SPALANIE OLEJU

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Greedo » wtorek, 26 maja 2009, 11:26

Olej do filtra warto wlewać, bo zanim się on napełni mija kilka sekund. I silnik sobie czeka na olej przez te kilka sekund.
Greedo

Postprzez Djobeł » piątek, 29 maja 2009, 22:52

Zastanawiam się czy tak wspomniana "konsumpcja" oleju jest spowodowana naturalną koleją rzeczy (zwłaszcza przy większym przebiegu) czy po prostu pierścienie lub uszczelniacze nie są zbyt trwałe w jajku. U mnie spalanie jest konkretne - w zależności od rodzaju oleju i typu jazdy. na 10w40 było świetnie, na 15w40 troche gorzej. Bywało ze na 1000km trzeba było dolać 1l oleju, ale zaznacze ze taki stan rzeczy miał miejsce przy prędkościach rzędu 170-200. Mam przejechane 40,55 kkm, rocznik 98. przy normalnej jezdzie ok 120, 140 spalanie oleju na poziomie 200ml/1000, także jak ktoś tu wspomniał "olejak" ma to do siebie, że bierze olej.

Pozdrawiam
Djobeł

Postprzez Pawel BMW » sobota, 30 maja 2009, 17:25

Szczebel napisał(a):kolego jeśli moto spala tobie pół litra na 1000 to proponuje zmiane na 20w50

proponujesz zamordowac silnik, teoria niedouczonych mechanikow, bierze olej - nalac gestszy
Pawel BMW

Postprzez ZiGi » sobota, 30 maja 2009, 21:53

Ja tam jeżdżę na 15W50 od niedawna i nie narzekam no ale moje Jajo ma już ponad 69kkm, więc poszedłem za radą Jednego z najlepszych mechaniorów w okolicy i właśnie na 15W50 zmieniłem.
No ale do tej pory jeździłem na 10W40 i w sumie ubywało go tak około 150-200ml na 1kkm.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Szczebel » czwartek, 4 czerwca 2009, 22:53

Pawel BMW napisał(a):proponujesz zamordowac silnik, teoria niedouczonych mechanikow, bierze olej - nalac gestszy

Drogi kolego motocykl z przebiegem 45000 to nie to samo co Auto z takim oto przebiegiem zwróć uwagę na to iżten motocykl nie jest chłodzony wodą i pracuje w wiekszych temperaturach niż motocykle chłodzone cieczą w pozatym nie symbol 20W50 NIE OZNACZA ZE TEN OLEJ JEST GĘSTSZY ALE TO IŻ MA ON INNE PARAMETRY SMARNE ORAZ WYTRZYMUJE INNE TEMPERATURY O GESTOSCI I TRWAŁOŚCI OLEJU DECYDUJE PARAMETR API :) pozatym motocykl ma zintegrowaną skrzynię biegów co oznacza iz olej ten pracuje dwa razy więcej niż olej w motocyklach które sa chłodzone ciecza gdyż chłodzi sie on powietrzem i olejem jednocześnie smaruje on skrzynię biegów ja uzywam takiego oleju o jakim napisałem i jakoś przez to nie ucierpiałem pozatym napewno olej ten tworzy lepszy film olejowy na sciankach cylindrów a takrze uszczelnia bardziej pierścienie co npewno nie jest niekorzystne dla silnika nie zapominaj też iż jest to stara konstrukcja i wlewa sie do niego olej mineralny już od nowości ja leje i mam z tego dobry przykład moto nie przegrzewa sie latasz 200 konsumpcja na poziomie względnym bo musi gdzies ten olejek łyknąć cudów nie ma także panowie polecam OLEJ MOTUL 3000 20W50 bz obaw mozecie go stosowac jest to w tej chwili nalepszy olej do silników ze zintegrowanymi skrzyniami biegów oraz starszej generacji choperów lejcie śmiało i cieszcie sie jeszcze długo swoimi maszynami :D ;) :)

[ Dodano: 05-06-09, 00:02 ]
pozatym kolego któremu tutaj tyle tego oleju znika ;) proponuję zmierzyć ciśnienie na cylindrach bo może masz juz połowe silnika ;) a jesli bdzie w porządku napewno zmiana uszczelniaczy da porządany efekt mniejszej konsumpcji olejku ......
Szczebel

Postprzez zolwik » piątek, 5 czerwca 2009, 06:00

Szczebel napisał(a):
Pawel BMW napisał(a):proponujesz zamordowac silnik, teoria niedouczonych mechanikow, bierze olej - nalac gestszy

Drogi kolego motocykl z przebiegem 45000 to nie to samo co Auto z takim oto przebiegiem zwróć uwagę na to iżten motocykl nie jest chłodzony wodą i pracuje w wiekszych temperaturach niż motocykle chłodzone cieczą w pozatym nie symbol 20W50 NIE OZNACZA ZE TEN OLEJ JEST GĘSTSZY ALE TO IŻ MA ON INNE PARAMETRY SMARNE ORAZ WYTRZYMUJE INNE TEMPERATURY O GESTOSCI I TRWAŁOŚCI OLEJU DECYDUJE PARAMETR API :) pozatym motocykl ma zintegrowaną skrzynię biegów co oznacza iz olej ten pracuje dwa razy więcej niż olej w motocyklach które sa chłodzone ciecza gdyż chłodzi sie on powietrzem i olejem jednocześnie smaruje on skrzynię biegów ja uzywam takiego oleju o jakim napisałem i jakoś przez to nie ucierpiałem pozatym napewno olej ten tworzy lepszy film olejowy na sciankach cylindrów a takrze uszczelnia bardziej pierścienie co npewno nie jest niekorzystne dla silnika nie zapominaj też iż jest to stara konstrukcja i wlewa sie do niego olej mineralny już od nowości ja leje i mam z tego dobry przykład moto nie przegrzewa sie latasz 200 konsumpcja na poziomie względnym bo musi gdzies ten olejek łyknąć cudów nie ma także panowie polecam OLEJ MOTUL 3000 20W50 bz obaw mozecie go stosowac jest to w tej chwili nalepszy olej do silników ze zintegrowanymi skrzyniami biegów oraz starszej generacji choperów lejcie śmiało i cieszcie sie jeszcze długo swoimi maszynami :D ;) :)

[ Dodano: 05-06-09, 00:02 ]
pozatym kolego któremu tutaj tyle tego oleju znika ;) proponuję zmierzyć ciśnienie na cylindrach bo może masz juz połowe silnika ;) a jesli bdzie w porządku napewno zmiana uszczelniaczy da porządany efekt mniejszej konsumpcji olejku ......

Człowieku za nim coś napiszej i wyślesz do ludzi to przeczytaj swoje wypociny ,a 20w50 kto na to wpadł :!:
zolwik

Postprzez Nyuno » piątek, 5 czerwca 2009, 06:51

zolwik - można trochę grzeczniej, bo odniosłem niemiłe wrażenie.
Obrazek
Nyuno

Postprzez Pawel BMW » piątek, 5 czerwca 2009, 11:59

Szczebel

lej sobie co chcesz, ja nie zaleje nic inneg jak dedykowany 10w40 bez wzgeldu ile bedzie oleju bral,
moj imbryk akurat praktycznie wcale nie bierze oleju, 4tys i dolalem 300ml, nie oszczedzam bardzo czesto odcinka, proby jazdy na kole,
Pawel BMW

Postprzez zolwik » piątek, 5 czerwca 2009, 15:58

Nyuno napisał(a):zolwik - można trochę grzeczniej, bo odniosłem niemiłe wrażenie.

przepraszam troszkę mnie poniosło jak to przeczytałem :mrgreen:
zolwik

Postprzez Szczebel » piątek, 5 czerwca 2009, 23:47

Pawel BMW napisał(a):lej sobie co chcesz, ja nie zaleje nic inneg jak dedykowany 10w40 bez wzgeldu ile bedzie oleju bral,
moj imbryk akurat praktycznie wcale nie bierze oleju, 4tys i dolalem 300ml, nie oszczedzam bardzo czesto odcinka, proby jazdy na kole,

Lej co chcesz wal na koło oroty wkrecaj jak najczesciej na max czerwone pole długo pojeździsz, GOOD LUCK !!!! :D moze lepiej było pomyśleć o GSX-r 750 a nie GSX-f oleju dolewasz tyle ile powinienes dolewac puki co tylko sie cieszyć :mrgreen: ja mam swoje doświadczenia no i przykład ziomków ktorzy zakatowali te maszyny sposobem którym to sie chwalisz
Szczebel

Postprzez Łysolek » sobota, 6 czerwca 2009, 08:25

akurat to co Szczebel napisał to święta racja , mówie to ja dystrybutor olei Castrol 8) aczkolwiek ile ludzi i rodzai olejów tyle i opinii , każdy z Was ma napewno troche racji aczkolwiek post Szczebla oddaje jasną sytuacje o olejach :)
Łysolek

Postprzez Szczebel » sobota, 6 czerwca 2009, 10:50

Dzięki Łysolek ale siedze w olejach juz troche lat i śledze wszelkie nowości warto wiedzieć co się wlewa ale niktórym to bez różnicy mimo ze moto bedie palić go litr na 1000 to dalej będą go z uporem maniaka wlewać ale to juz nie moja gestia ja wiem co jest dobre dla mojego czajniczka no i on odwdzięcza sie tym ze nie robi mi numerów :D a sprężanie na cylindrach wykazuje ok 25% zużycia silnika a mam zamiar to jeszcze jakis czas utrzymać potem to juz tylko remont może maszyne uratować
Szczebel

Postprzez Pawel BMW » niedziela, 7 czerwca 2009, 12:56

nie no smiech na sali, zapomnieliscie ze olejaki sa bardzo trwale silniki, fakt do mojej jazdy bedzie lepszy gsxr i na takiego poluje,

skoro silnik pali litr na 1000 to trzeba zrobic remont silnika, ale wali mnie to co wlewacie
Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 12:58 przez Pawel BMW, łącznie edytowano 2 razy
Pawel BMW

Postprzez Szczebel » czwartek, 11 czerwca 2009, 15:02

jak silnik pali litr na 1000 to jest juz zajechany złom a nie dobra maszyna
Szczebel

Postprzez Kordian Ciesielski » niedziela, 28 czerwca 2009, 21:04

Witam , mój dziadek łyka około 100 ml/1000km.oliwy castrol 10w40 power1

Myśle że jeszcze parę sezonów polatam. :lol:

Live to ride,ride to live.
Kordian Ciesielski

Postprzez bboy4 » środa, 15 lipca 2009, 10:10

Czeka góra 2 sekundy... Czyli tyle ile świeci się kontrolka oleju zanim zgaśnie po odpaleniu.
W tym czasie na ściankach , panewkach i pierścieniach jest wystarczająco oleju żeby silnik sie nie przytarł...
bboy4

Postprzez Krzysiek1989 » czwartek, 16 lipca 2009, 11:48

Tez nigdy nie wlewałem oleju do filtra... Nalewam, odpalam moto, dolewka i znów odpalam sprawdzam i gra muzyka :) ja w tym sezonie zrobiłem 4500 km czasami się wkreciło pod 10 tys. ale nie zauwazyłem ubytku oleju.
Krzysiek1989

Postprzez Laguna » sobota, 18 lipca 2009, 23:31

ja mam 85tyś przelatane i na szybkiej trasie 160-200 na 1000km wzioł około 1l a jak latam po miejscu to z 200ml :/
Laguna

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » środa, 22 lipca 2009, 12:43

Co wy sie martwicie takim zuzyciem oleju :?:
Skoro Honda CBR Fireblade 2008-2009r bierze 1000ml na 1000km? :diabel:
Niestety usterka fabryczna....o ktorej malo kto wie,i sama Honda niechetnie ja usuwa...
Wszystko wyszlo w Jueseju :P
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Re: Jaka jest norma spalania oleju?

Postprzez iavbi » poniedziałek, 3 maja 2010, 09:34

Daniel napisał(a):Chciałem się dowiedzieć,jaka jest norma spalania oleju,czy wogóle wasze gsxf-y biorą olej z silnika?

Słuchaj :D mój bierze w granicach 150ml na 1000km jak jeżdżę "normalnie", a jak go przypałuje do tych powiedzmy 11tyś. obrotów to potrafi "wziąć" nawet i 500ml na tysiąc...
iavbi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK