SPRZĘGŁO

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

slizganie sie sprzegla

Postprzez kolo791212 » czwartek, 29 marca 2012, 05:38

witam wracam do tematu slizgania sprzegla przyjrzalem sie temu blizej po wymianie oleju bez zmian musze przejechac spokojnie do 4 tys obrotow jakies 5 km inaczej sprzeglo sie slizga potem jest juz dobrze czy to normalne czy zaczac szukac sprzegla i sprezynek
kolo791212

Postprzez PawelZ » czwartek, 29 marca 2012, 06:35

Nie wiem czy o ten sam objaw Ci chodzi ale u mnie jak silnik nie jest dobrze rozgrzany to przy 4 tys obrotów jest taki opór i nie chce się wkręcić wyżej(jakbym pociagnal mocno manetka to sie wkreci), ale ja uważam to za normalne przy niedogrzanym silniku i generalnie jak silnik złapie temperature to bez problemu wchodzi na wyzsze obroty i wszystko chula. I tu również proszę o opinię znawców bo ja jeszcze laikiem jestem i może musze cos naprawić :) . Więc jeśli to ten sam objaw co u mnie to napewno nie wina sprzęgła bo ja wymieniałem niedawno i nic Ci to nie da. Jak go zimnego odpalisz i na luzie tez bedzie opór przy 4 tys to znaczy ze nie sprzeglo i masz to samo co ja. Niedawno robione tez miałem gaźniki i zawory, czyściłem świece, olej też nie stary, wymieniałem tarcze sprzegła a taki objaw mam cały czas.
PawelZ

Postprzez Salvelinus » czwartek, 29 marca 2012, 06:36

Ja bym najpierw popuścił linkę sprzęgła i sprawdził czy pomoże. Przynajmniej miałem tak w Diversionie
Salvelinus

Postprzez kolo791212 » czwartek, 29 marca 2012, 09:20

probowalem juz i bez skutku
kolo791212

Postprzez kolo791212 » czwartek, 29 marca 2012, 09:23

pawel nie ja takiego nie mam problemu zapale zimna pochodzi ok min na biegu jalowym i nie ma problemu z wkrecaniem sie na obroty tylko jak dam jej ognia to od 4 tys obrotomierz leci odrazu na 12 poprostu sie slizga jakbys kolo podniosl do gory
kolo791212

Postprzez TasmaN » czwartek, 29 marca 2012, 09:35

kolo, to masz zdechniete sprzeglo juz totalnie. Mozna pokombinowac z mocniejszymi sprezynami dociskajacymi ale to jak naprawianie samolotu kawalkiem druta... zmien sprzeglo na nowe i lataj spokojnie :)

Edit: ZTCP w Jajku podobnie jak w GS500 jest jeszcze jedna sruba regulacyjna sprzegla... sprawdz to moze jeszcze najpierw.
Ostatnio edytowano czwartek, 29 marca 2012, 09:37 przez TasmaN, łącznie edytowano 1 raz
TasmaN

Postprzez stachuwp » czwartek, 29 marca 2012, 11:09

Dokładnie tak jak piszę TasmaN, po kupnie miałem to samo jak zimny to ślizgało się sprzęgło a jak się rozgrzał to było wszystko w porządku. Najpierw regulowałem przy manetce co po za większym luzem nic nie zmieniało. W końcu dorwałem się do tej regulacji w silniku. Odkręciłem ok 0,5 do 1 obrotu wyregulowałem przy klamce i teraz jest wszystko OK.

Fakt faktem że siedzi w tym jakiś szkopuł ponieważ na zimnym luz na klamce to ok. 0,5 cm a po rozgrzaniu robi się ok 1-1,5cm. No ale teraz przynajmniej nie ślizga się sprzęgło.
był -> Chart 210
-> GS 500 Five Star 98r
jest -> Ogar 200
-> ETZ 150
-> ETZ 150 99% oryginał
-> GSX 600F
stachuwp

Postprzez PawelZ » czwartek, 29 marca 2012, 11:42

A co myślicie o tym co ja opisałem powyżej? Normalnie to odpalam go, pochodzi na ssaniu ze 2 min to wsiadam i jade, ale tak tylko do 4 tys krece go, wyzej nie bo jest taki opór przy 4 tys, jakby go muliło. Jakbym przycisnal manetka mocniej to jak przejdzie te 5 tys obrotów to idzie do góry normalnie, ale wiadomo wole nie cisnac jak silnik niedogrzany dobrze. Jak przejade tak ze 4 km dopiero ten opór przy 4 tys obrotów znika i normalnie sie wkreca. Miałem to od samego poczatku jak kupilem a juz prawie 5 tys km zrobilem i myslalem ze to normalne przy niedogrzanym silniku. Jak Wy tak nie macie to znaczy ze musze sie udac do mojego magika, zobaczymy co on zaśpiewa.
PawelZ

Postprzez lewmichal » czwartek, 29 marca 2012, 12:51

To raczej normalny objaw, że nie wkręca Ci się na zimnym.
Ostatnio edytowano czwartek, 29 marca 2012, 12:51 przez lewmichal, łącznie edytowano 1 raz
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez TasmaN » czwartek, 29 marca 2012, 13:15

PawelZ napisał(a): Jakbym przycisnal manetka mocniej to jak przejdzie te 5 tys obrotów to idzie do góry normalnie,

takim sposobem to ja o malo co kiedys sie pod autobus nie wpiepszylem... jak sie zamulil na chwile a potem kopa dostal i uslizg tylu :/

A to co piszesz to normalny objaw (raczej przy obecnych temperaturach).... rozgrzewaj go poprostu dluzej.
TasmaN

Postprzez PawelZ » czwartek, 29 marca 2012, 13:22

Dzięki za rozjaśnienie tematu :) Jakbym mógł to bym po piwie postawił :)
PawelZ

Postprzez Sokol » piątek, 30 marca 2012, 01:00

olejaki sa bardzo czule na rozgrzanie Ja swoj rozgrzewam z 3-4 minuty na 2 tys obrotow i pierwsze kilka km jade spokojnie bardzo a pozniej jak mnie poniesie fantazja to ogien :)
Sokol

Postprzez wuja79 » czwartek, 5 kwietnia 2012, 10:46

Koledzy, czy wiecie jaką długość mają oryginalne sprężyny sprzęgła? Aktualnie rozebrane mam całe sprzęgło i zmierzyłem że moje sprężyny mają gługość 4.9 cm. Po skręceniu w koszu skracają się do 3cm natomiast gdy ścisnąłem je całkowicie w imadle to miały długość 2.6cm. Zatem ich możliwy skok po zamontowaniu to 0.4cm. Wszystkie te eksperymenty wykonuję gdyż borykam się z ciężko działąjącym sprzegłem. Do tego stopnia że w zeszłym sezonie zerwałem linke. Może kluczem sprawy jest że mam sprężyny nie od tego modelu?
wuja79

Postprzez unio » poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 10:39

Jaka jest długość to tego nie wiem ale wymieniałem niedawno sprężyny sprzęgła w motocyklu mojej kobiety XJ 600 bo zaczynało sie ślizgać na EBC. Różnica w długości była niewielka bo zaledwie 1,5 mm ale twardość była zupełnie inna co ma znaczenie i problem znikną mimo że nie wymieniałem tarcz.
unio

Postprzez Gof » wtorek, 10 kwietnia 2012, 19:26

Czego to może być objaw jak z temperaturą silnika rośnie luz linki sprzęgła? Jak silnik jest zimny to luz jest minimalny (był tak wyregulowany) a jak się rozgrzeje to robi się coraz większy.
Gof

Postprzez PawelZ » wtorek, 10 kwietnia 2012, 19:34

gof napisał(a):Czego to może być objaw jak z temperaturą silnika rośnie luz linki sprzęgła? Jak silnik jest zimny to luz jest minimalny (był tak wyregulowany) a jak się rozgrzeje to robi się coraz większy.

Mam identycznie, a przed wymianą tarcz sprzęgła tego nie miałem
PawelZ

Postprzez unio » wtorek, 10 kwietnia 2012, 22:08

Jak pisałem w GSXF nie wymieniałem sprzęgła i sprężyn ale w XJ było tak że pokrywa sprzęgła musi byc dokładnie w tym samym miejscu spasowana co kosz. Tam są znaki w postaci takich kropek - znaków i inne spasowanie było do dupy mimo ze wyjete tarcze i nowe sprężyny dobrze wchodziły i nie było problemu z przykręceniem.
unio

Postprzez Calvados » sobota, 18 sierpnia 2012, 21:31

Eh z tego co tu wyczytałem czeka mnie wymiana tarcz sprzęgłowych :(
Wszystko do tej pory było w porządku, a po dzisiejszej jeździe sprzęgło zaczęło się lekko ślizgać :(

Chłopaki, czy coś jeszcze kombinować z naciągiem linki czy po prostu zacisnąć zęby i kupić te cholerne tarcze? :P
Ostatnio edytowano sobota, 18 sierpnia 2012, 21:32 przez Calvados, łącznie edytowano 1 raz
[ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo *Click*
Calvados

Postprzez wasil90 » poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 14:41

Gof, rozgrzany materiał w tym przypadku linka zwiększa swoja długość (objętość) gdy sie nagrzewa i luz na klamce jest w tedy wiekszy
wasil90

Postprzez Gof » poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 19:57

Stary, ale nie aż tak :)

W każdym razie przez te 4 miesiące zdążyłem wyregulować ;)
Gof

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK