KLEPANIE, STUKANIE, DZIWNE DŹWIĘKI W SILNIKU

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Adriann » sobota, 13 sierpnia 2011, 14:11

Podobno nie ma opcji aby cos sie rozlecialo, jest tylko ten wkurzajacy stukot i gorsza amortyzacja zmian obciazenia sprzeglo/skrzynia/naped. Gdybys jednak znalazl jeszcze kogos kto ma ten problem, to chetnie poczytam, bo jezdze tak 2 rok i dalej czesto nie daje mi to spokoju, gdyby to kosztowalo mniej to bym to dawno zrobil, a tak to szukac uzywanego kosza ktory moze miec te same luzy na sprezynach amora... Pozdro.

[ Dodano: 13-08-11, 15:40 ]
A na jaki olej zmieniles? Co miasles wczesniej? Ja mam Motula 10w40 a plaune zmienic przed zima na inny, moze cos sie zmieni a moze pogorszy - zobaczymy. Pozdro.
Adriann

Postprzez elkdarek » sobota, 13 sierpnia 2011, 22:47

Niewiem jaki lał poprzedni właściciel ja wlałem Midland 10w40. Moje moto trochę zaniedbane tanio kupiłem i teraz narzekam. Potrzebuję 1 śruby od dolnej półki, i tulejki takiej która siedzi w otworze od przedniej ośki w ladze. Może posiadasz takie rzeczy albo może ktoś kto czyta moje posty. dzięki
Darek
elkdarek

Szum w skrzyni...

Postprzez Majkelo » środa, 7 września 2011, 10:04

Wiem, że podobne tematy już były, ale nie znalazłem tam satysfakcjonującej odpowiedzi.
Moda z góry przepraszam, za dubel - pisałem w dziale SKRZYNIA, ale niestety mój post się dodął do ostatniej mojej wypowiedzi w tamtym dziale i userzy nie widzą daty edycji, więc użyłem takiego oto tricku :)

Jak pisałem w dziale SKRZYNIA BIEGÓW, po zmianie tłumika z przelotówki na seryjny słysze teraz pracę mechanizmów moto. Skrzynia pracuje precyzyjnie, nic nie szarpie, nie wyskakuje etc.
Ale za to szumi. Odgłos przypomina dźwięk jaki wydaje jazda samochodem na wstecznym. Bez znaczenia czy to dodając czy ujmując gazu. Czy to norma i też tak macie czy kończą mi się łożyska w skrzynce? Liczę się z możliwością ich wymiany - w końcu to elemnty eksploatacyjne i wieczne nie są, ale chciałem się upewnić.

Jeszcze raz sorka za dubel i z góry dzieki za odpowiedź.
Ostatnio edytowano środa, 7 września 2011, 10:06 przez Majkelo, łącznie edytowano 1 raz
Majkelo

Postprzez gsxf600 » środa, 7 września 2011, 10:42

o, mnie też to interesuje, wprawdzie jak oglądam jakieś filmiki z jazdy jajcem czy bandziorem to praktycznie wszędzie wyje, ale nie wiem kiedy to wycie już o czyms świadczy czy po prostu TTTM :)
gsxf600

Postprzez Majkelo » środa, 7 września 2011, 11:40

Jeśli miałeś np mineralke wcześniej a nalałeś syntetyka\półsyntetyka, to takie objawy możesz niestety mieć mieć.
Oleje syntetyczne mają tzw. substancje myjące i można je stosować po olejach mineralnych pod warunkiem zrobienia "płukanki" silnika. Tak mi przynajmniej mówiono :) Jestem informatykiem a nie mechanikiem ;)
Majkelo

Postprzez guardian_angel » piątek, 9 września 2011, 12:25

Majkelo, To nic dziwnego, teraz słyszysz silnik jak pracuje, a nie dudnienie z wydechu i tak ma być. Skoro skrzynia działa prawidłowo to nie widzę żadnego problemu. Możliwe że masz zalany zły olej i może lekko hałasować. Po tzmianie tłumika należało by wyregulować gaźniki na nowo.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Majkelo » piątek, 9 września 2011, 13:16

Zrobię synchro oczywiście, tylko się zastanawiam czy warto na zimę się z tym pieścić...
Skrzynka działa jak trzeba, nie skacze, nie puka etc. Tyle, że szumi :)

Olej wlany to MOTUL 10W40 półsyntetyk. Czyli tak jak powinno być.

[ Dodano: 12-09-11, 09:25 ]
Wymiana filtra i oleju, skrzynia szumi - z tego wychodzi, że tak ma być :)
Majkelo

Cos chrobocze w silniku

Postprzez shreeek » niedziela, 11 września 2011, 20:18

W czasie hamowania silnikiem, slysze jakby hrobotanie/stukanie. Na luzie rowniez stukanie slychac, przy wzroscie obrotow problem nie wystepuje dopiero przy schodzeniu. lancuszek rozrzadu wymieniony 20 tys temu, bez napinacza. Zawory byly w zeszlym roku ustawianie.
Co to moze byc ? ;)
shreeek

Postprzez Bartek Tymoszuk » niedziela, 11 września 2011, 23:43

a olej kiedy wymieniales? moto rozgrzane rozumiem ?
Bartek Tymoszuk

Postprzez shreeek » poniedziałek, 12 września 2011, 07:32

tak rozgrzane... poprzednik zmienial olej 5 tys temu. Na zimnym tez stuka, lancuszek rozrzadu zmieniony 20 tys temu, ale bez napinacza
shreeek

Postprzez Majkelo » poniedziałek, 12 września 2011, 10:19

Podobny temat był już poruszany na forum i wskazanie było na amortyzator kosza sprzęgłowego chyba. Poszperaj na forum i sprawdź to sposobem tam podanym.
Może to stuka.
Majkelo

Postprzez shreeek » poniedziałek, 12 września 2011, 19:41

Bylem w serwisie u nas w miescie, ogolnie obejrzal motocykl stwierdzil "Zajebi.... " posluchal silniczka i znowu stwierdzenie one tak maja... Nic nie ruszac..
shreeek

Postprzez RAV » poniedziałek, 12 września 2011, 19:47

shreeek napisał(a):Bylem w serwisie u nas w miescie, ogolnie obejrzal motocykl stwierdzil "Zajebi.... " posluchal silniczka i znowu stwierdzenie one tak maja... Nic nie ruszac..

Olejak :D one wszystkie (znaczna większość) brzmią jak by ktoś do cylindra im paczkę gwoździ wrzucił :D TTTM :P
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez shreeek » poniedziałek, 12 września 2011, 23:55

hehe dzieki za info ;)
jeszcze pare pytan mam.
1 co ile zmienia sie olej w piecu ? wg zapisek, mial zmieniany co 5 tys..
2 przy 62 tys mial wymieniane walki rozrzadu, lancuszek . Czy one tka szybko padaja?
nigdzie nie moge znalezc zapisku odnosnie sprzegla, ile ono wytrzymuje ?
shreeek

Postprzez lewmichal » wtorek, 13 września 2011, 07:28

Bo sprzęgło zużywa się w zależności od stylu jazdy i tego kiedy się zużyje nie można przewidzieć.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

STUK HAŁAS PODCZAS URUCHAMIANIA

Postprzez Valhalla » piątek, 23 marca 2012, 10:52

Objaw wystąpił 2 razy. Wczoraj po postoju pod pracą przez 7 godzin oraz dziś rano. Podczas odpalania słychać jakby walnięcie młotkiem wewnątrz silnika, gdzieś po lewej stronie. To co jeszcze usłyszałem to syczenie z cylindra czyli doszło do momentu sprężania, silnik jakby zapalił na 1 cylindrze na 0,5 sekundy później bum i cisza.
Teraz mam 2 teorie:
1. Zapłon jest za wczesny i zaczyna cofać silnik i to uderzenie koła zębatego przy rozruszniku
2. Coś nie tak z rozrusznikiem i cofa się gdy ma za duży opór (zimny olej), albo jeszce coś innego dziwnego
Po czymś takim rozrusznik chwilkę ciężej kręci (wnioskuję że dlatego że już jest ciśnienie w cylindrach) ale silnik odpala normalnie i podczas jazdy nic się nie dzieje ani nie słychać nic dziwnego

Spotkał się może ktoś z czymś takim?
"Nie wiem" - znaczy wiem, ale nie chce mi się tego tłumaczyć ;p
Valhalla

Postprzez dziadekartur » piątek, 23 marca 2012, 11:25

Witam. Takie objawy mogą mieć wiele przyczyn, ale:
sprawdz ciśnienia na każdym cylindrze i zrób to natychmiast - bo jedną z przyczyn może być "wieszanie" się jednego z zaworów w pozycji otwartej a podczas uruchomienia tłok go "wbija-odwiesza".
Masz rację, że dochodzi do sprężania i słychać syk - to może właśnie być objaw podwieszania się zaworu.
Powodzenia
dziadekartur

stukanie w silniku

Postprzez tosca303 » poniedziałek, 26 marca 2012, 19:50

witam
koledzy mam taka prośbe koledze w fazerze 600 z roku 1999 zaczelo cos stukac w silniku i prosil mnie zebym napisal u nas na forum co to moze byc

http://www.youtube.com/watch?v=9jC_Ki7Of20

w linku jest nagrane to zjawisko
tosca303

Postprzez Sokol » wtorek, 27 marca 2012, 01:31

Jak dla mnie to panewka, silnik do remontu lub kupic drugi Objawy podobne co kolezance w kawie zx6 panewka padla wymien olej i sprawdz czy sa w oleju drobne opilki metalu
Sokol

Postprzez Valhalla » środa, 28 marca 2012, 13:56

Obecnie objaw nie występuje. Moto było na regulacji zaworów wcześniej. Zastanawiam się czy może być to powiązane.
"Nie wiem" - znaczy wiem, ale nie chce mi się tego tłumaczyć ;p
Valhalla

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK