Dwa Suzuki Gsx750f , Jedno nie odpala

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Budzik » czwartek, 21 marca 2013, 07:58

Gof, przez chwile myslalem o tym samym, ze kolejniosc zla :D
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez matrus2 » czwartek, 21 marca 2013, 16:22

Może benzyna zwietrzała. Ja wymieniałem wszystkie świece, zalałem świezą bene, podłączyłem pod auto i autostartem. I na początku ciężko niechciał, poźniej tylko na jeden gar i po chwili odpalił (przy czym poszła czarna chmura dymu)...

Teraz chodzi normalnie.
:)
matrus2

Postprzez Franticxx » piątek, 22 marca 2013, 12:21

-Kolejnosc fajek dobra ( sa podpisane i dlugosc kabla odpowiada kolejnosci)
- nie zagadal na chwile i nie zgasl ( porostu przepalil naddatek samostartu ale nie zaskoczyl)
-ssanie wyciagane na maxa ( zreszta byly probowane dwa zestawy gaźników)
- benzyna nie zwietrzala , sprawdzane dwa komplety świec ( na wszystkich byla iska normalnie) , zmieniany byl nawet zbiornik ( swieza benzyna , inny filtr paliwa)

W poniedzialek bede mial czas i zamierzam sprawdzic/ustawic rozrząd i moment podawania iskry na kazda świece , i jeszcze sprawdze GMP.
Jesli Odpali to napisze . Dzieki za sugestie
Franticxx

Postprzez kebs » piątek, 22 marca 2013, 14:15

Ja w tamtym roku miałem podobny problem.

Zamontowałem filtry paliwa dodatkowe, paliwa nie było wiele w baku - według wskaźnika paliwa trzeba było już jezdzic na rezerwie.

Tak tez odpalałem i nie mogłem odpalić. Palił na 1 i 3 gar, później 1 2 3.

Do sedna, cały sozon gdy musiałem juz przełączać na rezerwe, były problemy.

Więc,

spuść paliwo z gaźników, zalej nowym poprzez ustawiene na PRI, mozna tak kilka razy.
Sprawdź drożność wężyków doprowadzających paliwo.
U mnie to było problemem, filtr dawał za duży opór, paliwo nie dochodziło - efekt, oczywisty.

Podałeś już strzykawką paliwo na każdy gar? Ja też tak robilem i to przynosiło efekty.
Co do czujników, przynajmniej u mnie jest tak, że jeśli któryś nie styka, to nie kręci.
Chociaż u znajomego, było tak że kręcił ale nie palił.

Jeśli iskra powiadasz że jest, paliwo jest problemem.

Strzykawka z paliwem Ci to pokaże.
Co szesnaście zaworów może zrobić z człowiekiem...
kebs

Postprzez mariolondon » piątek, 22 marca 2013, 15:24

Hm ciekawa sprawa piszesz ze wszystko wymieniales gazniki bak paliwo wiec sprawe paliwa mamy zalatwiona.Czy moto posiada alarm jezeli tak odlancz byc moze odcina gdzies prad, jezeli nie niewiem jak ale moim zdaniem przestawiles zaplon iskra jest kompresja pewnie tez jest chociaz by byla slaba to moto zapali tylko ze mocy brakuje przy jezdzie.Trzeba sprawdzic czy iskra wystepuje w dobrym momencie czyli na danym cylindzrze kiedy wystapi iskra 2 zawory zamkniete tlok ok 3-5mm do punktu "0".
mariusz
mariolondon

Postprzez Franticxx » wtorek, 26 marca 2013, 20:22

SPRAWA ROZWIAZANA.
Po roznych probach i pomyslach, zadzwonilem do znajomego mojego znajomego, pogadalem i powiedzial ze mial kilka przypadkow ze w zime "dłubał" sie przy motorach, ktore nie chcialy odpalic i rozne rzeczy robil i ? NIC . az przyszla wiosna temperatura 5+ i nagle odpalil ( mowil akurat o gsx'r).
Przynioslem do garazu grzejnik i farelke z nawiewem. postalo tak kilka godzin.
W tym czasie sprawdzilem kompresje w silniku ( szału nie robi srednio 5,5) , zalalem po trochu paliwa prosto do cylindrow. no i pozniej krecilem do aku samochodowego przez kable ( skonczyl sie prad) , podlaczylem do wlaczonego auta(diesel) , krecilem + plak i wkoncu odpalil !!! :D
co za radosc po 1,5 tygodniu "rozkminy" .
jedyne co to mial wysokie obroty nawet bez ssania 4 tysiace ( ale podejrzewam ze to przez brak filtra powietrza i dlatego ze to gazniki z innego motoru , juz nie regulowalem tego)
Bardzo Dziekuje Wszystkim za wszelkie pomysly i propozycje.
Zycze wszystkim "bezproblemowego" odpalania :)
Ostatnio edytowano wtorek, 26 marca 2013, 20:22 przez Franticxx, łącznie edytowano 1 raz
Franticxx

Postprzez ch3st3r3k » wtorek, 26 marca 2013, 23:21

Franticxx, to coś pewnie o tobie przez ten czas http://www.hopaj.pl/76496
:) sam przez to przechodziłem jak mi aku padl w zime po odpaleniu radość jest taka ze cieżko opisać:)
ch3st3r3k

Postprzez Gof » środa, 27 marca 2013, 07:29

Tzn. cały czas próbowałeś odpalić na gaźnikach z innego moto i bez ich wyregulowania?
Gof

Postprzez Budzik » środa, 27 marca 2013, 09:13

kompresja 5,5? ze tak powiem dosyc niewiele, jak normalnie powinno byc ok 10,5
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Poprzednia strona

Powrót do SILNIK