cybersphinx napisał(a):w jakiej pozycji tankujecie motocykl
Na kosie, tylko jak dojdzie do korka, to leję powoli, żeby zdążyło się odpowietrzać i jeszcze trochę weszło (ale bez przesady). Zazwyczaj wychodzi koło 19l przy tankowaniu.
cybersphinx napisał(a):przy jakim wskazaniu okolic czerwonego pola powinienem tankować aby wiedzieć, że to jest właśnie moment końca paliwa?
Jak znam życie, to ile motocykli, tyle wskazań. U mnie koniec paliwa jest, gdy wskazówka dochodzi do ogranicznika. To jest jakieś 20km po WYJŚCIU z czerwonego pola (znaczy się wtedy tankuję. Przejechałbym może jeszcze z 10-15km, ale wolę nie kombinować, bo nie chce mi się pchać

). Najlepiej zaglądaj co jakiś czas do baku, gdy kończy Ci się paliwo, to sam zobaczysz, jak jest u Ciebie. Jak dno baku wyłazi spod płynu (przy maszynie w pionie), to możesz powoli rozglądać się za stacją.
lewmichal napisał(a):Zbiornik ma pojemność 18 litrów
Aż specjalnie sprawdziłęm, czy 750 nie ma inaczej i zarówno w '89, jak i w '06 jest 20l (wnioskuję, że nic nie kombinowali w środku produkcji

)
cybersphinx napisał(a):a być może powinienem jeździć aż do momentu przygasania (z powodu braku paliwa), przełączać na rezerwę i dopiero wtedy szukać stacji benzynowej?
U mnie, w momencie przygasania, jest jeszcze co najmniej 6-7 litrów w baku (tankowałem chyba max 14l), więc po 2-3 tankowaniach od zakupu maszyny, zacząłem jeździć na rezerwie, skoro i tak mam wskaźnik. Gasnąć zaczynał, gdy wskazówka była ok. 1/2 rozmiaru czerwonego pola ponad tym polem.
Pan W napisał(a):wlałem tam dokładnie 18.2 litra na kosie do dolnego poziomu
To mój rekord jest 20,93l. Też Shell. Również na kołach przyjechałęm, ale gdy doszło do kołnierza, to jeszcze sporo wlałem (dużo więcej, niż zwykle mi się chce upychać), lejąc powoli, żeby powietrze zdążyło uciec. Więc wyszło z 2/3 kołnierza.