WYCIEK OLEJU, NIESZCZELNOŚĆ, POCENIE

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez brodaty_rider » środa, 24 sierpnia 2011, 08:15

Noger, 30 minut
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez Bounce » czwartek, 25 sierpnia 2011, 09:39

No tak ale odkrece dekiel jak bede olej zmieniał może nawet to dziś zrobie....
Bounce

Postprzez RAV » czwartek, 25 sierpnia 2011, 11:09

ogórek napisał(a):może mieć tak brudne to oczko od środka że nic nie widać .ja tak miałem jak kupiłem swoje moto.trzeba odkrecić dekiel i umyć szkiełko od środka.

ogórek, tylko tu powstaje pytanie czy widać było chociaż tą 6-cio ramienną blaszkę wewnątrz:
Obrazek

czy raczej to okienko było czarne :) jak widać blaszkę a nie widać oleju (na prosto ustawionym moto oczywiście) to raczej ma problem a ilością oleum :P W każdym bądź razie mi by to spokoju nie dawało :) jest olej czy tylko szybka brudna ? :) chyba bym nie spał po nocach :P

Ps. kumpel w Ducati ma właśnie czarne tak jakby pomalowane te okienka i nic nie widać, ale on jest z tych co to martwią się dopiero jak się coś wysypie. Tak to oleju nie sprawdza nawet bo i po co, ktoś mu kiedyś zajrzał i powiedział że jest wszystko ok. :D
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez cichy » czwartek, 25 sierpnia 2011, 12:49

a nie wystarczy postawic moto na bocznej nozce? jak okienko nadal jest czarne to znaczy brudne, a jak czyste to najprawdopodobniej jest za duzo oleju i na centralce zalewa cale ;)
cichy

Postprzez kebs » czwartek, 1 września 2011, 18:43

Podłącze sie pod temat.

Potrzebuje uszczelke pod klawiature głowicy ? Tak to sie chyba nazywa ? Tam gdzie są uszczeli w krztałcie półksiężyca.... Jak sformułować pytanie, bo nie moge znaleźć tak wpisująć...

Pech chciał że pęknął mi węzyk od kranika, zaczął parskać gdzie popadnie, a poprzedni własciciel gdy zdejmował tą pokrywe nie wymienił uszczelki tylko dał starą posmarowaną silikonem. Silikon odpadł i teraz parska olej ;/
Ostatnio edytowano czwartek, 1 września 2011, 18:44 przez kebs, łącznie edytowano 1 raz
kebs

Postprzez Budzik » piątek, 2 września 2011, 10:43

uszczelka pokrywy zaworow, a nie zadna klawiatura (klawiatura jest slangiem mechanikow:P )
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez guardian_angel » piątek, 2 września 2011, 12:08

i pianistów :)
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez kebs » piątek, 2 września 2011, 15:08

Dobra, znalazłem wsyzstko co mi potrzebne, nawet te okrągłe pod śruby, tyle że one w cenie 7 zł a pod pokrywe 70. Nie sądziłem że aż tyle to moze kosztować. Ale silikonem napewno zalewać tego nie będe.

Jak juz mam zamiar ściągać pokrywe, zwrócic na coś uwage ? Coś może być zuzyte, do wymiany? Pytam bo nie miałem wczesniej doczynienia z zadnymi silnikami. Ew. jak już będe miał rozebrana gore czy iść dalej?

Tak sie zastanawiam czy czasem juz nie skonczyc 'sezonu' i nie zaczac grzebać.

Reg i synchro. gaznikow wiem co, jak gdzie nawet tutorial napisany jest.

Tylko mi podajcie adres to tematu ( bo nie moge znalezc ) co praktycznie robi sie co sezon. Chce zeby silnik był w dobym stanie na nastepny sezon :) Pieniążki są, wymiany zaplanowane tylko chce wszystko sam zrobić, ew przy pomocy znajomego.
kebs

Postprzez Budzik » piątek, 2 września 2011, 22:38

jak sciagniesz pokrywe zaworow tood razu mozesz sobie zrobic luzy zaworowe ;]
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Alpha » niedziela, 4 września 2011, 21:45

Uszczelki nie wymienia się po każdej regulacji zaworów , tylko gdy jest uszkodzona np w czasie montażu . Smarowanie silikonem zaleca Suzuki , ale tylko te "półksiężyce" .

TU masz owners manual , z tabelką przeglądów .
Alpha

Postprzez kebs » niedziela, 4 września 2011, 22:35

Dzięki :)

Głównie chodzi o to że chyba na śrubach tych górnych, z dwóch praktycznie silikon wyleciał i wygląda to tak jak by były bez uszczelek.

Ale jak już sie napaliłem to wymienie te uszczelki na nowe, zebym wiedział na czym stoje. Przy okazji kupie szczelinomierz i wakuometr. Jak zobacze co tam jest w środku dowiem sie więcej, a dokłądniej jutro.

Najlepsze to to, że kogo bym nie zapytał o cos, odpowiada ze sam nic nie robi przy pojezdzie :diabel:
kebs

Postprzez Milan » piątek, 23 września 2011, 11:23

Mam taki dziwny problem, otóż od pewnego czasu kapał mi olej z suki, dziś go wymieniłem, założyłem nową podkładkę, z korka jak narazie nic nie kapie, ale zobaczyłem że z lewej strony kapie na kolektor ;/ Na ile mogłem zajrzeć to wydaję mi się, że albo kapie ze sprzęgła, tam gdzie bolec ten siedzi, albo coś przy lewarku od biegów
Milan

Postprzez Adriann » sobota, 24 września 2011, 08:10

Bounce to w koncu masz ten olej w silniku czy nie, a moze brudne oczko? U mnie na centralce jest na zimnym silniku wyraznie ponad polowe zakrytego oczka olejem. Przeciez to najwazniejsze o czym trzeba wiedziec i czego pilnowac...
Adriann

Postprzez pegaz » sobota, 24 września 2011, 08:31

Milan napisał(a):Mam taki dziwny problem, otóż od pewnego czasu kapał mi olej z suki, dziś go wymieniłem, założyłem nową podkładkę, z korka jak narazie nic nie kapie, ale zobaczyłem że z lewej strony kapie na kolektor ;/ Na ile mogłem zajrzeć to wydaję mi się, że albo kapie ze sprzęgła, tam gdzie bolec ten siedzi, albo coś przy lewarku od biegów

Linka sprzegla jest polaczona poprzez trzpien ze sprzeglem i tam jest uszczelniacz. Moze on sie skonczyl. Zdejmij plug, oslone zebatki. Jezeli stad bedziesz mial wyciek oleju, bedziesz widzial.

Wytrzyj do sucha caly silnik od spodu, uruchom i poczekaj. Jak zacznie cieknac to powoli pojdziesz gdzie jest wyciek.
pegaz

Postprzez Milan » niedziela, 25 września 2011, 16:06

Zdarzało mi się jeździć bez tego trzpienia jako że chwilowo linki nie miałem, duże są koszta wymiany takiego uszczelniacza? Planuje moto do mechanika odstawić żeby uszczelniacze w lagach wymienił to niech i to sprawdzi. Ostatnio sprawdzałem to jak by mniej go ubywało...
Milan

Postprzez pegaz » niedziela, 25 września 2011, 16:42

Ten trzpien wlacza/wylacza sprzeglo przez slimak, ktory przesowa linka. Jak Ci sie udalo bez tego trzpienia jezdzic?
pegaz

Postprzez Milan » niedziela, 25 września 2011, 17:40

To było tak, że urwała mi się linka sprzęgła, wymontowałem ją i chciałem tego ślimaka wyczyścić i sie wszysktkie kulki wysypałyi do starszego stażem kolegi pojechałem z tym wszystkim w plecaku, przy odpowiednich obrotach mozna bez sprzęgła zmieniać biegi bez większych szkód dla skrzyni. Ale to ze można nie oznacza ze się powinno :)
Milan

Postprzez pegaz » niedziela, 25 września 2011, 18:32

He, he a odpalanie na pycha.

Nie wiem ile moze kosztowac wymiana uszczelniacza przy trzpieniu. Moze najpierw zlokalizuj dokladnie gdzie jest wyciek, a potem bedziemy myslec.
pegaz

Postprzez ziomek4000 » niedziela, 10 czerwca 2012, 22:29

ja mam problem z poceniem się chłodnicy od góry. obstawiam że winowajcą są uszczelki na przewodach które wchodzą od góry. ogarnia ktoś jakie tam są te uszczelki? gdzie można je kupić? ewentualnie jakieś wymiary? oraz czy żeby je wymienić to trzeba spuścić olej czy może jak moto postoi trochę to olej spływa i tam go nie ma?
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez lewmichal » poniedziałek, 11 czerwca 2012, 09:12

Tam są oringi, tylko nie znam wymiarów. Odkręć i zobaczysz. Nie musisz spuszczać oleju do wymiany.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK