No... zamontowałem dziś gaźniki do motocykla i ze strachem w oczach odpaliłem motocykl. Stałem przed tym bojąc się sie odpalić z 10 minut jak dziecko, co musi pokazać dla rodziców uwagę w dzienniczku

, ale no co sie może w końcu stać w końcu wszystko zrobione. Jeszcze raz paliwo jest i nie cieknie, prąd jest i podłączone przewody więc ... odpalamy i szlak

nie chodzi. Tym razem już nie ręką (poparzyłem ja ostatnio), ale gąbką z wodą sprawdzam 1 kolektor - zimny, drugi - zimny, trzeci - gorący, czwarty - gorący ???? WTF, o co chodzi. Gazuję gazuje i tylko strzały w rurę, ale filtra nie założyłem, więc świecę w airboxa i ... paliwa nie widzę żeby się przelewało, więc co jest !!!!! na wolnych obrotach gaśnie na gazie chodzi na 2 cylindry. No koszmar normalnie. Nic zdejmuje bak, wykręcam niepaląca świece, bezie czarna to ja wypalę i wyczyszczę - tak sobie myślę i ... co jest ona czyściutka ???? i gorąca. Sprawdzam iskrę NO JEST. Już nic nie rozumiem. Szukam telefonu do motodoktora i siadam na stołeczku przy motocyklu czekając na połączenie. Patrzę na suzanę i oczy mi wypadły z orbit co jest, o co chodzi - czemu na cewce mam zaznaczone II cylinder a ja mam zdjętą świecę z I ??? na kolana i patrzę (bo oczywiście opisałem je odwrotnie do góry nogami i trzeba się schylić żeby to zobaczyć) A JAK 1 świeca przewód podłączony do przypisanego do cewki 2 cylindra 2 dokładnie na odwrót ??? Zamieniam je i udaję, że to przecież nie ja je montowałem ... znowu strach odpalić. Kręcę i wskakuje pięknie na obroty, silnik chodzi na czterech cylindrach. Polewam woda kolektory wszystkie gorące. Gaszę motocykl i znowu odpalam chodzi

przegazuje pięknie brzmi ( a i przy okazji śnieg mi się zsunął z dachu nad garażem od wibracji ). Ufff ...
jaki morał NIGDY NIE mów sprawdziłem sam więc jest dobrze.
Zrób listę i sprawdź dwa razy czy wszystko podłączyłeś dobrze. Po wymianie oleju dam znać jak chodzi Suzanna zrobię jej dla wszelkiego spokoju synchronizację gaźników bo wyciągając może coś przestawiłem.
Wielkie dzięki za pomoc Panowie wsparcie było mi potrzebne. Aż boję się cieszyć, że to już koniec moich problemów, ale na razie czuję się świetnie i świeci słońce, więc tylko grilla palić.
[ Dodano: 24-03-13, 14:25 ]No i teraz już tylko czekać az zleci wszystko
Uploaded with
ImageShack.us