OBROTY SILNIKA

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez kebs » sobota, 21 kwietnia 2012, 19:53

dziadekartur napisał(a):2) zakładam, że było robione synchro, podnieś obroty śrubą wolnych obrotów - jeżeli silnik zacznie falować to prawdopodobnie dostaje lewe powietrze . POWODZENIA

Ja gdy kupowałem moto, na jałowym było ustawione 1200 ob +/- i chodziło OK. Wskazówka nieruchomo.

Mechanik mi podkręcił na 1400 - ze tak ma byc - i juz gorzej.

Swoja drogą to gumy od airboxa do gazników są.... Jak by wielki czarny w mała azjatke....

Wyglądaja jak by miały przylegac do gaźników a nie nachodzic na nie, nawet podgrzewanie gumy nie pomogło - i z tej strony też może byc problem?
Co szesnaście zaworów może zrobić z człowiekiem...
kebs

Postprzez Mlody91 » piątek, 11 maja 2012, 20:06

Witam, mam taki bardzo nietypowy (a moze i typowy) problem. Motor trzyma obroty na 1000obr albo 2500-3000 albo gasnie. Co lepsze wszystko naraz przy jednym ustawieniu obrotow, zaleznie od tego jak mu sie podoba.Regulowalem wolne obroty (to chyba jasne), czyscilem gazniki, regulowalem sklad mieszanki paliwo- powietrze, jest po regulacji wakuometrem cisnienia, sprawdzalem kompresje silnika(wszedzie 11), uszczelnialem krocce pomiedzy gaznikami a glowica( mimo ze sa uszczelki to dla pewnosci dodalem paste), czyscilem kranik, i nalalem swieze paliwo. Tak wiec zrobilem wszystko co tylko przyszlo do glowy i co? I mialo byc fajnie a wyszlo jak zawsze. Mam troche dosc wyjmowania 20 razy gaznikow i wkladania ich spowrotem wiec moze wy macie jakis pomysl?
Ostatnio edytowano piątek, 11 maja 2012, 20:08 przez Mlody91, łącznie edytowano 1 raz
Mlody91

Postprzez dziadekartur » sobota, 12 maja 2012, 10:16

Wsiądź na "SUZI" dobrze ją rozgrzej, przejedź przynajmniej 20 km i sprawdź czy ustąpiły "bóle".
Prawdopodobna przyczyna - słabo wygrzane świece. POWODZENIA
dziadekartur

Postprzez Mlody91 » niedziela, 13 maja 2012, 13:45

przejechalem pond 60km i dalej to samo. Wykrecalem swiece wygladaja calkiem ok (sa lekko osmolone, ale nie wiadomo ile juz maja lat). Bede i tak chcial je wymienic ale pierw chce zrobic ta ustere z wolnymi obrotami. Jak jest mozliwosc ze to przez nie(chociaz chyba inne objawy sa zuzytych swiec) to zrobie to jak najszybciej:]
Mlody91

Postprzez Bartek Tymoszuk » poniedziałek, 14 maja 2012, 12:29

gaźniki do synchro
Bartek Tymoszuk

Postprzez Mlody91 » poniedziałek, 14 maja 2012, 21:21

Jutro wloze gazniki od brata i zobaczymy czy to pomoze. A synchronizacja nie polega na regulacji podcisnienia wakuometrem? Bo to juz robilem. Chyba ze moze cos zepsulem. Synchro gaznikow: od dolu srubki od mieszanki paliwo- powietrze, a od gory srubki od podcisnienia o czym wczesniej byla mowa. Na koniec regulacja wolnych obrotow. Cos moze pominalem?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 maja 2012, 21:32 przez Mlody91, łącznie edytowano 1 raz
Mlody91

Postprzez Bartek Tymoszuk » wtorek, 15 maja 2012, 14:01

po pierwsze jak zdejmiesz gazniki to juz trzeba je na nowo synchronizowac
Bartek Tymoszuk

Postprzez lewmichal » wtorek, 15 maja 2012, 14:05

Mlody91 napisał(a):Motor trzyma obroty na 1000obr albo 2500-3000 albo gasnie. Co lepsze wszystko naraz przy jednym ustawieniu obrotow, zaleznie od tego jak mu sie podoba.

Patrzyłeś membrany, czy są całe i czy się nie podwieszają?
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Mlody91 » czwartek, 17 maja 2012, 16:57

włożyłem brata gaźniki i było jeszcze gorzej. Zmieniłem świece i nic nie pomogło. Gaźniki regulowane były z 4 razy już (w tym po ostatnim włożeniu). A co do membran to wiem, że powinny drgać a one stoją, jednak ładnie się otwierają i domykają przy dodaniu i odpuszczaniu gazu. Co dziwniejsze wczoraj odpaliłem tak na 10 minut motor i zaczął trzymać ok. 1100 obrotów. Stało się to po tym jak postał 2 dni. Myślałem, że coś mu odbiło na zimnym silniku więc poczekałem aż się nagrzał i tu moje zdziwienie bo obroty wracały na 1100. Jak schodzi z obrotów to od 2 tys do 1100 spadają wolniej niż na wyższych ale spadają :) . Patrzyłem tylko na luzie, ale jutro przejadę się i zobaczę czy pod czas jazdy będzie tak samo.(1100 ma obrotów z włączonymi światłami a z wyłączonymi ok 1300). Może to trochę małe obroty ale jak będzie takie trzymał to będę zadowolony ;)
Ostatnio edytowano czwartek, 17 maja 2012, 16:59 przez Mlody91, łącznie edytowano 1 raz
Mlody91

Postprzez kwiat » sobota, 8 września 2012, 12:03

wotam. mam maly, w sumie nie wiem czy taki maly problem... dzisiaj musialem gdzies jechac moto odpalilo jak zwykle od strzala przejechalem sie na niskim obrotach najpierw zeby ladnie sie rozgrzalo wszystko oponki itd. ale gdy juz zaczalem normalnie dawac cos mnie zaczelo zastanawiac. obroty wkrecaly sie tylko do 6tys a pozniej nic a potrafily nawet gwaltownie spasc. na kazdym wyzszym biegu tak sie dzialo. zachowywal sie tak jakby w ogole nie mial mocy. a na luzie normalnie daje do odciecia bez problemu. czego to moze byc wina? pomozcie.
Serce bije w tempie obrotów maszyny.
kwiat

Postprzez Alpha » sobota, 8 września 2012, 16:14

Spróbuj na PRI .
Alpha

Postprzez kwiat » sobota, 8 września 2012, 17:21

wychodzi na to ze czeka mnie czyszczenie gaznikow;)
Serce bije w tempie obrotów maszyny.
kwiat

Postprzez Gof » niedziela, 9 września 2012, 17:23

Zacznij od wyczyszczenia airboxa i wymiany świec.
Gof

Postprzez Budzik » niedziela, 9 września 2012, 17:34

kwiat, albo zrzuc kilka kg:P moze wazysz za duzo dla swojego motocykla:P

Ps zarcik oczywiscie, sluchaj sie chlopakow wyzej ;]
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Abek » niedziela, 9 września 2012, 19:09

Jaki jest "ulubiony" zakres obrotów dla jajka?
Abek

Postprzez Gof » niedziela, 9 września 2012, 19:13

Zależy do jakiej jazdy, sam musisz wyczuć. 5-6?
Gof

Postprzez Abek » niedziela, 9 września 2012, 19:16

I w mieście i trasie, w mieście przy 3-4k spokojnie wystarcza ale poza miastem trzymanie się na takich obrotach nie daje "kopa" przy wyprzedzaniu. Może jak więcej pojeżdżę to wyczuje kiedy i gdzie jest najlepiej :)
Abek

Postprzez Gof » niedziela, 9 września 2012, 19:18

No to jak wyprzedzasz to redukuj żeby mieć z 7k :)

A najlepiej nie patrz w ogóle na prędkościomierz, silnik trzeba wyczuć i to przyjdzie samo.
Ostatnio edytowano niedziela, 9 września 2012, 19:18 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez Budzik » niedziela, 9 września 2012, 19:57

Gof napisał(a):prędkościomierz
na predkosciomierz niech czasem zerknie, na obrotomierz sie nie patrzy ;] tylko slucha sie silnika;]

Abek napisał(a):3-4k
nie iwem czy nie za nisko, wtedy sie silnik strasznie meczy bo przy takich obrotach ma bardzo malo mocy (pomijam ze wtedy nie powinienes przekraczac 60km/h bo na 6stce przy 3 tys chyba jest z 60km/h) ja jezdze tak do 6 tys i to wystarcza na trasie do 7tys bo to jest te 140km/h no chyba ze wyprzedzam to krece tak wysoko jak potrzebuje.

jazda na za niskich obrotach zamula silnik, bo swiece nie dochodza do temperatury samoczyszczenia, i mozna zameczyc silnik jezdzac na za niskich obrotach (a jak wiadomo w motocyklach jest silnik wysokoobrotowy) nawet obrocic panewki.
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Gof » niedziela, 9 września 2012, 20:19

Budzik napisał(a):
Gof napisał(a):prędkościomierz
na predkosciomierz niech czasem zerknie, na obrotomierz sie nie patrzy ;] tylko slucha sie silnika;]

No, miałem na myśli obrotomierz :) a prędkościomierz to swoją drogą, w miarę doświadczenia nabiera się wyczucia prędkości, chociaż jak mam gorszy dzień (niewyspany, zmęczony, gorszy nastrój, wkur...), to niedoszacowuję i np. czuję że mam 100 a naprawdę mam 120.

No i przy łagodnym przyspieszaniu można się zdziwić, kiedyś tak sobie jadę, powoli, leniwie, na szóstce, prosta droga, myśli krążą gdzieś daleko, mimo woli bardzo delikatnie przyspieszam i tak przez dłuższy czas, patrzę na budzik a tu 200... i nagle droga hamowania zrobiła się jakaś taka długa...

Abek napisał(a):3-4k
nie iwem czy nie za nisko, wtedy sie silnik strasznie meczy bo przy takich obrotach ma bardzo malo mocy (pomijam ze wtedy nie powinienes przekraczac 60km/h bo na 6stce przy 3 tys chyba jest z 60km/h) ja jezdze tak do 6 tys i to wystarcza na trasie do 7tys bo to jest te 140km/h no chyba ze wyprzedzam to krece tak wysoko jak potrzebuje.

Ciekawe jaki Abek ma wydech - zauważyłem że im głośniejszy tłumik tym mniejsze obroty trzymam. Chyba że mam ochotę pozapier..., wtedy to bez różnicy ;) Często na seryjnym jeżdżę w okolicach 6-7k, a na dominatorze ok. 4-5k. Ale generalnie jak tylko jest miejsce to latam w pełnym zakresie obrotów.

jazda na za niskich obrotach zamula silnik, bo swiece nie dochodza do temperatury samoczyszczenia

I się robi muł... czasami trzeba przedmuchać, Nyuno coś o tym może powiedzieć ;)
Ostatnio edytowano niedziela, 9 września 2012, 20:22 przez Gof, łącznie edytowano 2 razy
Gof

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK