DeElcano napisał(a):RAV napisał(a):bardziej bym się martwił gdyby były po obu stronach.
tzn. źle czy dobrze gdy są po obu stronach ?
Ciężarki jednakowo po obu stronach wskazywały by na "walniętą" felgę. W pierwszej kolejności należałoby obrócić oponę na feldze o ok 180 stopni, i sprawdzić wyważenie. Jak się wynik powtórzy to felga jest "be". Czasami tak się zdarza że bicie felgi niweluje bicie opony, i wówczas może tak być że jak się nałożą najsłabsze punkty obu z nich to na wyważarce wyskoczą takie wyniki. Ogólnie rzadki przypadek, ale się zdarza. Dlatego jak pisałem wcześniej, dla idealnego wyważenia, najpierw jeździmy na nowej oponie potem wyważamy.
W przypadku requiem, zdecydowanie należy sprawdzić wyważanie jeszcze raz, bo wynik 60g to sporo, a ułożenie jego po obu stronach wskazuje, że coś poszło nie tak. Niestety w warsztacie gdzie ja pracowałem na wyważarce przez jakiś czas, nie ma możliwości wyważania kół motocyklowych

ale dzwoniłem do nich by potwierdzić swoją teorię i oni też odsyłają na ponowne wyważanie. Tym bardziej, że występuje tylko przy określonej prędkości.