Pawel BMW napisał(a):proponujesz zamordowac silnik, teoria niedouczonych mechanikow, bierze olej - nalac gestszy
Szczebel napisał(a):Pawel BMW napisał(a):proponujesz zamordowac silnik, teoria niedouczonych mechanikow, bierze olej - nalac gestszy
Drogi kolego motocykl z przebiegem 45000 to nie to samo co Auto z takim oto przebiegiem zwróć uwagę na to iżten motocykl nie jest chłodzony wodą i pracuje w wiekszych temperaturach niż motocykle chłodzone cieczą w pozatym nie symbol 20W50 NIE OZNACZA ZE TEN OLEJ JEST GĘSTSZY ALE TO IŻ MA ON INNE PARAMETRY SMARNE ORAZ WYTRZYMUJE INNE TEMPERATURY O GESTOSCI I TRWAŁOŚCI OLEJU DECYDUJE PARAMETR APIpozatym motocykl ma zintegrowaną skrzynię biegów co oznacza iz olej ten pracuje dwa razy więcej niż olej w motocyklach które sa chłodzone ciecza gdyż chłodzi sie on powietrzem i olejem jednocześnie smaruje on skrzynię biegów ja uzywam takiego oleju o jakim napisałem i jakoś przez to nie ucierpiałem pozatym napewno olej ten tworzy lepszy film olejowy na sciankach cylindrów a takrze uszczelnia bardziej pierścienie co npewno nie jest niekorzystne dla silnika nie zapominaj też iż jest to stara konstrukcja i wlewa sie do niego olej mineralny już od nowości ja leje i mam z tego dobry przykład moto nie przegrzewa sie latasz 200 konsumpcja na poziomie względnym bo musi gdzies ten olejek łyknąć cudów nie ma także panowie polecam OLEJ MOTUL 3000 20W50 bz obaw mozecie go stosowac jest to w tej chwili nalepszy olej do silników ze zintegrowanymi skrzyniami biegów oraz starszej generacji choperów lejcie śmiało i cieszcie sie jeszcze długo swoimi maszynami
![]()
![]()
![]()
[ Dodano: 05-06-09, 00:02 ]
pozatym kolego któremu tutaj tyle tego oleju znikaproponuję zmierzyć ciśnienie na cylindrach bo może masz juz połowe silnika
a jesli bdzie w porządku napewno zmiana uszczelniaczy da porządany efekt mniejszej konsumpcji olejku ......
Pawel BMW napisał(a):lej sobie co chcesz, ja nie zaleje nic inneg jak dedykowany 10w40 bez wzgeldu ile bedzie oleju bral,
moj imbryk akurat praktycznie wcale nie bierze oleju, 4tys i dolalem 300ml, nie oszczedzam bardzo czesto odcinka, proby jazdy na kole,
Daniel napisał(a):Chciałem się dowiedzieć,jaka jest norma spalania oleju,czy wogóle wasze gsxf-y biorą olej z silnika?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość