ZAWORY, WAŁKI, ŁAŃCUSZEK ROZRZĄDU

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez yzydor » sobota, 13 czerwca 2009, 08:45

A czy mechanik przy wymianie łańcuszka zdejmuje głowicę ?
Bo powiem szczerze że mam do wymiany również te dwa przewody olejowe które są pomiędzy głowicą a blokiem.
yzydor

Postprzez ZiGi » sobota, 13 czerwca 2009, 15:23

montis napisał(a):Znajomy mechanik mi np. zrobi łańcuch z pełnym rozebraniem + kupno zębatek i łańcucha i mnie to wyniesie 500 zł.

No to ja też chce Łańcuch rozrządu i napinacz za 500zł

yzydor napisał(a):A czy mechanik przy wymianie łańcuszka zdejmuje głowicę ?
Bo powiem szczerze że mam do wymiany również te dwa przewody olejowe które są pomiędzy głowicą a blokiem.

Masz na myśli całą głowice czy tylko mówisz o pokrywie głowicy? No bo jeśli o pokrywę Ci chodzi to powiem jedno że bez zdjęcia pokrywy to się nie da zrobić.
No ale wracając do wymiany rozrządu to jeśli masz trochę wiedzy i odpowiednie narzędzia typu zakuwarka do łańcucha to jest szansa że sobie możesz poradzić sam. No ale jeśli nie masz Know how to się lepiej za to nie bierz, bo sobie rozrząd przestawisz itp i tylko więcej problemów będziesz miał i wydasz więcej niż jakbyś wstawił do mechanika.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Re: jakie luzy

Postprzez ZiGi » sobota, 13 czerwca 2009, 15:33

Paweł napisał(a):
yzydor napisał(a):Witajcie.
Podłącze się do tematu.
Proszę podrzućcie jakie mają być luzy na zaworach w GSX750F z 2003 r.

Witam .
Zawory ssące: 0.10 - 0.15 mm
Zawory wydechowe: 0.18 - 0.23 mm

Oczywiście mierzone na zimnym silniku.
Pozdrawiam
Paweł

A najlepiej wybrać sobie wartości uśrednione czyli dla IN 0.12mm EX 0.2mm
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

łańcuszek rozrządu i parę kwestji

Postprzez yzydor » niedziela, 28 czerwca 2009, 13:53

Witajcie.
Temat pewnie wałkowany ale forum zawsze można podpompować wiedzą.

Powiedzcie mi jak rozpoznać na ucho czy łańcuszek jest do wymiany?
Czy napinacz również trzeba wymieniać ?
Czy ślizgi rónież się wymienia?

Dodam że motocykl jest z 2003 roku i w przeglądzie z UK napisano że przejechał 45015mil co daje nam 72444km.
Pewnie dla niektórych jest zaskoczeniem powyższy przebieg ale nie ukrywam żę był on nie małym zaskoczeniem również dla mnie gdyż kupując motocykl na liczniku miał zaledwie 19745 mil --> 31776mil. Dopiero podczas uważnego studiowania dokumentacji wyczytałem z przeglau jaki miał miejsce w UK że to nie prawda.

Dziwi mnie jednak fakt że przez 5,5 roku można zrobić tyle kilometrów motocyklem.
To jest około 13171km rocznie.
Jak sądzicie czy wierzyć w to co jest na papierze czy na liczniku bo 72kkm dla motocykla to dość sporo jak na ten rocznik ? :? :/
yzydor

Postprzez fafudrak » niedziela, 28 czerwca 2009, 15:34

Ja rowniez rok temu kupilem duze jajko z UK. Moj jest z 2000 roku i mial na liczniku 43 tys mil. Moim zdaniem taki przebieg nie zabija jajka. Poza tym w UK to normalne przebiegi :) oni tam caly rok jezdza.
fafudrak

Postprzez Nyuno » wtorek, 30 czerwca 2009, 06:37

To nawet nie chodzi o to, że cały rok, tylko o to, że jest tam po czym jeździć. Jeżeli ktoś miał moto dla jazdy turystycznej, to bez problemu trzaskał po 12k rocznie. Ja w tym sezonie ponad 6500 zrobiłem, zapewne drugie tyle do końca sezonu zrobię.
Obrazek
Nyuno

Postprzez yzydor » wtorek, 30 czerwca 2009, 22:01

Słuchajcie.
Rozebrałem pół motoru żeby dostać się do zaworów i ZONK !!!
Proszę zerknijcie na zdjęcie i powiedzcie jak mam wyregulować 16v ?
Nie ukrywam że zaskoczyło mnie to że są dwie śruby na jednym kowadełku.
Jak to wyregulować ? Gdzie mierzyć luz ?

Obrazek

Obrazek :(
yzydor

Postprzez Loku » wtorek, 30 czerwca 2009, 22:22

yzydor, masz dość martwiące pytania na tym etapie rozebranego silnika, jak masz możliwość to poproś kogoś doświadzczonego żeby Ci ten pierwszy raz pokazał jak to robić albo zrób tak jak piszą w serwisówce krok po kroku. Bez ilustracji i dokładnego wytłumaczenia cięzko bedzie komukolwiek wytłumaczyć Ci jak to zrobić dobrze przez forum chyba że ktoś zamieści jakiś autorski opis. Sprawa generalnie nie jest trudna ale bardzo poważana ale brawa i szacun za samodzielną próbe obsługi moto. Ja póki co boje sie samemu regulować zawory , chyba że stałby ktoś nademną i jeszcze przez miesiąc mi mówił że dobrze to zrobiłem za bardzo sie stresuje takimi rzeczami. :oops:
Loku

Postprzez firefox » wtorek, 30 czerwca 2009, 22:25

yzydor napisał(a):Słuchajcie.
Rozebrałem pół motoru żeby dostać się do zaworów i ZONK !!!
Proszę zerknijcie na zdjęcie i powiedzcie jak mam wyregulować 16v ?
Nie ukrywam że zaskoczyło mnie to że są dwie śruby na jednym kowadełku.
Jak to wyregulować ? Gdzie mierzyć luz ?

[url=http://img218.imageshack.us/img218/7271/20090630005.th.jpg]Obrazek[/URL]

[url=http://img218.imageshack.us/img218/7204/20090630006.th.jpg]Obrazek[/URL] :(

Opis dokladnie co i jak wraz ze zdjeciami mial Tasior, ale niestety jego opis znikl wraz z awaria serwera, dzis backup jest robiony przez nas i odtworzenie powinno byc maks z jednego dnia.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez yzydor » wtorek, 30 czerwca 2009, 22:31

Powiem szczerze rzuciłem się z motyką na słońce ( no chyba że panikuję ) ale ustawienie zaworów w mojej starej renault 19 było również na śruby więc nie długo myśląc stwierdziłem że dam radę i jak już napisałem powyżej ZONK. Okazało się że przerosło to moje najśmielsze wyobrażenia.

Chyba jestem " GUPI "

Natomiast chciałbym podzielić się również spostrzeżeniami że silnik po przebiegu
76000 po zdjęciu dekla wygląda czyściutko bez nagaru i takich tam.

Jeżeli jest ktoś w stanie mnie poinstruować to poproszę.

P.S
Kupiłem MICRONA :)
yzydor

Postprzez kosa1022 » środa, 1 lipca 2009, 15:17

yzydor nie jest to trudne.
Jak robiłeś regulacje zaworów w samochodzie to tu dasz rade bez problemów. Nic się nie zmienia ustawiasz takie luzy jak podaje serwisówka tyle tylko że masz 2 razy więcej do ustawienia. Nie wiem jak Ci to łopatologicznie wytłumaczyć ale jak chcesz to na PW wyśyłam Ci mój numer to zadzwoń zrobie co moge.
kosa1022

Postprzez yzydor » środa, 1 lipca 2009, 19:58

No i zrobiłem :)

Powiem wam że jeżeli miałbym robić to jeszcze raz zajęło by mi to pewnie 1 dzień.

Mam tylko dziwne wrażenie że na wyższych obrotach jakby nie równo pracował.
yzydor

Postprzez wiking » środa, 1 lipca 2009, 20:13

no ja zrobilem regulacje w zeszlym tygodniu, tez to byl moj pierwszy raz w moto, ale tak jak pisze kosa1022 jezeli ktos robil to juz w aucie to poradzi sobie bez problemu. mam pytanie czy zawsze wymieniacie uszczelke pod pokrywa zaworow? bo teoretycznie to chyba trzeba by bylo ja wymieniac za kazdym razem a ja kurcze wlozylem stara i teraz sie zastanawiam czy nie zacznie cieknac, narazie jest ok.
wiking

Postprzez kosa1022 » środa, 1 lipca 2009, 20:32

wiking, spokojnie ja robiłem regulacje zaworów w lutym i też nie zakładałem nowej uszczelki ani nawet nie wspomagałem jakimiś silikonami. Jak narazie jest OK i pewnie już tak zostanie :)
kosa1022

Postprzez yzydor » środa, 1 lipca 2009, 22:30

Powiem wam że to nic strasznego. Jedynym problemem jest konieczność rozebrania połowy motocykla :/

A powiedzcie jak można na oko i ucho stwierdzić konieczność wymiany łańcuszka rozrządu ?
yzydor

Postprzez ZiGi » czwartek, 2 lipca 2009, 08:11

yzydor napisał(a):No i zrobiłem :)

Powiem wam że jeżeli miałbym robić to jeszcze raz zajęło by mi to pewnie 1 dzień.

Mam tylko dziwne wrażenie że na wyższych obrotach jakby nie równo pracował.

Eee tam jeden dzień, ja robiłem regulacje zaworów Michałowi_ts i zajęło mi to około 25 minut (mam na myśli samą regulację), oczywiście do tego trzeba doliczyć dobranie się do silnika, zdjęcie owiewek, baku, poprzeczki i pokrywy silnika :) No a potem jeszcze jeden dzien czekałem na świece irydowe co opóźniło mi oddanie Michałowi motocykla.

wiking napisał(a):mam pytanie czy zawsze wymieniacie uszczelke pod pokrywa zaworow?

Zazwyczaj jeśli uszczelka nie jest przegrzana to wystarczy ją lekko silikonem posmarować i będzie ok :D

yzydor napisał(a):A powiedzcie jak można na oko i ucho stwierdzić konieczność wymiany łańcuszka rozrządu ?

No jak już miałeś zdjętą pokrywę silnika to mogłeś sobie sprawdzić czy masz sztywno napięty łańcuch czy jest luźny jak guma w majtkach, to najlepszy sposób. Poza tym słychać specyficzne dzwonienie łańcuszka rozrządu, w różnym zakresie obrotów. Ja niebawem będę wymieniał napinacz i łańcuszek, napinacz już mam na łańcuszek jeszcze czekam.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez firefox » piątek, 3 lipca 2009, 12:35

ZiGi napisał(a):Eee tam jeden dzień, ja robiłem regulacje zaworów Michałowi_ts i zajęło mi to około 25 minut (mam na myśli samą regulację), oczywiście do tego trzeba doliczyć dobranie się do silnika, zdjęcie owiewek, baku, poprzeczki i pokrywy silnika :) No a potem jeszcze jeden dzien czekałem na świece irydowe co opóźniło mi oddanie Michałowi motocykla.

Jak domyslam sie, robiles to z greedo albo on Ci pokazal co i jak, jesli tak bylo to wtedy sprawa jest prosta. Jak sie nie ma wiedzy to wszystko jest trudne, przypomnij sobie...
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez ZiGi » piątek, 3 lipca 2009, 13:02

firefox napisał(a):Jak domyslam sie, robiles to z greedo albo on Ci pokazal co i jak, jesli tak bylo to wtedy sprawa jest prosta. Jak sie nie ma wiedzy to wszystko jest trudne, przypomnij sobie...

Tak prawdę mówiąc to Greedo pomógł mi zrobić synchro gaźników, co w sumie też nie jest trudne. Resztę robiłem w sumie sam, no ale kiedyś widziałem jak Greedo komuś robił regulację w GS500 gdzie są płytki a nie śruby no ale ogólnie i tak rzeczywiście miałem łatwiej :P
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez firefox » piątek, 3 lipca 2009, 13:21

ZiGi napisał(a):
firefox napisał(a):Jak domyslam sie, robiles to z greedo albo on Ci pokazal co i jak, jesli tak bylo to wtedy sprawa jest prosta. Jak sie nie ma wiedzy to wszystko jest trudne, przypomnij sobie...

Tak prawdę mówiąc to Greedo pomógł mi zrobić synchro gaźników, co w sumie też nie jest trudne. Resztę robiłem w sumie sam, no ale kiedyś widziałem jak Greedo komuś robił regulację w GS500 gdzie są płytki a nie śruby no ale ogólnie i tak rzeczywiście miałem łatwiej :P

Spoko, ja jak wymienilem klocki tez dla mnie proste, ale jak siadalem pierwszy raz to magia :) Dzis mecze sie z alarmem ale jestem na dobrej drodze zeby w ogole kierunki migaly :P
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Gonzo » środa, 12 sierpnia 2009, 19:03

jak pozbyc sie linek od góry i od ssania bo nie moge zdjac góry od silnika ;/ aby dostac sie do zaworów
Ostatnio edytowano środa, 12 sierpnia 2009, 19:03 przez Gonzo, łącznie edytowano 1 raz
Gonzo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK