Pan W napisał(a):Widziałem kiedyś na blogu Gofa, patent z podkładkami na tłoczku pompy.
Daj sobie spokój z tym patentem - to zły patent

Z układem hamulcowym sytuacja wygląda tak, że gdy klamka jest puszczona, to jest otwarta w pompie dziurka, przez którą ciśnienie w układzie wyrównuje się z ciśnieniem w zbiorniczku (ciśnieniem atmosferycznym). Dzięki temu rozgrzany układ hamuje tak jak zimny - jak objętość płynu się zwiększy, to nic się nie stanie, bo przy puszczeniu klamki ciśnienie się wyrówna. Podobnie jest z wyrabiającymi się klockami - jak klocki się wyrobią i potrzeba więcej płynu w układzie, to przez ten otworek płyn zejdzie ze zbiorniczka do układu. Jak włożysz podkładkę, to ta dziurka cały czas będzie zasłonięta (tzn. tłok będzie dalej i zbiorniczek wyrównawczy nie będzie połączony z układem). U mnie było tak, że pohamowałem trochę i skończyło się na postoju na przystanku z zablokowanym hamulcem (przynajmniej klamka była twarda

) i wydłubywaniu tych podkładek.
Pan W napisał(a):Zostawić czy drążyć temat dalej bo nie daje mi spokoju że to nie jest poprawne rozwiązanie problemu.
Drążyć, problem szybko wróci.
Pan W napisał(a):Jeśli drążyć temat to:
trzeba by się wsiąść za regenerację pompy.
Co do pompy powiem tyle... niewykluczone, że masz problem z pompą, ale ja tym sposobem mam trzy pompy hamulcowe do Hayabusy. Najpierw sprawdź zaciski. Rozbierz, wyczyść tłoczki (tylko nie papierem ściernym! Delikatnie szmatką), gumki (uszczelki i osłonki) wyczyść szmatką w płynie hamulcowym (nie benzyną ani niczym innym agresywnym), nasmaruj tłoczki pastą do tłoczków i złóż.
Syf na tłoczkach czasami powoduje, że one po puszczeniu klamki delikatnie się cofają. To minimalny ruch, ciężki do zaobserwowania okiem, ale przekłada się na spory ruch klamki, która musi przy każdym hamowaniu znowu docisnąć tłoczki do klocków. To pracuje przy kole, niby są gumowe osłonki, ale i tak syf się tam zbiera i tak... dopiero jak to wyczyścisz i problem nie zniknie, inwestuj kasę w zestawy naprawcze.
I jeszcze odpowiadając na pytanie - ten zestaw jest tylko do jednego zacisku, potrzebne są dwa.
Ostatnio edytowano czwartek, 25 lipca 2013, 08:08 przez Gof, łącznie edytowano 2 razy