Problem z ustawieniem kranika

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Problem z ustawieniem kranika

Postprzez Pan W » wtorek, 14 sierpnia 2012, 21:30

Naczytałem się instrukcji...
i tam jest napisane (i narysowane) że strzałka na kraniku w:
lewo - rezerwa
dół - normalnie
prawo - zalewanie gaźnika

a u mnie nie da się wziąć w dół.... jest lewo góra i prawo.
Zostawiłem na noc na prawo - w baku ponad rezerwą.
Gaźnik mam obrócony czy co?
Proszę o poradę jak sprawdzić co jest w jakiej pozycji.
Pan W

Postprzez unio » wtorek, 14 sierpnia 2012, 21:43

Masz gaźnik od innego moto. Mozliwe że od GS 500. PRI spraedzisz jak zdejmiesz wężyk i będzie lecieć paliwo bez włączania silnika
unio

Postprzez ziomek4000 » czwartek, 16 sierpnia 2012, 08:40

możliwe też że ktoś wcześniej rozbierał kranik i źle założył blaszkę która spina pokrętło z resztą kranika.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez unio » czwartek, 16 sierpnia 2012, 11:50

"Masz gaźnik od innego moto. Mozliwe że od GS 500. PRI spraedzisz jak zdejmiesz wężyk i będzie lecieć paliwo bez włączania silnika"

Tfuu nie gaźnik tylko kranik. Dopiero teraz odzcytałem swój poprzedni post a edycja trwa tylko do 15 minut.
unio

Postprzez kwiat » piątek, 17 sierpnia 2012, 22:22

panowie mam takie male pytanko. mam jajko z 99r i jechalem sobie normalnie do najblizszego orlenu ale jak zrzucalem biegi na manetce zabraklo mi mocy... po czym zgasl mi motocykl... nastepnie zmienilem na kraniku na rezerwe (a mialem lekko z 5l wachy) i rowniez nie chcial odpalic i dopiero uruchomil sie z 2 biegu na zapych... na rezerwie jechal mi normalnie a na "on" juz zaraz mi gasl. powiedzcie mi od ilu litrow w baczku zaczyna wlaczac sie rezerwa i trzeba grzebac przy kraniku.:) tak dla pewnosci na przyszlosc.;) z gory dzieki;)
Serce bije w tempie obrotów maszyny.
kwiat

Postprzez Sokol » sobota, 18 sierpnia 2012, 03:23

W 750 rezerwa zaczyna sie od5 litrow a bak ma 20 litrow w starym modelu jak i nowszych do 2003 roku pozniej moglo sie cos zmienic
Sokol

Postprzez Alpha » sobota, 18 sierpnia 2012, 10:43

Na ON zabrakło paliwa , i w gaźnikach nie było już paliwa , mimo że przełączyłeś na RES . Należało użyć PRI na parę chwil , żeby komory pływakowe się napełnily . Kranik podciśnieniowy - otwiera się gdy silnik pracuje .
Alpha

Postprzez Budzik » sobota, 18 sierpnia 2012, 10:54

a przelaczasz na res w momencie gdy dodasz gazu na manetce a motocykl dopiero po chwili zacznie przyspieszac (z takim charakterystycznym opuznieniem- najpierw straci icut mocy a potem dostaje kopa) to znaczy ze trzeba przalaczyc na res i nie bedize juz problemu ;]
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez marianopala » wtorek, 16 października 2012, 18:37

A nie można ciągle na PRI trzymać ? Bo juz miesiąc tak jeżdżę i nie wiem co zrobić :? Moto odpala czy ciepły czy zimny(+troche ssania) za pierwszym razem.
Lewa w Górę !
marianopala

Postprzez ziomek4000 » wtorek, 16 października 2012, 18:41

wbrew powszechnym opiniom to jeśli masz 100% pewności że zaworki iglicowe w gaźnikach są szczelne to możesz śmiało trzymać na PRI i nic złego się nie stanie. wiem to z doświadczenia bo gdy kupiłem GS500 i nie ogarniałem działania kranika to jeździłem tak jak był ustawiony gdy go kupiłem. czyli na PRI. jeździłem tak 3 miesiące i nic się nie stało.
Ostatnio edytowano wtorek, 16 października 2012, 18:41 przez ziomek4000, łącznie edytowano 1 raz
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Pan W » sobota, 20 października 2012, 09:03

Dalej nie wiem co z tym moim kranikiem.
Z tego co zrozumiałem to na jednej z pozycji (PRI) powinno lecieć paliwo. Wyciągnąłem bak z moto i moim oczom ukazał się taki oto widok:

Obrazek

Do przyłącza 1 jest wąż który idzie do filtra paliwa
Do przyłącza 2 jest wąż który idzie gdzieś w gaźniki.
Kranik kręci się o 180st i posiada strzałkę. Odkąd kupiłem moto jeżdżę na strzałce w stronę tylnego koła. (na zdjęcia w stronę 1).
Gdy już miałem bak na zewnątrz to pokręciłem sobie kranikiem i ani razu nie poleciała benzyna z żadnego króćca. Możliwe, że nie mam pozycji PRI?
Pan W

Postprzez marianopala » sobota, 20 października 2012, 14:01

Dziwne, ja mam z pozycji twojej 1 wąż do dwoch gaźników , ale mam jedną rurke wiecej tak jakby naprzeciw jedynki i stamtąd leci wąż do 2 pary gaźników, a 2 to u mnie chyba jakieś podciśnienie. Nie wiem czy Ci to pomoze czy nie, ale napisać mozna... Aa i dodam, że jak przekrecisz strzałką właśnie w strone 1 to powinno z weza nr1 leciec paliwo
Lewa w Górę !
marianopala

Postprzez lewmichal » sobota, 20 października 2012, 17:03

marianopala napisał(a):Dziwne, ja mam z pozycji twojej 1 wąż do dwoch gaźników , ale mam jedną rurke wiecej tak jakby naprzeciw jedynki i stamtąd leci wąż do 2 pary gaźników, a 2 to u mnie chyba jakieś podciśnienie

Bo w Imbryku jest inny kranik niż w Jajku
Ostatnio edytowano sobota, 20 października 2012, 17:04 przez lewmichal, łącznie edytowano 1 raz
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ziomek4000 » niedziela, 21 października 2012, 08:50

nie wiem jak to dokładnie jej jest w jajku/imbryku (kraniki prawie takie same poza tym jednym wyjściem) bo nie rozbierałem tych kraników, ale w GS500 kranik jest podobny i tak po rozłożeniu jeśli go ktoś złożył (bo da się go źle złożyć) to też paliwo źle leciało. musisz odkręcić pokrętło i zobaczyć jak ustawiony jest ten plastikowy wałek w środku kranika. myślę że to jest przyczyną problemów
ziomek4000

Postprzez kojak83 » niedziela, 21 października 2012, 10:54

Paliwo powinno lecieć wężykiem nr 1 właśnie w tej pozycji kranika, w której masz go ustawionego na zdjęciu. Fabrycznie to właśnie pozycja PRI. Ale żeby ono leciało, bak musi być w takiej pozycji żeby paliwo się dostawało do kranika. Ewentualnie możesz sprawdzić czy pokrętło jest prawidłowo złożone przekręcając je na maxa w lewo i wtedy strzałka powinna być skierowana do tyłu.
Ostatnio edytowano niedziela, 21 października 2012, 10:55 przez kojak83, łącznie edytowano 1 raz
kojak83

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF