Prąd ucieka na postoju...

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Prąd ucieka na postoju...

Postprzez cookbass » niedziela, 1 grudnia 2013, 23:01

Witam,

Mam taki problem, motocykl kupiłem (gsx 600f `98) już z wyłącznikiem prądu przy akumulatorze, wystarczy że nie przełącze na off na noc i rano aku jest wyładowane. Motocykl miał zmieniane podswietlenie zegarów, dodany wskaźnik biegu, gniazdo zapalinczki i wstawiony ksenon na mijaniach, drogowe są normalne h7. Pisze o tym co ma "zbajerowane", bo nauczony doświadczeniem, któryś z tych dodatków może to powodować, w poprzednim moto miałem sytuacje gdzie zapalniczka zabierała prąd na postoju. Nie daje mi to spokoju i dzisiaj zacząłem kombinować i tak: podpiąłem do plusa aku amperomierz i po kolei zacząłem wyciągać bezpieczniki i sprawdzać czy wskazówka zareaguje i wyszło, że na wyłączonej stacyjce z przełącznikiem wstawionym (do odcinanie calkowicie prądu) na on z dwóch gniazd swiateł held hi i held low amperomierz zareagował, pozostałe gniazda bez wskazania. Czy to oznacza, że problem jest przy swiatłach? Dobrze to rozumiem?Bo nie znam się na elektryce, ale próbuję sam coś zdziałać, będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam wszystkich, Kuki.
PATRZ W LUSTERKA, MOTOCYKLE SĄ WSZĘDZIE!
cookbass

Postprzez KR-Ociec » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 08:44

cookbass, z tego, co myślę, to do montażu ksenonów potrzebne jest "coś jeszcze" do układu elektr. poza żarówką więc wydaje mi się, że problem tkwi tam :roll: ( + zwarcie na masę, "nie ten kabelek" ??? )
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez cookbass » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 10:16

Ksenon jest dobrze podłączony razem z przetwornicą itd. No nic, w wolnej chwili dostanę się gdzieś do kostek i dalej szukać.

Dzięki za odpowiedź.
cookbass

Postprzez KR-Ociec » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 10:47

Więcej powiedzą chłopaki, "którzy w tym siedzą" :D - i w swoich maszynach montowali - może SCHMarcin ?
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez paavo91 » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 14:15

No dobrze kombinujesz, na zapiętym amperomierzu i wyłączonej stacyjce odpinasz pojedynczo i patrzysz gdzie kiedy prąd przestał płynąć. Tak najszybciej znajdziesz winowajcę. Ważne też jaki ten prąd jest pobierany, na jaki zakres masz ten amperomierz ustawiony. Podaj konkrety ile tego prądu coś pobiera.
paavo91

Postprzez Schummi » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 16:33

KR-Ociec, ja mam pomontowane ale nie "pokombinowane" :diabel: i nie potrzebuję żadnego wyłącznika na aku bo starałem się to zrobić jak najlepiej umiałem i prąd jest pobierany tylko jak te "cuda" działają :P
paavo91 dobrze mówi - trochę trzeba się namęczyć ale do zrobienia (coponiktórzy z forum już to przerabiali i się udało). ja na szczęście takiej sytuacji nie miałem więc nie pomogę :)
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez cookbass » poniedziałek, 2 grudnia 2013, 20:27

Jak coś ustale więcej to dam znać, na myśl przyszło mi, że moze ksenon jest podlaczony bezposrednio pod aku i przetwornica caly czas zre cos? Jednak sprawdzę i dam znać.
cookbass

Postprzez Gof » wtorek, 3 grudnia 2013, 21:35

W sumie ciekawe co się okaże bo żadna z tych rzeczy przy prawidłowym podłączeniu nie powinna nic brać z aku. Szczerze - nie wiem jak trzeba byłoby być zdolnym żeby podłączyć przetwornicę na stałe do aku... i co, przekaźnikiem po stronie wyjścia (od przetwornicy do xenona) odpalać xenona? Jakoś mi ta wizja nie pasuje...

Miałeś sytuację, że gniazdo zapalniczki pobierało prąd na postoju? Jakim cudem - było tam jakieś podświetlenie, zawilgotniało wszystko, czy co?

Head hi i head lo to światła, odpowiednio drogowe i mijania. Jak chcesz schemat elektryki to mogę Ci podrzucić (jest na forumowym FTP-ie w strefie klubowicza, ale nie ma sensu żebyś płacił za klubowicza dla jednego schematu).

Jak wyłączysz światła przełącznikiem na kierownicy (dasz na off) to też ciągnie prąd?
Ostatnio edytowano wtorek, 3 grudnia 2013, 21:37 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez cookbass » środa, 4 grudnia 2013, 20:14

Chyba jednak na wiosnę udam się do jakiegoś elektryka, bo sam nie dotrę do tego. Półki co jeżeli odetnę prąd przez wstawiony wyłącznik to aku trzyma i jest wszystko ok, a na wiosnę załatwię temat.
Dzięki wszystkim za wypowiedzi i zainteresowanie.
Jak będzie zrobione to dam znać co było przyczyną, dla potomnych może się przyda :)
cookbass

Postprzez ziomek4000 » czwartek, 5 grudnia 2013, 08:33

swoją drogą to skoro masz jakiś dodatkowy wyłącznik to ktoś go założył. pewnie poprzedni właściciel. może jeśli masz możliwość warto uderzyć do źródła?
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez cookbass » czwartek, 5 grudnia 2013, 17:56

Poprzedni właściciel tez juz go takiego kupił, także nic nie wie po co i dlaczego...Niestety.
cookbass

Postprzez ziomek4000 » czwartek, 5 grudnia 2013, 18:44

dobrze że sprzęt trafił teraz do kogoś kto się interesuje co, jak i dla czego działa lub nie działa zamiast zadowalać się półśrodkami w postaci wyłącznika
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Schummi » czwartek, 5 grudnia 2013, 19:34

cookbass, w sumie to musi być bardzo wkur...jące za każdym razem podnosić siedzenie po i przed jazdą :P też bym szukał rozwiązania żeby "jeździć jak człowiek" :) daj znać jak znajdziesz przyczynę
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA