, 24 marca 2009, 17:11

A ja gdy kupiłem moto szybę miałem w kolorze srebrnym :( jeździłem tak dosyć długo bo od września 2007 do lipca 2008 bo nie mogłem nigdy znaleźć czasu.

Obrazek

W końcu zebrałem się w sobie i podjechałem do kolegi. Na początek polerka papierem, potem położenie podkładu, suszenie, polerka papierem wodnym 800, i położenie lakieru czarnego jak moja suczka.
Teraz moto wygląda normalnie, no ale przez szybkę nic nie zobaczycie, bo w 100% zatrzymuje światło :D

Obrazek
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez firefox » wtorek, 24 marca 2009, 17:31

A ja zakupilem czarna szybke na allegro, gdzies napisalem jaka, cena 140 zl - cena mojej obecnej ktora mam zamiar sprzedac
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Szyba przednia

Postprzez ZiGi » wtorek, 24 marca 2009, 19:01

firefox napisał(a):A ja zakupilem czarna szybke na allegro, gdzies napisalem jaka, cena 140 zl - cena mojej obecnej ktora mam zamiar sprzedac

Ja szukałem na allegro przeźroczystej, żeby móc nagrywać przez nią z baku. Znalazłem nawet jedną używaną ale w stanie idealnym za jakieś grosze. Nie przypilnowałem aukcji i jakiś Czech mnie przelicytował na 4 sekundy przed końcem. No więc postanowiłem przemalować pod kolor. Koszt 15zł :D za lakier, podkład i utwardzacz ;)
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Re: Szyba przednia

Postprzez firefox » wtorek, 24 marca 2009, 19:05

ZiGi napisał(a):
firefox napisał(a):A ja zakupilem czarna szybke na allegro, gdzies napisalem jaka, cena 140 zl - cena mojej obecnej ktora mam zamiar sprzedac

Ja szukałem na allegro przeźroczystej, żeby móc nagrywać przez nią z baku. Znalazłem nawet jedną używaną ale w stanie idealnym za jakieś grosze. Nie przypilnowałem aukcji i jakiś Czech mnie przelicytował na 4 sekundy przed końcem. No więc postanowiłem przemalować pod kolor. Koszt 15zł :D za lakier, podkład i utwardzacz ;)

140 - sprzedaz szyby = 70 i widocznosc szyby hehehe ;)
firefox

Postprzez ZiGi » wtorek, 24 marca 2009, 19:11

Przyzwyczaiłem się już teraz do tego koloru i jak bym miał ją wymienić obecnie na bezbarwną to raczej już bym tego nie zrobił. Za bardzo podoba mi się sylwetka z tą czarną jak smoła szybą.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez firefox » wtorek, 24 marca 2009, 19:20

No mi ez sie podoba Twoj motorek :) zmotywowales mnie wlasnie do zakupu tej szyby ;)
firefox

Postprzez ZiGi » wtorek, 24 marca 2009, 19:26

firefox napisał(a):No mi ez sie podoba Twoj motorek :) zmotywowales mnie wlasnie do zakupu tej szyby ;)

A dziękuję za miłe słowa, pokaż swój to też się wypowiem :)
Nie sądziłem że mogę mieć jakikolwiek wpływ na posiadaczy jajek. :mrgreen:
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez firefox » wtorek, 24 marca 2009, 19:43

pokaze pokaze, jak zdobede aparat jakis sensowny :)Moze zrobie foty na jakims spocie warszawskim ?
firefox

Postprzez ZiGi » wtorek, 24 marca 2009, 20:43

Trzymam Cie za słowo :D
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez TasmaN » wtorek, 24 marca 2009, 23:02

ZiGi napisał(a):Przyzwyczaiłem się już teraz do tego koloru i jak bym miał ją wymienić obecnie na bezbarwną to raczej już bym tego nie zrobił. Za bardzo podoba mi się sylwetka z tą czarną jak smoła szybą.

Widze ze mamy podobne koncepcje co do wizerunku moto :)
U mnie zalozenie jest: full black, troche srebrnego (polerka) i male akcenty zlotego :)

Pomyslow mam troszku, ino czasu brak :(
TasmaN

Postprzez blue angel » czwartek, 26 marca 2009, 17:52

Witam.

Ponieważ przewaliłem dziesiątki stron dotyczących polerowania szybki motocyklowych i składałem informacje z kilku źródeł pomyślałem, że napisze coś co może się komuś przydać tak jak mi. Bałem się zacząć robić tę szybkę ale po analizie informacji z netu podjąłem się tego. Moja szybka wyglądała tak:

Obrazek

Strasznie mi to przeszkadzało więc chcąc coś zrobić postanowiłem ją wypolerować. Zgodnie z instrukcjami na początek poszedł w ruch papier wodny 320 i szlifowanie z częstym płukaniem szybki i papieru. Wygląd szybki zmienił się dość znacznie

Obrazek

obawy wielkie czy to się usunie ??? ale jak sie powiedziało A to mówię B. szlifowanie tylko ruchami z góry na dół żadnych kółek. Następne papiery również wodne w gradacji 400, 600, 800, 2000, 2500. Zgodnie z instrukcjami na koniec pasta polerska i ręczne szlifowanie. Wynik żaden, nie dałem rady ręcznie tego zrobić. Kupiłem dysk polerski zamontowałem na wiertarce ustawiłem obroty na trochę niższe i znów pasta na szybkę i polerka efekt no cóż jak dla mnie zupełnie wystarczający.

Obrazek

Ja uważam, że warto. Czas wykonania ze szlifowaniem około 4- 5 godzin.

Pozdrawiam
blue angel

Postprzez Loku » czwartek, 26 marca 2009, 18:38

blue angel, bardzo ładnie wyszło, myśle że takie info jest bardzo przydatne bo na logike biorąc jeździć papierem ściernym po szybie to takie dziwne a tu prosze jak fajnie.
Loku

Postprzez blue angel » czwartek, 26 marca 2009, 19:35

Powiem tak. Przed pierwszym pociągnięciem papierem po tej pleksie siedziałem chyba z godzinę myśląc czy to co robię ma sens. Po analizie wiem, że jeżeli szyba ma tylko drobne ryski lub zmatowiała to wystarczy zacząć od paieru np. 800 lub 1000 ja ponieważ miałem dość duże rysy (ktoś wkrętakiem zdzierał naklejkę po zlocie) nie miałem wyboru. Jak będę miał chwilę to pokażę zdjęcia jak zrobiłem maszynę polerską. Przy pierwszej szybie bowiem robiłem to z ręki i sam więc .... Nie ma jak dobrze złapać i szyby i wiertarki (na max 2500 obrotów nie więcej) poza tym trzeba dość często moczyć dysk żeby był wilgotny. Z całego tego zamieszkania wychodzi to że mokra wiertarka + prąd :lol: :shock: kopało nieźle, kończyłem wiertarką zawiniętą w szmatę. Drugim razem znalazłem kawałek deseczki wywierdziłem kilka otworów przyczepiłem wiertarkę drutami do tej deski w taki sposób, żeby włącznik był cały czas włączony i przykręciłem deskę do płotu drewnianego, który stał na podwórku. Efekt ... nic nie kopało :mrgreen: , większa swoboda w trzymaniu i poruszaniu szybką bo dwie ręce wolne ale trzeba uważać żeby za mocno nie docisnąc bo zostają ślady od tarczy polerskie. Na koniec jeszcze pasta tempo żeby natłuścić szybkę i powiem szczerze że efekt jest zadowalający. Radość duża mimo tego, że nowa szybka to koszt ok. 140 zł ale swoja zrobiona bardziej cieszy.
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez ZiGi » czwartek, 26 marca 2009, 20:02

blue angel napisał(a):ale swoja zrobiona bardziej cieszy

Zawsze tak było jest i będzie.

Klocki hamulcowe lepiej nie działają tylko dlatego, że my je sami założyliśmy, ale sama świadomość tego lepiej działa na nas :D

Jacek z tą szybą wykonałeś kawał dobrej roboty, gratuluję zawzięcia i takich genialnych efektów.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez montis » sobota, 2 maja 2009, 13:47

A ja jestem za taką co ja mam. Kupiona na allegro przez poprzedniego właściciela. Jest większa bo turystyczna i jest po prostu czarna. :lol:
montis

Postprzez blue angel » piątek, 19 czerwca 2009, 13:44

Ja bardzo chciałem żeby była niebieska :mrgreen: dlatego też podjąłem się tego polerowania bo gdyy nie wypaliło to zawsze mogłem powiedzieć, że próbowałem. Efekt jednak był tak zadawalający, że nie zdecydowałem się wymieniać dobrej na lepszą i mam taką jak jest. Może kiedyś kupię sobie inną ale puki co wolę wydać te kilka złoty na paliwo, które kurcze znowu w górę przed sezonem :evil:
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez Byniu » piątek, 19 czerwca 2009, 17:33

ja też miałem taki sam problem z porysowaną szybą tyle że mi to nieco słabiej wyszło :/ bałem się użyć papieru i polerowałem samą pasta Farecla f3 i dużo wody no porażenia nie było ale jest lepiej niż było...
No risk no fun
Byniu

Postprzez Nyuno » piątek, 19 czerwca 2009, 17:35

Dobra polerka wymaga drobnego papieru wodnego np 3000, bo samą pastą można się zajechać a i tak nic się nie uzyska.
Obrazek
Nyuno

Postprzez Byniu » piątek, 19 czerwca 2009, 17:55

ja polerowałem tłumik papierem 3000 i potem pasta :Pi wyszło niezle no można by spróbować z grubszym papierem ale wolałem trochę więcej potrzeć niż coś odwalić :? z szyba zabrakło odwagi jak u Kolegi :brawo: ale teraz jak znajdę wolniejszą chwile to spróbuje
No risk no fun
Byniu

Następna strona

Powrót do NADWOZIE