pare pytan po kupnie motoru

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

pare pytan po kupnie motoru

Postprzez Bobek » środa, 28 sierpnia 2013, 19:33

Witam kupiłem niedawno motor i mam parę pytań co by lepiej i bezpieczniej jeździć a wiec:
1. po odpaleniu motoru jak się ubiorę i zaczynam jazdę to dość długo nie mogę dodać porządnie gazu bo mi się motor dławi, musze dobre 10 km przejechać lub troszkę mniej zęby jechać normalnie. tak jest w każdym?
2. jak już się gdzieś przejadę i zgaszę motor to po 5 minutach odpala normalnie a tak po 1-2 godzinach już musze odpalać na ssaniu, to normalne??
3. przy jakich obrotach najlepiej zmieniać biegi?? nie chce pałować motoru do odcinki tylko delikatnie jeździć.

z góry dzieki za odpowiedzi.

a i poszukuje stopke centralna ma ktos moze niepotrzebna z tego modelu??
Ostatnio edytowano środa, 28 sierpnia 2013, 19:34 przez Bobek, łącznie edytowano 1 raz
Bobek

Postprzez kalim » środa, 28 sierpnia 2013, 22:26

Moim zdaniem gaźniki można by pod regulować.. Jak sam mówiłeś dopiero co kupiłeś, a synchro, wymiana oleju, filtra powietrza oleju, przydało by się zrobić po kupnie.

Myślę, że w okolicach 5-6tys obrotów to jest takie optymalne granice- ani nie zamulamy ani nie pałujemy, chodź jak wiemy to są silniki wysoko obrotowe i górne granice to one raczej lubią.
kalim

Re: pare pytan po kupnie motoru

Postprzez Gof » czwartek, 29 sierpnia 2013, 07:32

Bobek napisał(a):3. przy jakich obrotach najlepiej zmieniać biegi?? nie chce pałować motoru do odcinki tylko delikatnie jeździć.

Nie przesadź w drugą stronę, jazda na za niskich obrotach jest szkodliwa.
Gof

Postprzez KR-Ociec » czwartek, 29 sierpnia 2013, 07:35

Bobek, - na zimnym silniku to NORMA, że nie chce kręcić bo "imbryki" tak mają. :) Że trza przelecieć ok.10km na spokojnie albo poczekać w garażu na wolnych obrotach (ok.2000-3000obr./min.) ok 10min. niech "złapie temp." i dopiero wtedy jazda.
Dobrze prawi kalim, z tym przeglądem, regulacją i synchro - wskazówki masz na Forum: co, jak, kiedy i gdzie - wystarczy poszukać.
Poza tym "olejak" to b.wdzięczny Moto (poza tym rozgrzewaniem silnika :( ) bo ciężko go zajeździć i będziesz zadowolony z jego eksploatacji jak nieco polatasz :)
Powodzenia w ustawieniach.
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez Alpha » czwartek, 29 sierpnia 2013, 15:16

Na początek INSTRUKCJA OBSŁUGI

Prędkości minimalne na każdym biegu znajdziesz zdaje się w manualu . Przy przyśpieszaniu minimum to ok 3000 obr/min , przy zwalnianiu 2500 obr/min .
Alpha

Postprzez Bobek » czwartek, 29 sierpnia 2013, 19:07

dzieki wielkie za opdowiedzi :)
Bobek

Postprzez Bobek » niedziela, 1 września 2013, 18:33

mama takie pytanie co ile sie smaruje łąncuch i czym najlepiej?? czy np. jak jade w deszczu to jak przyjade do garazu to mam jakosc czyscic łancuch czy poprostu zostawic?? ma ktoś filmik jak dobrze wyczyscic łancuch.
słyszalem ze moj motor jest chlodzony olejem. ile moze mi oleju spalac na to chlodzenie ??
i jak jest "wizjer" oleju to ile tam ma byc oleju zeby było dobrze wystarczy polowa czy wiecej musi byc ??
sorry za glupie pytania ale nie miałem nigdy z tym stycznosci.
Bobek

Postprzez Gof » niedziela, 1 września 2013, 18:41

Bobek napisał(a):mama takie pytanie co ile sie smaruje łąncuch i czym najlepiej??

Co ile - jak się świecą ogniwa :) Czym - smarem do łańcucha.

http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... C5%84cucha

czy np. jak jade w deszczu to jak przyjade do garazu to mam jakosc czyscic łancuch czy poprostu zostawic??

W sumie to Twoja decyzja, ja osobiście wychodzę z założenia, że napęd i tak prędzej czy później trzeba wymienić, więc nie poświęcam temu jakoś dużo czasu, po prostu jak się świeci to smaruję i jak mam natchnienie, to czyszczę (ale raczej rzadko).

Inna sprawa, że jak latasz w deszczu, to powinieneś smarować łańcuch częściej, bo deszcz bardzo wypłukuje ten smar.

słyszalem ze moj motor jest chlodzony olejem. ile moze mi oleju spalac na to chlodzenie ??

Chłodzenie nie spala oleju, motocykl sam z siebie może spalać trochę oleju, ale to nie ma związku z chłodzeniem. Chłodzenie to układ zamknięty, olej krąży między silnikiem a chłodnicą.

i jak jest "wizjer" oleju to ile tam ma byc oleju zeby było dobrze wystarczy polowa czy wiecej musi byc ??

Lepiej bliżej maksimum, jak będzie trochę ponad to też nic się nie stanie, byle nie było za dużo ponad - bo za dużo oleju to też niedobrze. Olej sprawdzasz na ciepłym silniku - po jeździe niech postoi parę minut, żeby spłynął z silnika, i wtedy ustaw motocykl pionowo (na centralnej stopce nie zawsze jest pionowo...) i sprawdź.
Ostatnio edytowano niedziela, 1 września 2013, 18:41 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez Bobek » niedziela, 1 września 2013, 19:03

Gof napisał(a):
Bobek napisał(a):mama takie pytanie co ile sie smaruje łąncuch i czym najlepiej??

Co ile - jak się świecą ogniwa :) Czym - smarem do łańcucha.

http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... C5%84cucha

wiem ze smarem ale który wybrac?? ma to jakies znaczenie wybrac poprostu najtanszy i juz nawet z lidla czy tam biedronki czy jakis motul??
Ostatnio edytowano niedziela, 1 września 2013, 19:04 przez Bobek, łącznie edytowano 2 razy
Bobek

Postprzez lewmichal » niedziela, 1 września 2013, 19:09

Gof napisał(a):

Co ile - jak się świecą ogniwa :)

Ogniwa się świecą jak łańcuch jest czysty, więc to nie jest wskaźnik nasmarowania łańcucha. Chodzi o to, żeby gumowe uszczelnienia ogniw (o-ringi, x-ringi, z-ringi) były nasmarowane. Jak są suche, to trzeba smarować. Najlepiej spojrzeć na łańcuch od tyłu pomiędzy ogniwa. Jeżeli gumka jest mokra (nasmarowana), to jest ok, jeżeli sucha, trzeba smarować. Producent zaleca smarowanie co 1000 km. Po jeździe w deszczu obowiązkowo smarujemy. Smar do łańcuchów również wypiera wodę.
Uwierz mi, że dbanie o napęd przedłuża jego żywotność kilkakrotnie. Napęd to koszt około 500 zł, więc chyba lepiej wymieniać co 50000 km, zamiast co 10000
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Żylet » poniedziałek, 2 września 2013, 08:39

Z tym ze ogniwa sie swieca jak sa czyste i nie sa wskaznikiem nasmarowania lancucha to racja ale niestety tylko teoretyczna.

W zyciu jest tak jak Gof napisal. Smarujesz lancuch i po 100 kilometrach nic sie juz nie swieci bo kurz, brud i syf lapie sie na lancuch i ogniwa. A nie znam nikogo kto by za kazdym razem przed smarowaniem lancucha myl go i czyscil.
Jak nie poleca lby to impreza nieudana !!!
Żylet

Postprzez Gof » poniedziałek, 2 września 2013, 08:56

lewmichal napisał(a):Ogniwa się świecą jak łańcuch jest czysty, więc to nie jest wskaźnik nasmarowania łańcucha.

To chyba mamy inne ogniwa :) Na moich po smarowaniu jest smar, a po jakimś czasie ten smar się wyciera i ogniwa zaczynają się świecić. Czy z oringów wtedy też wylatuje nie wiem, ale ja tego używam jako wskaźnika, że warto już nasmarować.

Uwierz mi, że dbanie o napęd przedłuża jego żywotność kilkakrotnie.

Nie przesadzajmy, napęd zużywa się głównie w ten sposób, że się wyciąga. Na to smarowanie nie pomoże...
Gof

Postprzez kalim » poniedziałek, 2 września 2013, 11:13

lewmichal napisał(a):
Gof napisał(a):

Co ile - jak się świecą ogniwa :)

Napęd to koszt około 500 zł, więc chyba lepiej wymieniać co 50000 km, zamiast co 10000

szczerze to nie znam nikogo komu napęd wytrzymał 50k ;]
kalim

Postprzez lewmichal » poniedziałek, 2 września 2013, 12:43

Gof napisał(a):Nie przesadzajmy, napęd zużywa się głównie w ten sposób, że się wyciąga. Na to smarowanie nie pomoże...

Ale pomoże w tym, żeby wyciągał się równomiernie. A jeżeli wyciąga się równomiernie przez cały okres użytkowania, to zanim osiągnie graniczną wartość rozciągnięcia, to minie nawet 50000 km

Crashpady do GSXF

lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Bobek » poniedziałek, 2 września 2013, 15:01

Żylet napisał(a):Z tym ze ogniwa sie swieca jak sa czyste i nie sa wskaznikiem nasmarowania lancucha to racja ale niestety tylko teoretyczna.

W zyciu jest tak jak Gof napisal. Smarujesz lancuch i po 100 kilometrach nic sie juz nie swieci bo kurz, brud i syf lapie sie na lancuch i ogniwa. A nie znam nikogo kto by za kazdym razem przed smarowaniem lancucha myl go i czyscil.

czyli nie musze za kazdym razem czyscic calego łancucha wystarczy ze go tylko nasmaruje ?? tak jak np. wczoraj jechalem chwile w deszczu to dzis go moge tylko nasmarowac czy juz musze caly czyscic i tak za kazdym razem.

dalej nikt mi nie polecil jakiegos konkretnego smaru do łancucha.
Bobek

Postprzez lewmichal » poniedziałek, 2 września 2013, 15:19

Nie musisz czyścić za każdym razem.
Są rożne smary. Każdy używa, co mu odpowiada. Kiedyś uzywalem Castrola, teraz uzywam Carrambę.

Crashpady do GSXF

lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez manta19 » poniedziałek, 2 września 2013, 17:06

A ja smaru SJD i daje rade albo Motula........tylko cena troche większa ;)
manta19

Postprzez Bobek » poniedziałek, 2 września 2013, 19:40

a mogl by mi ktos napisac jak dobrze przygotowac motor do zimy?? jeszcze nie szykuje sie do zimy ale chciał bym wczesniej wiedziec jak to wyglada. zbiornik napelnic do pelna czy prawie pusty zostawic. chyba wyciagne akumulator z motoru i odpalac go czasem czy lepiej niech stoi cala zime i na wiosne jak zaczne jezdzic dopiero go odpalic ?? jak ktos cos wiecej napsize niz tylko odp na moje pytsania to bedzie fajnie
Bobek

Postprzez Gof » poniedziałek, 2 września 2013, 19:50

Poczytaj forum, te tematy były już poruszane.
Gof

Postprzez Bobek » poniedziałek, 2 września 2013, 19:54

troche szukalem ale nic nie wiem. moze ktos tu mi moze napisze.
mogł by mi ktos wytlumaczyc (zdiecie lub cos) jak wymienic zarówke podswietlenia tablicy ??
Bobek

Następna strona

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF