Alarm w motocyklu - montaż własny?

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez firefox » sobota, 23 maja 2009, 16:58

Fajnie by bylo jakby ktos zrobil dokument instalacji alarmu w jajku wraz ze zdjeciami
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez bocian » niedziela, 24 maja 2009, 13:53

jeżeli chodzi o alarmy to ja mam założony. Jest to zwykła syrena plus możliwość odpalenia zdalnego (nie robiłem tego bo mi to nie potrzebne). Samo podłączenie do akumulatora jest banalnie proste. Wszystko zazwyczaj masz w instrukcji co jak i gdzie podłączyć :).
bocian

Postprzez Daniel » niedziela, 24 maja 2009, 13:55

Ja jeszcze mam założoną czerwoną diodę która sama miga jak zablokuję kiere,taki mały odstraszacz no i ten alarm
Daniel

Postprzez guardian_angel » niedziela, 24 maja 2009, 16:14

firefox napisał(a):Fajnie by bylo jakby ktos zrobil dokument instalacji alarmu w jajku wraz ze zdjeciami

Bez urazy firefox, no ale chyba jesteś niepoważny, żeby podawać publicznie jak alarm podłączyc do jajka i jeszcze schemat do tego. A co bedzie jak takie gotowe rozwiązanie wykorzysta ktoś do celów niecnych, jak ktoś zwinie Ci moto z alarmem to będziesz wiedział żeby nie podawac takich informacji. Alarm montuj sam lub u elektryka samochodowego. A poza tym każdy autoalarm ma swoją instalację montażu i nie da się zrobić jednego ogólnego schematu podłaczenia do jajka. Ilu ludzi to zamontowało, to tyle jest pomysłów na podłaczenie alarmu do instalacji. Ogólnikowo możesz podłaczyc tylko + , - i uziemienie bo to jest w każdym modelu alarmu. :P
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez firefox » niedziela, 24 maja 2009, 16:26

oki rozumiem ale ja np nie jestem dobry z elektryki wiec ciezko mi sie czyta schematy, nie wiem jak podlaczyc alarm pod kierunki.

Mysle, ze jesli ktos zrobi taki schemat, mniej wiecej jak to zrobic w naszym jajku mozna go odpowienio ukryc na forum, zeby wglad nie mial pierwszy lepszy gostek. Tak samo jak zrobilismy z numerami telefonow.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez guardian_angel » niedziela, 24 maja 2009, 20:47

Najpierw kup sobie alarm, zapoznaj się z instrukcją i schematem podłaczenia. Jeśli nic nie skumasz to mogę Ci pomóc oczywiście na PRIV.
guardian_angel

Postprzez firefox » czwartek, 28 maja 2009, 23:26

Czy cos takiego moze byc

http://allegro.pl/item644922330_alarm_z ... zoryk.html

Mozna w nim chyba zamontowa dorobiony kluczyk i fajny pilot :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Nyuno » piątek, 29 maja 2009, 07:03

Aż chce się czytać tak fochowo sprzedawany produkt!
Obrazek
Nyuno

Postprzez guardian_angel » piątek, 29 maja 2009, 07:25

firefox napisał(a):Czy cos takiego moze byc

Według mnie może być, bardzo podobny do mojego i tak samo montowany, ale...
"ANTYPORWANIE-ZATRZYMANIE Z PILOTA ODJEŻDŻAJĄCEGO MOTOCYKLA"
jak z tego skorzystasz skoro pilot masz w kluczyku? Lepiej wyszukaj taki z pilotem osobno.
Ten alarm raczej nie ma płynnej regulacji czułości udarowej, przynajmniej tak nie napisali. Będzie wył nawet jak zawieje wiatr albo ktoś przejdzie obok niego.
guardian_angel

Postprzez firefox » piątek, 29 maja 2009, 10:36

guardian_angel napisał(a):

jak z tego skorzystasz skoro pilot masz w kluczyku? Lepiej wyszukaj taki z pilotem osobno.
Ten alarm raczej nie ma płynnej regulacji czułości udarowej, przynajmniej tak nie napisali. Będzie wył nawet jak zawieje wiatr albo ktoś przejdzie obok niego.

To moze mi doradzisz bo nie wiem czy dobrze mysle, szukam alarmu ktory bedzie "dobry" i bedzie mozna w piloty wsadzic grot - kluczykm. Najwyzej nie bedzie korzystac z tej funkcji.
Ostatnio edytowano piątek, 29 maja 2009, 10:37 przez firefox, łącznie edytowano 1 raz
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez zolwik » piątek, 29 maja 2009, 11:16

firefox napisał(a):

To moze mi doradzisz bo nie wiem czy dobrze mysle, szukam alarmu ktory bedzie "dobry" i bedzie mozna w piloty wsadzic grot - kluczykm. Najwyzej nie bedzie korzystac z tej funkcji.

Ee z tej funkci to raczej mał kto by korzystał ,ja napewno nie bo taki wystający scyzor by mnie drażnil a za tą kase to sie skusze na zakup
zolwik

Postprzez firefox » piątek, 29 maja 2009, 11:18

zolwik napisał(a):
firefox napisał(a):

Ee z tej funkci to raczej mał kto by korzystał ,ja napewno nie bo taki wystający scyzor by mnie drażnil a za tą kase to sie skusze na zakup

Poczekajcie bo nie ruzmiem, jaki scyzor przeciez w pilot wsadzasz grot kluczyka, wiec masz kluczyk do moto w pilocie chowany jak w samochodach miedzy innymi marki OPEL
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez guardian_angel » piątek, 29 maja 2009, 13:02

Twój alarm jaki wybrałeś, jest dobry z tym, że nie ma tej regulacji czułości czujnika udarowego. Zobacz mój link z początku tematu, lub wpisz nazwę tego alarmu na allegro. Są też kluczyki scyzoryki do tego alarmu.

Rozumiem że dobrze przemyślałeś swój wybór kluczyka "scyzoryka". Powiem tylko tak na mój rozsądek - moto to nie samochód ze możesz się w nim zamknąć. Funkcja gaszenia z pilota jest szalenie ważna. Wyobraź sobie że miałem taką sytuację. Zaparkowałem przed hipermarketem, na chodniczku co by było blisko wejścia. Jak wróciłem ze sklepu, zapaliłem fajeczkę, odpaliłem motorek co by się podgrzał troszkę i oddaliłem się jakieś 10 m od moto, żeby ludzi wokół nie truć. Widzę tylko jak jakić kut..as przymierza się moto i na niego wsiada. Na szczęście szybko zgasiłem pilocikiem, koleś się bardzo zdziwił i zdziwił się jeszcze bardziej jak wyjebałem go z siodła i wylądował szczęką na ścianie. A co by było gdyby pilocik był razem z kluczykiem? Chyba się domyślasz - pojedzie, wtedy już dupa blada, bo możesz mu jedynie pomachać.

Ale są gusta i guściki. Firefox, rób jak uważasz, lub uważaj co robisz :D
pozdrawiam
guardian_angel

Postprzez firefox » piątek, 29 maja 2009, 13:10

guardian_angel napisał(a):Twój alarm jaki wybrałeś, jest dobry z tym, że nie ma tej regulacji czułości czujnika udarowego. Zobacz mój link z początku tematu, lub wpisz nazwę tego alarmu na allegro. Są też kluczyki scyzoryki do tego alarmu.

Rozumiem że dobrze przemyślałeś swój wybór kluczyka "scyzoryka". Powiem tylko tak na mój rozsądek - moto to nie samochód ze możesz się w nim zamknąć. Funkcja gaszenia z pilota jest szalenie ważna. Wyobraź sobie że miałem taką sytuację. Zaparkowałem przed hipermarketem, na chodniczku co by było blisko wejścia. Jak wróciłem ze sklepu, zapaliłem fajeczkę, odpaliłem motorek co by się podgrzał troszkę i oddaliłem się jakieś 10 m od moto, żeby ludzi wokół nie truć. Widzę tylko jak jakić kut..as przymierza się moto i na niego wsiada. Na szczęście szybko zgasiłem pilocikiem, koleś się bardzo zdziwił i zdziwił się jeszcze bardziej jak wyjebałem go z siodła i wylądował szczęką na ścianie. A co by było gdyby pilocik był razem z kluczykiem? Chyba się domyślasz - pojedzie, wtedy już dupa blada, bo możesz mu jedynie pomachać.

Ale są gusta i guściki. Firefox, rób jak uważasz, lub uważaj co robisz :D
pozdrawiam

Oczywiscie masz racje i zgadzam sie z Toba w 100%, zastanowie sie nad tym. Dzieki za obszerne wyjasnienie oraz zobrazowanie sytuacji :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez unio » niedziela, 7 czerwca 2009, 12:55

Najpierw trzeba sobie zadać pytanie do czego ma być ten alarm. Jeżeli tylko do odstraszania małolatów przed wsiadaniem lub do krótkiego postoju pod sklepem albo do odstraszenia na polu namiotowym przy namiocie to wystarczy ten z dolnej półki. Odpalanie zdalne to dla mnie wiejski tuning rozpowszechniony w chińskich skuterach. Co innego zdalne gaszenie, przydaje się np. w sytuacji opisanej wyżej z tym że pewnie skorzystałeś z tej opcji raz w życiu a z drugiej strony kto zostawia odpalone moto i oddala się. Jak ktoś chce naprawdę porządny alarm to są profesjonalne z sygnałem powiadomienia ale one już trochę kosztują . Oczywiście własna inicjatywa podłączenia np. + i - wzięte nie bezpośrednio z aku tylko np z odpowiedniej wiązki dają większą szansę na rezygnacje dla złodzieja. Dodatkowo ukrycie syreny i centralki w trudno dostępnym miejscu też będzie przeszkodą.
unio

Postprzez firefox » poniedziałek, 6 lipca 2009, 10:40

Ja wlasnie zakupilem alrm ktory pokazywalem wyzej, czyli Stig i wszystko jest fajnei ale nie wszystko podlaczylem bo nie jestem elektrykiem i mam z tym problem. Jedyne co podlaczylem to kierunki, syrenke i sama centralne (zasilanie). Alarm piszczy, ale nie wszystkie funkcje jeszcze dzialaja.

Czy jest ktos z wawy lub okolic co zna sie troche na schematach i moze pomoc, ewentualnie podjade np do Elblaga ;)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez zolwik » poniedziałek, 6 lipca 2009, 13:07

FF szkoda że się śpieszyłeś to bym pomógł , a wczym problem?
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez DiElektryk » poniedziałek, 6 lipca 2009, 18:52

Kolego sympatyczny jak nie masz pojęcia to raczej nie bierz się samemu za podpięcie immobilisera - szkoda coś spalić.
Druga sprawa to odpalanie - nasze zabawki są na gaźniku i aby odpalić trzeba przy zimnym silniku zaciągnąć ssanie, a po chwili ująć czyli i tak przy moto musisz być obecny. Gdy silnik gorący nie ma raczej potrzeby aby odpalać bo i grzać się nie musi. Istotne jest też że zawsze trzeba by zostawiać moto na luzie gdyż zakładam że alarm podpięty będzie przez przekaźnik do rozrusznika, chyba że masz zamiar bawić się w obejście czujnika klamki sprzęgła co jak wynika z twojego postu o braku znajomości elektryki będzie raczej abstrakcją nie do zrealizowania.
Życzę w każdym razie powodzenia. I daj znać kolego ile Ci ten kluczyk wytrzyma :)

PS. A następnym razem zapraszam do mnie na zakupy.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 lipca 2009, 18:54 przez DiElektryk, łącznie edytowano 2 razy
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez zolwik » wtorek, 7 lipca 2009, 09:03

DiElektryk przejrzałem twoją stronke o alarmach ,jak wygląda sprawa przesyłki i ew.gw.?
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez firefox » wtorek, 7 lipca 2009, 09:11

DiElektryk napisał(a):Kolego sympatyczny jak nie masz pojęcia to raczej nie bierz się samemu za podpięcie immobilisera - szkoda coś spalić.
Druga sprawa to odpalanie - nasze zabawki są na gaźniku i aby odpalić trzeba przy zimnym silniku zaciągnąć ssanie, a po chwili ująć czyli i tak przy moto musisz być obecny. Gdy silnik gorący nie ma raczej potrzeby aby odpalać bo i grzać się nie musi. Istotne jest też że zawsze trzeba by zostawiać moto na luzie gdyż zakładam że alarm podpięty będzie przez przekaźnik do rozrusznika, chyba że masz zamiar bawić się w obejście czujnika klamki sprzęgła co jak wynika z twojego postu o braku znajomości elektryki będzie raczej abstrakcją nie do zrealizowania.
Życzę w każdym razie powodzenia. I daj znać kolego ile Ci ten kluczyk wytrzyma :)

PS. A następnym razem zapraszam do mnie na zakupy.

Czyzby stronka byla na bazie osccommerce z ewentualnymi poprawkami ??
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA