Rękawice na chłodniejsze dni, znaczy teraz :)

Produkty, opinie, promocje, namiary...

Rękawice na chłodniejsze dni, znaczy teraz :)

Postprzez net_world » czwartek, 3 października 2013, 20:02

Zapewne było to już przerabiane kilkakrotnie ale odświeżę temat. No cóż zrobiło się chłodniej i najsłabszą jednostkę mego zestawu to rękawice:( Latem super ale teraz jest brrrrrr

Może coś mi polecicie do 200zł

Znalazłem coś takiego, co sądzicie???

http://allegro.pl/rekawice-motocyklowe- ... tabsAnchor

http://allegro.pl/rekawice-motocyklowe- ... 05584.html

Z góry dzięki za pomoc

Pozdr...
net_world

Postprzez requiem5 » piątek, 4 października 2013, 10:35

tak zakup ciepłych "zimowych" rękawic to dobry pomysł, też się za takimi oglądam ale ciężko jest w sklepie sprawdzić czy nie będzie przy większych prędkościach zimno.

Może ktoś z was ma jakiś model który jest zarówno wiatroszczelny jak i ciepły od środka?
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez net_world » piątek, 4 października 2013, 11:08

requiem5 napisał(a):tak zakup ciepłych "zimowych" rękawic to dobry pomysł, też się za takimi oglądam ale ciężko jest w sklepie sprawdzić czy nie będzie przy większych prędkościach zimno.

Może ktoś z was ma jakiś model który jest zarówno wiatroszczelny jak i ciepły od środka?

No nic, padło na te SECA, jak przyjdą to dam znać czy było warto :roll:
net_world

Postprzez net_world » wtorek, 8 października 2013, 16:47

net_world napisał(a):
requiem5 napisał(a):tak zakup ciepłych "zimowych" rękawic to dobry pomysł, też się za takimi oglądam ale ciężko jest w sklepie sprawdzić czy nie będzie przy większych prędkościach zimno.

No nic, padło na te SECA, jak przyjdą to dam znać czy było warto :roll:

Niestety, sklep nie otrzymał zamówionych przeze mnie rękawiczek, tłumacząc się wadą fabryczną. Kaska wróciła. Zamówiłem w Defender i padło tym razem na Modeka Winter Tour

http://www.defender.net.pl/product-pol- ... -Tour.html

Czas pokaże co są warte :roll:
net_world

Postprzez Mariano » środa, 9 października 2013, 10:20

Daj znać jak będziesz miał, na dniach też muszę kupić :P
Mariano

Postprzez net_world » środa, 9 października 2013, 11:43

Mariano napisał(a):Daj znać jak będziesz miał, na dniach też muszę kupić :P

Ostatnio trochę czytałem na ten temat i nie ma co pokładać za wielkich nadziei co do rękawic z membraną Hipora. Już Reissa podobno jest lepsza ale jakoś nie znalazłem takowych. Najlepsze są z membraną z Gore-tex ale te ceny :paluj: od 400zł i w górę :eye:. Czas pokaże i dam napewno znać
Ostatnio edytowano środa, 9 października 2013, 11:44 przez net_world, łącznie edytowano 1 raz
net_world

Postprzez rumcajs » środa, 9 października 2013, 13:43

net_world, Z doświadczenia mogę napisać abyś zwrócił uwagę na porządne protektory na kostkach. Ja nie miałem... podejrzewam, że kość by nie pękła podczas wypadku, gdybym miał dobre rękawiczki.

ps. (albo pękły by 3 naraz bo siła rozłożyła by się na 3 kości, a i tak by nie wytrzymały "taki żarcik sytuacyjny" ;p;p;p;p)
<u>Do zobaczenia na trasie LWG </u>
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez chicken » środa, 9 października 2013, 15:19

http://gsxf.pl/viewtopic.php?t=5078
może ten temacik coś podpowie :)
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez kaamos » środa, 9 października 2013, 16:23

To ja tutaj dopiszę może, ze sobie taki patent wykombinowałem, że pod skórzane rękawice zakładam cienkie wełniane (pojechałem na rynek i wziąłem najcieńsze, jakie mi się udało znaleźć).
Mam na tyle luźną rękawicę, że taki wełniak jakoś się mieści (delikatnie uciska tylko mały lewy palec, ale jak temperatura spada w okolice 0 stopni, to i tak jeżdżę max 15 min na uczelnię, więc mi to za wiele nie przeszkadza).
Do ciaśniejszych rękawic można poszukać jakichś bawełnianych, czy jedwabnych. Powinny co nieco dać (zwłaszcza w rękawicach bez wyściółki, jak moje - skóra dotykana bezpośrednio jest zimna)
Zwłaszcza może to się nadać na rozwiązanie tymczasowe, nim przyjdą zimówki.

Btw ten patent opracowałem na zwykłych rękawicach, do chodzenia codziennego - cienkie skórzane chronią przed wiatrem, pod nie wełniaki zapewniają ciepło i -20 niestraszne.
Ostatnio edytowano środa, 9 października 2013, 16:25 przez kaamos, łącznie edytowano 4 razy
kaamos

Postprzez requiem5 » środa, 9 października 2013, 16:32

chicken napisał(a):http://gsxf.pl/viewtopic.php?t=5078
może ten temacik coś podpowie :)

tak już to prześledziłam i jedyne jakie tam na chłodne dni dostrzegłam to shima roadrunner ale nie mogę ich nigdzie znaleźć w necie. z resztą ja i tak muszę tyłek do sklepu ruszyć bo mam cienkie dłonie i długie palce i kupienie rękawic jest trochę kłopotliwe. Bo albo mogę dwie dłonie w jedną rękawicę włożyć albo palce rękawicy kończą się w połowie moich :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez kaamos » środa, 9 października 2013, 16:48

requiem5 napisał(a):mogę dwie dłonie w jedną rękawicę włożyć

To może takie coś tanie + wełniana rękawiczka pod spód (nawet gruba w tym przypadku)?
kaamos

Postprzez KR-Ociec » środa, 9 października 2013, 17:22

requiem5, a może do rymarza i na miarę ? :roll:
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez lewmichal » środa, 9 października 2013, 18:51

Najwygodniej pod rękawicę wkładać rękawicę foliową np. z Orlenu. Sprawdza się na zimne i deszczowe dni.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez net_world » środa, 9 października 2013, 19:15

rumcajs napisał(a):net_world, Z doświadczenia mogę napisać abyś zwrócił uwagę na porządne protektory na kostkach. Ja nie miałem... podejrzewam, że kość by nie pękła podczas wypadku, gdybym miał dobre rękawiczki.

ps. (albo pękły by 3 naraz bo siła rozłożyła by się na 3 kości, a i tak by nie wytrzymały "taki żarcik sytuacyjny" ;p;p;p;p)

Niby masz rację, że ochraniacze to podstawa, ale czy w tej cenie rękawic można żądać czegoś ach och, czas pokaże. Zobaczymy jak przyjdą i obym nigdy nie musiał ich testować :mrgreen:. Co do podanych patentów z drugimi rękawiczkami, to też go stosuje od jakiegoś czasu. Na krótsze trasy oki ale już dalej nie bardzo - brrrrr :/
net_world

Postprzez requiem5 » środa, 9 października 2013, 19:39

kaamos napisał(a):To może takie coś tanie + wełniana rękawiczka pod spód (nawet gruba w tym przypadku)?

jak leciałam sobie na zakończenie sezonu to właśnie to zrobilam + miałam zamontowane owiewki od wiatru na kierownicy i jak się witałam w wawie z ogórkiem to jedyne co miałam wtedy w głowie to "gdzie włożyć ręce z zimna" potem jak temperatura podskoczyła do +10 to było spoko.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez rumcajs » środa, 9 października 2013, 20:48

requiem5 (...)mam cienkie dłonie i długie palce i kupienie rękawic jest trochę kłopotliwe. Bo albo mogę dwie dłonie w jedną rękawicę włożyć albo palce rękawicy kończą się w połowie moich :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Masz ręce jak urodzona pianistka. Piękne, ale domyślam się że przy szukaniu rękawiczek to koszmar ;)
<u>Do zobaczenia na trasie LWG </u>
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kaamos » środa, 9 października 2013, 21:24

requiem5, znaczy bardziej na myśli miałem rękawice zimowe, ale luźniejsze, jeśli nie możesz aktualnie dopasować do swoich dłoni + wełniak jako wypełniacz, dla dopasowania. W zwykłą rękawicę, to zgadzam się, że jest to rozwiązanie bardziej doraźne, na krótkie wypady tylko.

Do tego ważne jest, by nie wychłodzić przedramion, bo jak przedramiona zimne, to i dłonie zimne. Tak samo jest, idąc dalej w górę kończyny (nogi identycznie). Jest to niby oczywista oczywistość, ale właśnie warto zwrócić uwagę, że jak będzie lekki deficyt ciepła pod kurtką, to jakie by nie były ciepłe rękawice, będzie w nich zimno.
Ostatnio edytowano środa, 9 października 2013, 21:25 przez kaamos, łącznie edytowano 1 raz
kaamos

Postprzez requiem5 » środa, 9 października 2013, 23:26

fakt ja mam na razie letnie tylko rękawice więc o czym ja wogóle mówię :mygad:
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez net_world » piątek, 11 października 2013, 13:11

No i dotarły - MODEKA WINTER TOUR.

Pierwsze wrażenie, solidne duże i chyba nieźle wykonane. Po nałożeniu troszku mieszane uczucia :? , nie żeby były niewygodne czy cóś ale trochę twarde i krępujące ruchy:(

No nic mimo ładnej pogody trza było przetestować. Pojechałem na miasto i troszku poza.
W mieście tragedia, od częstego używania klamki aż mi paluchy bolały od wciskania. Poza miastem już lepiej, bo mniej musiałem zginać paluszki :roll:. Co napewno grzały, czy będzie tak samo zimą czas pokaże o ile zostaną ze mną :roll:

Troszku martwi mnie też chwyt manetek z racji, iż od wewnętrznej strony jest w większości materiał to ten chwyt nie jest tak pewny jak w przypadku skóry. Jutro jeszcze polatam to ostatecznie zdecyduję czy zostawić czy odesłać :comp:

Czy będąc w sklepie kupiłbym je - raczej NIE
Ostatnio edytowano piątek, 11 października 2013, 13:13 przez net_world, łącznie edytowano 1 raz
net_world

Postprzez net_world » piątek, 18 października 2013, 08:16

ZMIENIAM OPINIE:)

Po dłuższych testach stwierdzam, że rękawiczki jak na tą cenę są naprawdę w porzo.

Pierwsze wrazanie było marne :roll: ale po kilku jazdach rękawiczki dopasowały się i wszelkie wady, które wcześniej wymieniłem - ZNIKNĘŁY, także POLECAM!

Czy kupiłbym je teraz - TAK! :D
net_world

Powrót do Kaski, ubrania, ochraniacze...